Primăria Capitalei susţine că în ultimii doi ani au fost reabilitaţi 20 de km de reţea de termoficare

În ultimii doi ani, au fost reabilitaţi 20 de km de reţea de termoficare şi a reînceput automatizarea reţelei RADET, proiect sistat în anul 2011, informează Primăria Capitalei.

14 nov. 2018, 13:56
Primăria Capitalei susţine că în ultimii doi ani au fost reabilitaţi 20 de km de reţea de termoficare

PMB contrazice materialele de presă în care se afirmă, „în mod eronat”, că sistemul de termoficare „riscă să crape în această iarnă, fără investiţii urgente”. Primăria Municipiului Bucureşti îi asigură pe bucureşteni că serviciile publice de furnizare a apei calde şi căldurii „sunt pregătite” pentru perioada rece, menţionând totodată că RADET asigură permanenţa în dispeceratele sale pentru a interveni operativ în cazul eventualelor disfuncţionalităţi.

„În momentul de faţă, RADET funcţionează la parametri necesari şi nu există puncte termice sau centrale termice oprite. Mai mult decât atât, nu sunt probleme în ceea ce priveşte furnizarea către populaţie a agentului termic, pentru că Primăria Capitalei a făcut plata gazelor în avans, pentru toată perioada de iarnă”, se arată în comunicat.

PMB reaminteşte că a decis înfiinţarea Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA, prin decizia CGMB din 29 martie 2017, cu scopul de a crea un nou operator care să presteze serviciul de producător şi distribuitor al energiei termice în Capitală. S-au pus bazele realizării Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică – SACET, prin intermediul căruia municipalitatea va delega serviciul de producere, transport şi distribuţie a energiei termice către Compania Municipală Energetica Bucureşti SA. Pentru Compania Municipală Energetica Bucureşti (cea care va îngloba RADET şi ELCEN) s-a făcut o majorare de capital de 1,2 miliarde de lei pentru preluarea creanţelor deţinute de creditorii ELCEN, cât şi a investiţiilor realizate de ELCEN.

Sistemul de termoficare din Bucureşti riscă să cedeze în această iarnă, fără investiţii urgente

Potrivit PMB, Compania Municipală Energetica Bucureşti are în vedere construcţia a două noi centrale termice în cogenerare, modernizarea Centralei Termice Zonale Casa Presei şi modernizarea centralelor de cvartal.

RADET va demara, de asemenea, achiziţia unui sistem de reparaţii „ultramodern, fără săpătură, mai rapid”, după ce metoda a fost testată printr-un proiect-pilot. Tehnologia constă în introducerea şi asamblarea noilor conducte de termoficare direct în interiorul celor vechi. Ţeava înlocuită astfel are o durată de viaţă de 25 de ani, similar cu una nouă.

„Primăria Capitalei deţine un studiu de fezabilitate privind modernizarea Sistemului Centralizat de Alimentare cu Energie Termică (SACET). Compania Itochu a finalizat şi predat Primăriei studiul de fezabilitate care presupune, printre altele, construirea a două centrale electrotermice în cogenerare, de înaltă eficienţă, în zonele Titan şi Aviaţiei, dar şi modernizarea CET-urilor operate în prezent de ELCEN”, se arată în comunicat.

În ce priveşte proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti”, care îşi propune reabilitarea a 200 km conductă din traseul primar de transport al energiei termice, sunt finalizate studiul de fezabilitate şi analiza cost – beneficiu. De asemenea, studiul de fezabilitate a fost transmis către AM POIM, iar în prezent se lucrează cu specialiştii JASPERS la elaborarea cererii de finanţare aferente proiectului. Valoarea investiţiei este de aproximativ 213 milioane euro, din care se va solicita asistenţă financiară nerambursabilă de aproximativ 176 milioane euro.

De asemenea, va fi propus pentru cofinanţare proiectul de investiţii care vizează realizarea unei instalaţii de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor din municipiul Bucureşti, care produce energie electrică şi termică şi care contribuie la reducerea cantităţilor de deşeuri biodegradabile la depozitele ecologice. Pentru acest proiect a fost revizuit Master Planul, conform indicaţiilor specialiştilor JASPERS, a fost finalizat studiul topografic şi geotehnic, s-a depus documentaţia pentru obţinerea Certificatului de Urbanism la Primăria sectorului 4 şi se lucrează la studiul de fezabilitate precum şi la analiza instituţională, reiese din comunicat.