Prima tabără politică pentru tineret pe insula norvegiană Utoya, după masacrul de acum 4 ani din Norvegia

Peste 1.000 de oameni sunt așteptați să participe în această săptămână la prima tabără pentru tineret a Partidului laburist din Norvegia de pe insula Utoya, locul în care în urmă cu patru ani un extremist de dreapta a comis un atac armat soldat cu 69 de morți, au anunțat miercuri organizatorii, citați de DPA, citată de Agerpres. 

05 aug. 2015, 15:48

Peste 1.000 de oameni sunt așteptați să participe în această săptămână la prima tabără pentru tineret a Partidului laburist din Norvegia de pe insula Utoya, locul în care în urmă cu patru ani un extremist de dreapta a comis un atac armat soldat cu 69 de morți, au anunțat miercuri organizatorii, citați de DPA.

 ‘Niciodată nu au fost atât de mulți’, a declarat liderul organizației de tineret a Partidului laburist, Mani Hussaini.

Tabăra pentru tineret care începe vineri pe insula Utoya este prima care se desfășoară în acest loc după atacul lui Anders Behring Breivik din iulie 2011.

Înainte de atacul armat de pe insula Utoya soldat cu 69 de morți, majoritatea tineri, Breivik a detonat o bombă și la principalul sediu al guvernului din Oslo, provocând moartea a opt persoane. Breivik ispășește în prezent o sentință de 21 de ani de închisoare pentru atacuri.

Mai multe clădiri din Utoya au fost renovate după atacul din 2011, iar o nouă clădire găzduiește o bucătărie, o sală de mese și câteva săli de conferință.

Citeşte şi Atentatul de pe Insula Utoya, doar un „plan B” pentru Breivik

O parte din fosta cafenea în care au murit 13 persoane va fi păstrată pentru posteritate și va fi utilizată ca centru pentru educație. Găurile provocate de gloanțe rămân în pereții fostei cafenele, a declarat Ragnhild Kaski, secretar general al organizației de tineret a Partidului laburist.

Într-un luminiș este suspendat între câțiva pini un inel de oțel pe care sunt înscrise numele și vârstele tuturor victimelor. ‘Este un loc în care poți să te reculegi’, a spus Ragnhild Kaski.

Numărul mare de participanți sugerează că șefii organizației de tineret au luat o decizie bună când s-au decis să revină pe insulă, o locație în care numeroși membri ai Partidului laburist au participat la tabere de vară încă din anii ’50, comentează DPA, potrivit Agerpres.

‘Știm că există opinii diferite, dar noi am spus că răspunsul nostru la atacuri trebuie să fie mai multă deschidere și mai multă democrație’, a afirmat la rândul său Hussaini.

Liderul proiectului de la Utoya, Jorgen Frydnes, a declarat că scopul este de a face din Utoya ‘un simbol universal al toleranței și păcii’.

Foști lideri ai Partidului laburist, precum secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care era prim-ministru la momentul atacurilor, precum și liderul actual al formațiunii, Jonas Gahr Store, ar urma să viziteze tabăra pentru tineret din acest an, notează DPA.