PRIMA REACŢIE a lui Victor Ponta, după alerta de atac cu rachete la baza Kandahar

Victor Ponta a declarat, duminică, la Kandahar, că alerta de atac cu rachete asupra bazei NATO nu a fost "nimic special" şi a dat puţină culoare evenimentului.

29 iun. 2014, 09:49
PRIMA REACŢIE a lui Victor Ponta, după alerta de atac cu rachete la baza Kandahar

„Din câte înţeleg de la soldaţii noştri, nu a fost nimic special, singurul lucru că nu am apucat să stăm mai mult de vorbă la masă. Un mic incident care a dat un pic de culoare evenimentului. Atât timp cât am văzut militari români lângă mine, nu am avut absolut niciun fel de grijă. Ca să fiu foarte sincer, atunci când a sunat alarma, am crezut că e o chestie aşa, o glumă sau eventual un exerciţiu. Când i-am văzut însă pe comandanţii soldaţilor noştri aplicând procedura, mi-am dat seama că nu e de glumă şi nu am făcut decât să fiu foarte discplinat. Dincolo de primul moment, un pic de uimire, după aia am fost foarte disciplinat„, a spus Ponta, aflat în baza militară, după alarma aeriană.

Întrebat care a fost reacţia familiei la aflarea informaţiei despre alarmă, Ponta a răspuns: „Cât sunt cu militarii noştri, toată lumea e sigură că nu mi se întâmpla nimic. Acum a aflat şi Daciana că a fost alarmă, din cauza voastră”.

Pe de altă parte, în conferinţa de presă de la Kandahar, Ponta a anunţat că trebuie găsite soluţii de către Guvern pentru creşterea veniturilor acelor militari care au participat la misiunile din teatrele de operaţii din ultimii ani.

Faptul că azi am fost la momentul oficial al retragerii trupelor noastre din Afganistan şi faptul că îmi doresc să se întoarcă toţi sănătoşi acasă este un lucru foarte bun. Suntem foarte mândri şi mai rămâne să găsim soluţii ca şi acasă să simtă că suntem recunoscători pentru ce am făcut’, a afirmat Ponta.

Premierul a arătat că are în vedere şi asigurarea unui trai decent pentru militarii care se întorc acasă şi care nu vor mai avea aceleaşi beneficii financiare ca în perioada în care au participat la misiunile externe.

‘Toată partea care ţine de dotarea Armatei Române, de cum facem cu Primăria să construim mai multe locuinţe pentru militari, ţin de Guvern, nu de comandant suprem. Trebuie să creştem veniturile pentru militarii noştri, pentru unităţile care s-au pregătit şi care au fost în prima linie în ultimii ani. O să avem, categoric, pentru 2015, cheltuieli mult mai puţine. Ideea este ca din acei bani pe care îi salvăm să investim în pregătirea soldaţilor mai tineri. Ideal ar fi să nu avem nevoie niciodată de pregătirea acestora, dar ştiţi cum e, trebuie să fim siguri‘, a spus primul-ministru.

Premierul Victor Ponta se află, duminică, la Kandahar, unde participă, alături de ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi vicepremierul Gabriel Oprea, la ceremonia privind începutul procedurii de retragere a contingentului României din Afganistan.

În timpul vizitei, baza NATO a fost atacată cu rachete, fiind luată măsura de evacuare şi adăpostire în buncăre a oficialilor şi civililor români

Oficialii români au fost urcaţi în vehicule blindate şi transportaţi la buncăre, în adăposturi fiind conduşi şi ceilalţi membri civili ai delegaţiei româneşti.

Jurnalistul România TV, Victor Ciutacu, prezent şi el în Afganistan, a precizat că atacul a fost cu rachete cu calibru de 107 mm.

Ciutacu a relatat că atacul cu rachete a fost lansat în timpul mesei de prânz.

„Toată lumea pe burtă, ulterior, în timp ce sirenele urlau într-o nebunie, toţi am fost transportaţi împreună cu trupele româneşti în buncăre, în afara oricărui pericol. Acum toată delegaţia României se află în maşini blindate, nu există nici o problemă acum, după ieşirea din buncăre”, a povestit Ciutacu.