Primăria Capitalei este acuzată că boicotează organizarea Marşului Bucharest Pride. Reacţia PMB

Primăria Municipiului Bucureşti este acuzată că, pentru prima dată în ultimii 15 ani, boicotează organizarea Marşului Bucharest Pride. Acuzaţiile vin din partea Asociaţiei Accept, cu doar o săptămână înainte de eveniment.

06 aug. 2021, 14:24
Primăria Capitalei este acuzată că boicotează organizarea Marşului Bucharest Pride. Reacţia PMB
Primăria Capitalei este acuzată că boicotează organizarea Marşului Bucharest Pride. Reacţia PMB

Primăria Capitalei este acuzată că boicotează organizarea Marşului Bucharest Pride. Asociaţia ACCEPT susţine că la 20 de ani de la dezincriminarea homosexualității în România, PMB refuză să autorizeze Marșul anual Bucharest Pride. Evenimentul este programat să se desfăşoare pe 14 august, pe Calea Victoriei.

Primăria Capitalei este acuzată că boicotează organizarea Marşului Bucharest Pride

Asociaţia ACCEPT susţine într-un comunicat de presă că Primăria Capitalei a respins organizarea Marșului Bucharest Pride pe Calea Victoriei pe 14 august, în condițiile în care contra-manifestația anti LGBTI+ organizată de Noua Dreaptă a fost deja aprobată de PMB.

Mai mult, activiștii spun că refuzul Primăriei Capitalei de a aproba Marșul Bucharest Pride 2021 repetă istoria organizării primei ediții a marșului din anul 2005, atunci când primarul Adriean Videanu a refuzat colaborarea cu organizatorii.

În plus, ACCEPT anunță că va continua toate demersurile pentru organizarea Marșului Bucharest Pride pe ruta pietonală Calea Victoriei și refuză ”categoric ruta nepietonală” propusă de Comisia de Ordine Publică a Municipalității, considerând că este o rută nesigură pentru participanți.

Citeşte şi Diana Şoşoacă, mesaj pentru români: „Ieşiţi în stradă şi apăraţi-vă copiii!”. Senatoarea îl cheamă şi pe Ciolacu la protest

„Refuzul aprobării traseului pietonal Calea Victoriei pentru organizarea Bucharest PRIDE este dat de PMB printr-o interpretare eronată și malițioasă a Legii privind adunările publice. PMB susține că proiectul Străzi Deschise, prin care traficul rutier se închide la fiecare final de săptămână pe mai multe artere care devin astfel pietonale, reprezintă o adunare publică. Această afirmație este un nonsens: a închide o stradă pentru a permite tuturor cetățenilor să se plimbe în voie pe ea nu constituie marș, demonstrație sau protest.

Mai mult, PMB a implementat Străzi Deschise fără să impună un număr limitat de participanți – dacă considera că evenimentul reprezintă o adunare publică, atunci trebuia respectată limita de 100 de participanți. Pe Calea Victoriei, însă, se plimbă fără mască, distanțare sau restricții zeci de mii de bucureșteni, așa cum se pot plimba pe oricare altă stradă pietonală din capitală.

Considerăm că interpretarea PMB este rău voitoare și exclude persoanele LGBTI, familiile și prietenii lor, din rândul locuitorilor Bucureștiului care au dreptul să fie prezenți, văzuți și auziți pe străzile acestui oraș. Decizia este una discriminatorie și va fi atacată în instanța de judecată de ACCEPT”, a declarat Teodora Ion-Rotaru, directoarea executivă a ACCEPT, într-un comunicat al asociației.

Ce spune PMB despre acuzaţiile de boicot ale asociaţiei Accept

Primăria Municipiului București anunță printr-un comunicat de presă că s-au oferit mai multe opțiuni Asociației ACCEPT pentru organizarea marșul „Bucharest PRIDE” 2021.

”Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București rămâne deschisă pentru noi discuții cu reprezentanții Asociației, în speranța ajungerii la o poziție comună”, se anunță în comunicat.

Calea Victoriei, locul în care s-a desfășurat marșul în anii precedenți are ”deja o densitate importantă de oameni”, fapt care ”reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți”, scrie în motivare.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca „Marșul Bucharest PRIDE” să fie organizat fie în aceeași locație dar într-o altă zi, fie în aceeași zi dar într-o altă locație, pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanți adaptat condițiilor sanitare actuale și cu respectarea normelor curente privind adunările publice.

Reprezentanții Asociației ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus.

Citeşte şi Muncitorii care consolidează clădirile cu risc seismic continuă protestele GALERIE FOTO