Prima căsătorie între homosexuali din Franţa, înregistrată miercuri în Montpellier VIDEO

Prima căsătorie a unui cuplu de homosexuali din Franţa a fost înregistrată miercuri la primăria din Montpellier. Franţa este a 14-a ţară din lume care legiferează căsătoria între persoane de acelaşi sex.

29 mai 2013, 17:40
Prima căsătorie între homosexuali din Franţa, înregistrată miercuri în Montpellier VIDEO

Vincent Autin, 40 de ani, şi Bruno Boileau, 30 de ani, care sunt împreună de şapte ani, au intrat în primărie în acordurile piesei Love a lui Nat King Cole şi au spus ‘da’ în prezenţa câtorva sute de invitaţi, precum şi a unui mare număr de ziarişti din toată lumea, scrie Agerpres.

„Vincent, Bruno, trăim astăzi alături de voi un moment istoric. Un moment istoric pentru ţara noastră, pentru Republica noastră”, a spus primarul socialist, Helene Mandroux. După ce cei doi au spus „da”, ea a rostit formula tradiţională „Vă declar uniţi prin căsătorie în numele legii”.

Între 50 şi 100 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a contracara eventuale incidente, iar 80 de membri ai jandarmeriei civile erau gata să intervină, guvernul repetând că nu va tolera „nicio tulburare a ordinii publice”.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex, susţinută de majoritatea francezilor, este respinsă de o parte a dreptei şi de Biserica catolică.

La ceremonia de la Montpellier a asistat „ca persoană privată” ministrul pentru drepturile femeilor şi purtător de cuvânt al guvernului, dna Najat Vallaud-Belkacem, prietenă a celor doi miri.

Legea care permite căsătoria a două persoane de acelaşi sex şi adopţiile de către homosexuali, promisiune din campania preşedintelui socialist, a fost votată de parlament pe 23 aprilie şi promulgată pe 18 mai de François Hollande.

Prima căsătorie între homosexuali este „un moment important în societatea noastră”, a spus Manuel Valls, ministrul de interne, adăugând: „Puţină bucurie, puţină sărbătoare, puţină fericire! Ne fac bine”.