Prima răzbunarea a Rusiei faţă de Finlanda, după solicitarea aderării la NATO. De sâmbătă îi taie gazul

Rusia întrerupe sâmbătă livrările de gaz către Finlanda, se arată într-un comunicat postat vineri pe site-ul companiei finlandeze de energie Gasum.

20 mai 2022, 14:57
Prima răzbunarea a Rusiei faţă de Finlanda, după solicitarea aderării la NATO. De sâmbătă îi taie gazul

Gazprom Export LLC a notificat compania Gasum în data de 20 mai că furnizarea de gaze naturale către Finlanda, în conformitate cu acordul de furnizare semnat, va fi reziliată sâmbătă, 21 mai, la ora 07:00”, se arată în comunicat. De la această dată, livrările către consumatorii din Finlanda se vor face din alte surse, a mai precizat grupul finaldenz, fără să specifice care vor fi acestea.

Mika Viljanen, președintele și directorul executiv al Gasum, a declarat că se făcuseră deja pregătiri pentru această eventualitate, privind sistarea livrărilor din Rusia, şi na subliniat că, dacă nu vor exista sincope, compania va putea furniza gaz tuturor clienților în următoarele luni.

În luna aprilie, Gazprom Export a cerut ca plățile viitoare din contractul de furnizare să fie făcute în ruble în loc de euro, dar Gasum a respins cererea și a anunțat marți că va duce problema la arbitrajul internaţional.

Citeşte şi Finlanda şi Suedia au solicitat oficial aderarea la NATO. În câteva săptămâni, graniţa Alianţei cu Rusia se va mări cu 1.300 km

Gazele naturale reprezintă aproximativ opt la sută din consumul de energie al Finlandei, majoritatea provenind din Rusia. În eforturile de a atenua riscurile de a se baza pe exporturile rusești de energie, guvernul finlandez a anunțat vineri mai devreme că țara a semnat un contract de închiriere pe 10 ani pentru o navă terminal GNL (gaz natural lichefiat) cu Excelerate Energy, cu sediul în SUA. „Terminalul GNL ne va face posibil să ne lipsim fără griji de gazul rusesc”, a declarat ministrul de Finanțe, Annika Saarikko.

Citeşte şi Lui Putin pare să-i iasă şantajul. Jumătate dintre clienţii străini ai Gazprom şi-au deschis conturi în ruble pentru a plăti gazele din Rusia

Duminica trecută, Rusia a suspendat şi livrarea de energie electrică către Finlanda.

Gazprom a suspendat deja livrările de gaz către Polonia și Bulgaria din cauza neplății în ruble, astfel că Finlanda este a treia ţară sancţionată în acest fel de Rusia.