Prima fotografie reală a crucişătorului „Moskva”, în flăcări. Cum a fost scufundată de fapt nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră

La cinci zile de la scufundarea crucişătorului Moskva, au apărut primele imagini cu nava cuprinsă de incendiu. Imaginile au fost publicate pe Twitter de către Ukraine Weapons Tracker, precum și de către Osinttehnical.

18 apr. 2022, 09:57
Prima fotografie reală a crucişătorului „Moskva”, în flăcări. Cum a fost scufundată de fapt nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră

Agenţia ucraineană Unian numeşte imaginea publicată luni drept „probabil prima fotografie reală a crucişătorului Moskva”. Pe 13 aprilie, rachetele de croazieră ucrainene Neptune au lovit nava amiral a flotei ruse, din Marea Neagră. Potrivit comandamentului militar ucrainean, nava a fost avariată, a luat foc, iar ulterior s-a răsturnat și s-a scufundat. Pe de altă parte, Ministerul Apărării al Federației Ruse a susținut că nava a luat foc după o explozie la bord, a unui depozit de muniție, şi s-a scufundat în timp ce era remorcată.

Pe 24 februarie 2022, în timpul invaziei ruse în Ucraina, crucişătorul „Moskva” a luat parte la capturarea Insulei Șerpilor.

Citeşte şi Rusia, reacţie în forţă după ce Ucraina a scufundat nava Moskva. Atac devastator la periferia capitalei Kiev

Generalul Cristian Barbu a explicat cum a fost posibilă scoaterea din funcţiune a navei amiral a flotei ruse la Marea Neagră. „Este pentru prima dată când s-a folosit această tactică de lovire a unui astfel de crucișător. Este extraordinar de propice acestui moment și arată exact cum s-au dezvoltat și trupele de uscat. Adică această idee de a genera atenție într-o anumită direcție, în timp ce lovitura principală vine în cu totul alt fel.

Care este secretul acestei chestiuni tehnice? Aceste rachete care se îndreptau către crucișător, de la o distanță de vreo 30-35 de kilometri nu mai puteau fi detectate. Ele merg la nivelul apei. Ele pot fi detectate când sunt lansate. Dacă au scăpat de radar, și asta e problema, radarul de pe crucișător era prins pe o dronă„, a spus Barbu.

Citeşte şi Zelenski, după distrugerea crucişătorului Moskva: „Am arătat că navele ruseşti pot merge… doar la fund”