Primăria Capitalei, despre protocolul cu Gigi Becali. De ce a semnat PMB un protocol doar cu FCSB

Primăria Capitalei a încheiat un protocol în ceea ce priveşte îngrijirea Arenei Naţionale doar cu FCSB pentru că FCSB este principalul solicitant pentru închirierea terenului, transmite marţi seară municipalitatea, susţinând că s-a încheiat acest document pentru a "nu periclita programul de joc al echipelor de club şi a echipei naţionale”.

19 iun. 2018, 19:00
Primăria Capitalei, despre protocolul cu Gigi Becali. De ce a semnat PMB un protocol doar cu FCSB

Precizările municipalităţii vin după ce Tolo.ro a publicat mai multe informaţii referitoare la faptul că Primăria Capitalei a oferit îngrijirea suprafeţei de joc FCSB, prin Gigi Becali, cu angajamentul primăriei de a compensa din chirie şi utilităţi.

Primăria Municipiului Bucureşti dezmite categoric informaţiile apărute în spaţiul public, legate de protocolul încheiat cu FCSB care are că obiect mentenanţă gazonului Arenei Naţionale. Dat fiind faptul că Arena Naţională este singurul stadion realizat la standarde europene care funcţionează conform cerinţelor UEFA şi din dorinţa de a nu periclita programul de joc al echipelor de club şi a echipei naţionale, cele două părţi, respectiv Municipiul Bucureşti şi SC Fotbal Club FCSB SĂ au încheiat acest protocol. Astfel, în urma acestui protocol, Municipiul Bucureşti transferă obligaţia de întreţinere a suprafeţei de gazon către SC Fotbal Club FCSB SĂ în schimbul compensării sumelor aferente închirierii stadionului„, transmite Primăria Capitalei.

Reprezentanţii instituţiei precizează că motivul pentru care protocolul a fost semnat doar cu FCSB este faptul că FCSB este principalul solicitant pentru închirierea Arenei Naţionale.

Primăria Capitalei spune că nu a fost înregistrat niciun prejudiciu financiar, ci s-au realizat economii.

În sprijinul afirmaţiei, reprezentanţii municipalităţii prezintă un tabel cu preţurile unitare practicate de SC UTI SA şi preţurile unitare practicate după semnarea protocolului cu FCSB.

După cum se poate observa, în această comparaţie reiese diferenţa clară de preţ, respectiv o reducere a cheltuielilor privind activităţile necesare menţinerii unei suprafeţe de joc optime. În contractul cu SC UTI SĂ preţul unitar al aceloraşi activităţi a fost cel puţin dublu în comparaţie cu preţurile unitare detaliate în situaţiile de lucrări ataşate documentaţiilor de compensare a plăţilor de către FCSB„, spune Primăria Capitalei.

De asemenea, precizează municipalitatea, pe parcurul derulării contractului UTI gazonul de pe Arena Naţională a fost schimbat de două ori, însemnând aproximativ 1 milion de lei per schimb. În ultimul an nu mai este necesară această schimbare, precizează PMB.

Instituţia publică subliniază că protocolul a fost încheiat legal şi promite că pune la dispoziţie toate documentele care să ateste asta.

Tolo.ro a publicat în ultimele zile o serie de informaţii conform cărora Primăria Capitalei îi oferă gratuit FCSB – prin naşul Gabrielei Firea, Gigi Becali – îngrijirea suprafeţei de joc printr-un protocol semnat între cele două părţi, fără derularea procesului obişnuit de achiziţii, municipalitatea angajându-se să compenseze din chirie şi utilităţi.

Potrivit publicaţiei, Primăria Capitalei a oferit mentenanţa gazonului de pe Arena Naţională lui Cris Garden, partener UTI, în octombrie 2017, însă doar pe o lună. Valoarea contractului e de 28.000 de euro. Apoi, municipalitatea şi FCSB semnează protocolului, iar metenenanţa gazonului revine gratuit naşului Gabrielei Fira, Gigi Becali, dar de fapt lucrează tot Cris Garden. Potrivit documentului, FCSB asigură „mentenanţa suprafeţei de gazon”, iar Primăria achită contractul, „compensând din sumele aferente închirierii stadionului şi achitării utilităţilor”.

Toate cele cinci terenuri din Berceni îl costă pe Becali de două ori şi jumătate mai puţin decât unicul teren de pe Naţional Arena. Când plăteşte din buzunarul lui, Becali e zgârcit, când dă de la Primărie, e generos. Consecinţa deal-ului Fină – Naş e frapantă„, spun jurnaliştii.

În noiembrie şi decembrie, mentenanţa gazonului de pe Arena Naţională depăşeşte 30.000 de euro, stadionul a găzduit trei meciuri pe lună şi două antrenamente.