Primă de Crăciun de 309 lei şi tichete de masă de 315 lei. Moş Crăciun alimenteză cardurile angajaţilor săptămâna viitoare

Este austeritate, profiturile sunt tot mai mici sau inexistente, dar majoritatea firmelor au pregătit şi în acest an bonusuri pentru angajaţi.

12 dec. 2023, 14:01
Primă de Crăciun de 309 lei şi tichete de masă de 315 lei. Moş Crăciun alimenteză cardurile angajaţilor săptămâna viitoare

Angajații de la Medserv Min vor primi o primă de Crăciun! Este declarația făcută de Anca Bordușanu, directorul societății care spune că, în ultimul an și jumătate, salariile angajaților au crescut de trei ori.

„Am reușit să îndeplinim programul de investiții. Am achitat și ambulanța. Am reușit să ne diversificăm activitatea, să aducem profit societății, să îmbunătățim anvelopa salarială, dăm tichete de masă, lucru care nu s-a mai întâmplat. Am dat anul trecut primă de Crăciun, economia la fondul de salarii și vom acorda primă de Crăciun și anul acesta fără doar și poate.

Zile libere legale în 2024. Câte sărbători pică în cursul săptămânii. Luna ianuarie este cea mai plină

Am mărit de trei ori într-un an și jumătate salariile colegilor mei pentru că erau pe minim pe economie și toate prețurile au crescut, dar salariile erau mici. E loc de mai bine, dar au simțit colegii mei o îmbunătățire a veniturilor. Au crescut și toate facilitățile, sporurile pe care le avem prinse în contractul de muncă și venitul e mai mare față de acum un an și jumătate”, a declarat Anca Bordușanu, directorul Medserv Min, pentru TV Sud.

Angajații Medserv Min, societate care oferă servicii medicale pentru Complexul Energetic Oltenia, vor încasa o primă în cuantum de 300 de lei fiecare, aceasta fiind acordată în acest an şi de Paşte.

Ligia Deca anunță o creștere istorică pentru salariile profesorilor: 50% în mai puțin de un an. Sper să atragem din ce în ce mai mulţi tineri profesionişti către cariera didactică
„Este dovedit faptul că, munca în echipă și implicarea aduc rezultate, iar pentru că rezultatele economice ale societății permit, salariații Medserv Min SA primesc primă de Paște în valoare de 300 de lei/persoană Totodată, începând cu luna februarie a acestui an, colegii mei beneficiară și de tichete de masa în valoare de 315 lei/lună, tichete pe care le vom acorda până la sfârșitul anului”, spunea directorul Medserv Min, Anca Bordușanu.

Primă de Crăciun 2023. Angajaţii primesc zile libere în plus şi 200-400 de lei pe card înainte de Sărbători

Prime Crăciun 2023. 71% dintre companiile participante la cel mai recent sondaj derulat de eJobs & UP România au declarat că și anul acesta vor oferi beneficii de Crăciun angajaților. 16,7% încă nu au luat o decizie finală în acest sens, în timp ce 12% spun că nu au alocat un buget pentru sărbători. 63,3% dintre angajatori vor da prime în bani, 48,3% vor organiza petreceri de final de an pentru toată echipa, 36,7% oferă coșuri cu produse de sezon, iar 35% tichete cadou. O treime dintre angajatori au anunțat echipele că vor primi zile libere suplimentare, iar 5% includ în aceeași listă și tichetele de vacanță.

30% dintre respondenți au alocat în acest scop un buget cuprins între 201 și 400 de lei / angajat. 10,2% au un buget de 100 – 200 de lei / angajat, 13,6% – 401 – 600 de lei / angajat, iar 6,8% alocă între 401 și 600 de lei / angajat. 11,9% dintre respondenți vor acorda beneficii cu o valoare cuprinsă între 801 – 1.000 de lei, în timp ce 22% au pregătit un buget mai mare de 1.000 de lei pentru fiecare angajat din echipă. 5,1% spun că, deși vor avea beneficii, încă nu a fost stabilit un buget exact.

Prime Crăciun 2023. Compania din România care dă al 13-lea salariu de 2.500 de lei de Sărbători

„În ciuda faptului că 2023 nu a fost neapărat cel mai ușor an pentru companii, sunt anumite stimulente care fac parte din tradiția anuală și la care angajatorii nu renunță nici măcar în anii mai grei din punct de vedere economic, iar beneficiile de Crăciun fac parte din această categorie. Astfel, 37% dintre respondenți au declarat chiar că bugetul de anul acesta este mai mare decât anul trecut. Pentru 48% a rămas la fel, iar în cazul a 9% a scăzut. Ce vedem diferit față de alți ani este o creștere a interesului, atât din partea angajaților, cât și a angajatorilor, în direcția introducerii cardurilor cadou și tichetelor de vacanță în lista cu beneficii de sărbători. Asta se întâmplă în primul rând pentru că oferă angajaților flexibilitate în cheltuirea sumelor respective după cum își doresc”, spune Loredana Vătăvoiu, Marketing Director în cadrul Up România, unul dintre cei mai importanți emitenți de tichete valorice de pe piața locală.

Prime Crăciun 2023. Bonusurile de final de an se numără printre beneficiile care se regăsesc cel mai frecvent în structura pachetului de beneficii extrasalariale oferite de angajatori. Lor li se alătură alte tipuri de stimulente precum cardurile de masă, abonamentele la clinici medicale private, programul flexibil, posibilitatea de a lucra remote, cardurile cadou, abonamentele la sală ori abonamentele de lectură. „Știm că 70% dintre angajatori acordă beneficii extrasalariale angajaților și mai știm că pachetele sunt regândite uneori și anual, astfel încât să se plieze pe dorințele angajaților.

De altfel, 20% dintre angajatori derulează în fiecare an chestionare interne de evaluare a satisfacției angajaților, 10% fac acest lucru chiar de două ori pe an, 27% nu fac măsurări cantitative, dar poartă discuții unu la unu cu angajații, iar 24% sondează acest aspect ori de câte ori simt că este nevoie. Aceste evaluări interne arată că doar 15,3% dintre angajați sunt nemulțumiți de pachetul de beneficii pe care le primesc, cele mai apreciate fiind programul flexibil, cardurile de masă, cardurile cadou, munca remote, abonamentele la clinici medicale private sau accesul la o platformă de beneficii extrasalariale”, explică Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Studiu: Ce cadouri vor cumpăra românii de Crăciun 2023. Bunicii sunt ţinta cadourilor din partea Generaţiei Z

Prime Crăciun 2023. Același sondaj, derulat și în rândul candidaților, arată că există, totuși loc de îmbunătățiri în ceea ce privește beneficiile extrasalariale primite: 38,9% au nemulțumiri, din acest punct de vedere. La același capitol, mai intră salariul (nesatisfăcător pentru 55.9% din respondenți), faptul că nu au parte de suficiente oportunități de dezvoltare în carieră (54,1%), au prea multe sarcini de care trebuie să se ocupe (47,9%), nu sunt fericiți la job (34,5%) sau că fac o muncă repetitivă și monotonă (30,9%).

De altfel, 43,7% dintre candidații și angajații participanți spun că relația pe care o au cu managerul și cu echipa din care fac parte este una strict profesională, iar 27,1% consideră că dinamică de lucru cu colegii poate fi mult îmbunătățită. Aproape o treime punctează că au o relație strânsă cu colegii și managerul și că se pot baza unii pe alții în proiecte, că se simt susținuți și încurajați să se dezvolte ori chiar că au devenit prieteni și au activități împreună în afara programului de lucru. În acest context, 85% dintre angajatori și 93% dintre angajați susțin că piața muncii din România ar avea nevoie de o redefinire completă.

Întrebați ce alte beneficii ar aprecia, respondenții au adăugat cursuri de formare profesională, bonusuri de performanță, zile libere suplimentare, politică anuală de ajustare a salariului la inflație, carduri cadou sau carduri de vacanță.

Sondajele au fost realizate în perioada octombrie – noiembrie 2023, pe un eșantion de 403 companii și 2.816 respondenți din rândul angajaților.