Noul ministru al Muncii, primul anunţ pe tema salarizării. Se pregăteşte o nouă ordonanţă

Dragoş Pîslaru, noul ministrul al Muncii, a declarat marţi, la o zi de la învestitură, că a avut deja întâlniri cu cele cinci confederaţii sindicale pentru a rezolva problema inechităţilor salariale din sistemul bugetar.

19 apr. 2016, 15:03
Noul ministru al Muncii, primul anunţ pe tema salarizării. Se pregăteşte o nouă ordonanţă

„În acest moment ne aflam într-un proces de restartare a discuţiilor, iar rolul meu este de a recâştiga încrederea şi de a demara discuţiile cu partenerii sociali într-un mod care să fie bine articulat în materie de principii şi de proces pentru a obţine nişte rezultate rapide. Atâta timp cât există o aliniere perfectă între intenţia guvernului de a corecta, de a veni cu ordonanţe de corecţii şi nu neapărat de a substitui sistemul salarial dat de legislaţie”, a declarat noul ministru al Muncii în prima sa conferinţă de ministru.

Dragoş Pîslaru a subliniat că a avut deja consultări informale cu toate cele cinci confederaţii sindicale şi a discutat în principiu pe câteva chestiuni importante pentru perioada următoare. Ministrul Muncii a punctat că acest tip de ordonanţă de urgenţă de corecţie nu se poate face fără partenerii sociali.

„Este vorba de a crea un grup tehnic format din reprezentanţi profesionişti atât din partea sindicatelor, cât şi din partea ministerelor pentru a găsi cea mai bună soluţie”. Un minister de tipul nostru nu poate rezolva de unul singur problemele. Este critica colaborarea cu celelalte ministere, în special cu cel al Finanţelor Publice.

 Citeşte şi: Ministrul Muncii merge în faţa comisiilor de specialitate din Parlament

Trebuie să se ajungă la o echitate între cei mai slab plătiţi şi cei care sunt cel mai bine remuneraţi
 
Dacă se va umbla la salariile mari, se va umbla în sens negativ, nu pozitiv, dar această chestiune nu o pot confirma acum. Daţi-mi voie mai întâi să lucrăm pe chestiunile care ţin de cei mai dezavantajaţi din sistem. Vreau să vedem că se ajunge la un consens, că este o măsură viabilă şi implementabilă şi sunt convins că după ce vom ajunge la această soluţie va trebui, pe de o parte, să explicăm celor care nu au intrat în această soluţie că există un proiect de lege pe patru ani, care va putea fi dus la îndeplinire şi care-i va putea ajuta şi pe ei, şi să vedem în ce mod putem ajunge la o chestiune de echitate între cei mai puţin plătiţi din sistem şi cei mai bine plătiţi din sistem, care să fie cumva echivalent sistemelor europene, nu neapărat al celor mai avansate, dar măcar al celor din Europa Centrală”, a spus Dragoş Pîslaru.
 
Întrebat dacă totuşi ia în calcul posibilitatea reducerii salariilor mari, ministrul Muncii a spus că, în prezent, nu poate confirma această informaţie.
 
„Este o chestiune care trebuie discutată şi este o problemă pe care o consider în acest moment marginală faţă de rezolvarea acestei chestiuni de conflict la care am ajuns acum. În acest moment, pentru a credibiliza administraţia publică şi pentru a o face mai eficientă, ai nevoie de oameni mai competenţi şi mai motivaţi. Este un cerc vicios. Dacă nu reuşeşti să ajungi să acorzi o minimă motivaţie în zona publică, nu vei avea servicii de calitate şi atunci şi sectorul privat va suferi”, a mai spus demnitarul, citat de news.

Fostul consilier al lui Cioloş a amintit că premierul a luat o decizie înţeleaptă când a decis să lase proiectul de lege care rezolva mare parte din inechitatile de salarizare din sistemul bugetar pentru guvernul politic din toamnă.