Prima persoană din etapa a treia va fi vaccinată pe 15 martie! Peste 30.000 de persoane s-au programat

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID, susține că pe 15 martie va fi vaccinată prima persoană eligibilă pentru etapa a treia.

13 mart. 2021, 08:33
Prima persoană din etapa a treia va fi vaccinată pe 15 martie! Peste 30.000 de persoane s-au programat

Prima persoană din etapa a treia va fi vaccinată pe 15 martie! Etapa în care va fi vaccinată populația generală începe în localitățile unde rata de infectare cu COVID depășește 4,5 la mia de locuitori.

„Prima persoană din etapa a treia vaccinată, lucrul acesta se va întâmpla luni, pe 15 martie”, a afirmat Andrei Baciu, vineri seară, la Digi 24.

Citește și: Valeriu Gheorghiţă: „Au fost identificate „mai multe cazuri” de persoane care s-au vaccinat fără a dezvolta anticorpi la o lună de la rapel

Andrei Baciu susține ca etapa a treia va debuta cu localnicii din orașele și comunele unde ”situația epidemiologică este realmente critică”. Mai exact, acolo unde incidența COVID depășește 4,5 cazuri la mia de locuitori, în România în această situație există nouă localități. Printre localităţile care au indice ridicat de infectare şi unde etapa a treia a vaccinării va începe de săptămâna viitoare se numără municipiile Braşov şi Timişoara.

„A început deja programarea, 33.600 de locuri disponibile. Vestea bună este că astăzi, la ora 18:00, mai erau numai trei locuri disponibile. În jur de 28.800 exclusiv din etapa a treia, restul au fost persoane din etapa a doua care s-au programat în continuare”, a completat Baciu.

Vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID a catalogat drept ”îmbucutărot” faptul că oamenii s-au programat pentru imunizare, întrucât acest lucru arată că ei înţeleg beneficiile vaccinării. De asemenea. Andrei Baciu a precizat că în această etapă se va putea înscrie „oricine peste 16 ani”.

Prima persoană din etapa a treia va fi vaccinată pe 15 martie! Cum se fac programările

Citește și: EXCLUSIV Emilian Imbri: „De Paşti, o să facem ce am făcut şi anul trecut”. În 2020, era stare de urgenţă

Conducerea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a derulat o ședință de lucru cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), care a vizat operaționalizarea listelor de așteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, începând cu data de 15 martie 2021.

În momentul în care va fi disponibilă programarea la vaccinare pentru populația generală, în platforma de programare vor fi vizibile, pentru beneficiari, atât centrele de vaccinare deja existente, cât și cele care vor fi operaționalizate în luna aprilie 2021. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de așteptare.
Notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va realiza în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naționale de vaccinare, și ordinea cronologică de înscriere.