Primăria Berlin cumpără 15.000 de apartamente de la firmele de închiriere, pentru 2,46 miliarde de euro. Municipalitatea speră să rezolve criza chiriilor

Companiile germane de închiriere de locuințe Vonovia (VNAn.DE) și Deutsche Wohnen (DWNG.DE) vând aproape 15.000 de apartamente către primăria orașului Berlin, în schimbul a 2,46 miliarde de euro, au anunțat vineri cele două companii.

17 sept. 2021, 17:05
Primăria Berlin cumpără 15.000 de apartamente de la firmele de închiriere, pentru 2,46 miliarde de euro. Municipalitatea speră să rezolve criza chiriilor

Achiziția are loc cu nouă zile înainte de alegerile din capitala Germaniei, unde lipsa locuințelor și creșterea rapidă a prețurilor au devenit o problemă fierbinte, scrie Reuters. Un referendum consultativ privind exproprierea celor două companii de locuințe urmează să fie organizat în paralel cu alegerile din oraș.

Deutsche Wohnen ar vinde 10.700 de apartamente, iar 4.250 ar proveni din portofoliul Vonovia.

Vonovia, cea mai mare companie germană de închiriere rezidențială, este în proces de a-și achiziționa concurentul mai mic, Deutsche Wohnen, urmând să creeze un gigant de aproximativ 550.000 de apartamente în valoare de peste 80 de miliarde de euro.

Citeşte şi Germania rămâne fără angajaţi calificaţi. Ţara are nevoie de 400.000 de imigranţi pe an

Într-un efort de a câștiga sprijin politic pentru acordul de fuziune anunțat în luna mai, cele două companii s-au angajat să limiteze creșterea regulată a chiriei în Berlin și s-au oferit să vândă aproximativ 20.000 de apartamente municipalității orașului, pentru cel puțin două miliarde de euro.

Cu toate acestea, un grup din spatele inițiativei referendumului, a criticat propunerile și și-a reiterat vineri opoziția față de o astfel de tranzacție. „Suntem, în principiu, în favoarea preluării apartamentelor de către public, dar nu prin tranzacții la prețuri speculative„, a spus Moheb Shafaquar într-un comunicat.

Dar Rolf Buch, de la Vonovia, susţine că prețul este unul corect. „Odată cu această vânzare de fonduri de locuințe din Berlin către companiile municipale de locuințe, îndeplinim o promisiune centrală către Senatul din Berlin. Vindem apartamentele la un preț corect„, a spus acesta.

Citeşte şi Germania nu mai ia în calcul rata de infectare pentru a stabili noi restricţii. Care este noul indicator cheie folosit de autorităţi


loading...