Prima țară din lume în care nu mai poți lua plasă! Au fost interzise pungile din plastic în toate magazinele

În mod oficial, există o țară în lume în care nu ai cum să iei plasă. Decizia a fost, deja, implementată, iar pungile subțiri de plastic din magazine au dispărut, pur și simplu. Măsura a fost luată pentru a se proteja mediul, plasticul fiind un dușman al conservării ecosistemelor.

03 iul. 2023, 22:54
Prima țară din lume în care nu mai poți lua plasă! Au fost interzise pungile din plastic în toate magazinele

Prima țară din lume care a luat decizia de a interzice pungile subțiri de plastic din magazine este Noua Zeelandă. Autoritățile de aici au implementat, deja, această măsură, astfel încât nu mai există pungi din plastic în niciun magazin din Noua Zeelandă, începând din această săptămână. Motivul pentru care a fost luată o astfel de hotărâre constă în faptul că Noua Zeelandă are o coantitate foarte mare de deșeuri din plastic.

„Noua Zeelandă produce prea multe deșeuri, prea multe deșeuri de plastic”, a spus ministrul asociat al Mediului, Rachel Brooking, citat de BBC.

Citește și Fiul fostului dictator libian Muammar Gaddafi, internat de urgenţă la spital

Nu toată lumea este de acord cu această măsură, în Noua Zeelandă, nu puțini fiind aceia care susțin că, în noile condiții, oamenii vor începe să folosească din ce în ce mai mult pungile de unică folosință din hârtie, care sunt, însă, disponibile în magazine. Decizia afectează, în special, zona de fructe şi legume a magazinelor, și poate împiedica utilizarea a 150 de milioane de pungi de plastic pe an. Dar, în Noua Zeelandă, mulți dintre cumpărători vin cu pungi proprii, din alte materiale, mai ales că încă din 2019 au fost interzise sacoșile groase din plastic, care se aflau la casele magazinelor.

Citește și Propaganda rusă lansează noi acuzaţii la adresa lui Prigojin: „Şi-a pierdut minţile din cauza unor sume mari de bani”

Cum se raportează Europa la produsele din plastic

Directiva UE 904 din 2019 interzice introducerea pe piață a anumitor categorii de astfel de produse pentru care există alternative fără plastic la prețuri accesibile. Printre acestea se regăsesc: bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele pentru băuturi, agitatoarele pentru băuturi, bețele pentru baloane, precum și unele produse fabricate din polistiren expandat (pahare și recipiente pentru băuturi și unele recipiente pentru alimente). Pentru alte produse din plastic, cum ar fi echipamentele de pescuit, pungile de plastic de unică folosință, recipientele pentru băuturi și alimente pentru consumul imediat, pachetele și foliile de plastic, filtrele de tutun, articolele sanitare și șervețelele umede, se aplică măsuri diferite, care se referă la reducerea producției de astfel de produse.