Prima manifestaţie autorizată a opoziţiei după mai mult de un an la Moscova

Opoziția rusă manifestează duminică la periferia din sud-estul Moscovei, prima manifestație a opoziției autorizată de putere după un an și jumătate în capitala Rusiei.

20 sept. 2015, 06:48
Prima manifestaţie autorizată a opoziţiei după mai mult de un an la Moscova

Această manifestație este organizată la apelul avocatului și blogger Aleksei Navalnîi, una dintre figurile de frunte ale opoziției ruse, pentru a marca a patra aniversare a deciziei lui Vladimir Putin de a reveni la putere în 2011, potrivit Agerpres.

Protestăm împotriva cenzurii, împotriva războiului din Ucraina… Aceste probleme durează de mult timp, dar vrem să spunem că suntem împotriva a ceea ce se întâmplă la ora actuală în politica rusă„, a declarat pentru France Presse Kira Iarmîci, purtătorul de cuvânt al opozantului.

Autorizat de primăria Moscovei, cortegiul va defila pe o distanță de aproape trei kilometri la periferia situată la 15 km de centrul capitalei ruse.

Citeşte şi Vladimir Putin a aprobat planul privind crearea unei baze aeriene în Belarus

Nu am avut un mare miting de peste un an și jumătate„, a explicat Aleksei Navalnîi pe blogul său, adăugând că a ales data de 20 septembrie în amintirea zilei de 24 septembrie 2011, când un congres al partidului la putere Rusia Unită a oficializat candidatura la alegerile prezidențiale din 2012 a lui Vladimir Putin, atunci prim-ministru.

Cerem dreptul de a participa la alegeri. Cerem încetarea războaielor, abolirea cenzurii, eliberarea prizonierilor politici și lupta contra corupției„, au declarat organizatorii manifestației pe pagina de Facebook a evenimentului.

La începutul lunii martie, un mare marș la care au luat parte peste 70.000 de persoane a fost totuși organizat la Moscova, în omagiu opozantului Boris Nemțov, asasinat cu câteva zile înainte.

Manifestația programată duminică are loc de asemenea la o săptămână după alegerile regionale care au confirmat victoria partidului pro-Kremlin Rusia Unită, dar despre care adversarii, practic excluși din scrutin, cred că au fost marcate de fraude.