PRIMA FOTOGRAFIE în care au apărut persoane FOTO

Trăim într-o epocă în care fotografiile sunt atât de comune şi de accesibile, încât doar în acest an s-au realizat aproape 400 de miliarde şi specialiştii estimează că cifra se va dubla anul viitor.

21 oct. 2013, 19:37

În aceste condiţii e greu să ne imaginăm o perioadă în care procesul era greoi, costisitor şi la îndemâna puţinor privilegiaţi. Huffington Post aminteşte de prima fotografie în care apar oameni, la 175 de ani de la realizarea ei, la Paris, scrie Mediafax.

La începutul secolului al XIX-lea, Louis Daguerre, artist plastic, decorator de teatru şi unul dintre pionierii fotografiei dezvoltase prima tehnică reuşită de a capta imagini. Dagherotipia, numită în cinstea inventatorului, consta în expunerea unei plăci de cupru acoperită cu un strat de argint la vapori de iod. Imaginea era apoi developată cu ajutorul vaporilor de mercur încălzit. Dezavantajul era timpul de expunere foarte ridicat, în jur de zece minute, în care subiecţii trebuiau să rămână în cadru pentru a apărea în fotografie.

Vezi şi Imaginea uimitoare, din ALTĂ LUME: Şi-a făcut singur o fotografie, dar a cuprins în ea MILIARDE de OAMENI

La sfârşitul anului 1838, Daguerre a încercat să capteze imaginea unei artere aglomerate din Paris. Totuşi, pentru că trecătorii nu au stat destul de mult în cadru, „Boulevard du Temple” pare pustiu, cu excepţia a două persoane de pe trotuar. Se pare că unul dintre cei doi îi lustruia pantofii celuilalt, aşa că au zăbovit suficient în faţa obiectivului lui Daguerre pentru a deveni, fără să ştie, primele persoane fotografiate vreodată.

Dagherotipul producea o imagine inversată, care trebuia luminată la un anumit unghi pentru a putea observa detaliile. Fotografia rezultată era foarte fragilă, oxida în aer, iar imaginea se putea şterge cu degetul, astfel că, de obicei, erau închise în carcase ermetice. Procesul a continuat să fie folosit până la sfârşitul anilor 1860, când a fost înlocuit cu tehnici de fotografiere mult mai moderne.

Citeşte şi LOCURI UITATE din România, văzute prin obiectivul unui tânăr fotograf GALERIE FOTO