Prima reacţie a lui Băsescu la căderea proiectului Roşia Montană: Unde mai e problema? VIDEO

Într-o declaraţie de presă, preşedintele Traian Băsescu a evitat să se refere la noile evenimente legate de proiectul minier de la Roşia Montană, limitându-se să spună, la insistenţele jurnaliştilor: "Unde mai e problema?"

09 sept. 2013, 13:41
Prima reacţie a lui Băsescu la căderea proiectului Roşia Montană: Unde mai e problema? VIDEO

Deşi ziua de luni a fost marcată de declaraţiile publice ale liderilor USL pe marginea respingerii proiectului de la Roşia Montană, Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă care s-a limitat la poziţie România faţă de criza din Siria.

Când a fost întrebat cum vede situaţia legată de opoziţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, la demararea proiectului Roşia Montană, preşedintele a răspuns: „Unde mai e problema? Nu eu am 70% în Parlament.”

Întrebat dacă va accepta noua situaţie, preşedintele a răspuns printr-o altă întrebare, dar apoi a refuzat să mai facă şi alte comentarii: „Aţi observat vreo majoritate pro-preşedinte în Parlament? Poate se va face la un moment dat.”

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, adăugând: „Şi cu asta, basta!”, informează Mediafax.

Ponta a spus că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.

Premierul a făcut această declaraţie la sosirea la Parlament.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că el nu susţine proiectul exploatării de la Roşia Montană, aceasta fiind poziţia sa personală, urmând ca liberalii să adopte ulterior o decizie. Printre motivele invocate  de către Antonescu a fost şi faptul că nu poate susţine un proiect propus de Guvern, dar căruia prim-ministrul i se va opune în calitate de deputat.

„Cred că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut. Fie ar trebui retras, ceea e nu e cazul din moment ce a ajuns deja de la Guvern în Parlament, fie trebuie respins. Am ajuns la această concluzie nu din motive tehnice, ci pentru că există consecinţe şi realităţi majore ce împiedică acum realizarea acestui proiect”, a declarat Antonescu într-o conferinţă de presă.

Preşedintele PNL a arătat că are trei argumente majore în favoarea acestei poziţii, formulată chiar înaintea dezbaterii care urmează să aibă loc în Parlament. Primul este legat de faptul că exploatarea auriferă riscă să creeze o scindare în sânul societăţii româneşti. „Este un proiect de anvergură naţională pentru că implică resursele naţionale foarte importante ale unei naţiuni, ceea ce presupune o susţinere publică (…) Proiectul produce acum o semnificativă scindare în societatea românească. Este un sentiment public de amploare ce nu poate fi ignorat”, a motivat liberalul.

În al doilea rând, Antonescu nu vrea ca demararea exploatării să alimenteze suspiciunile legate de faptul că politicienii importanţi ar fi fost determinaţi să susţină proiectul printr-un lobby incorect. „Există o uriaşă suspiciune în opinia publică românească că decidenţii politici nu ar acţiona în conformitate cu interesele naţionale legitime. Personal, nu cred că cineva dintre decidenţii politici importanţi sunt angajaţi într-un lobby specific companiei Gold Corporation”, a spus preşedintele Senatului.

Al treilea set de obiecţii este legat de aspectele formale prin care a fost promovat proiectul de lege privind Roşia Montană în Parlament. „E vorba de anumite fragilităţi ale proiectului iniţiat de Guvern, dar prim-ministrul ne spune că va vota împotriva lui ca parlamentar. Un proiect cu obiecţii din partea însuşi Ministerului Justiţiei, iar avizul de mediu ne prilejuieşte situaţia inedită că va da sau nu avizul în funcţie de votul din Parlament”, a declarat Crin Antonescu.