Primărie din Vâlcea, datoare la trupa de lăutari. Se vând microbuzele școlare pentru plata sumei uriașe: „Altfel, nu putem”

„Viața bate filmul" într-o comună din județul Vâlcea. Primăria Șutești a recunoscut situația jenantă, faptul că trebuie să vândă microbuzele școlare pentru a plăti datoriile către o trupă de lăutari.

04 mai 2022, 12:59
Primărie din Vâlcea, datoare la trupa de lăutari. Se vând microbuzele școlare pentru plata sumei uriașe: „Altfel, nu putem”

Inițial, în urmă cu nouă ani, Primăria a avut de plată 25.000 de lei către lăutarii din Satu Mare, dar din cauza penalităților acumulate de-a lungul timpului, totalul a ajuns la 520.000 de lei.

Cântăreții au acționat în instanță pentru a primi banii de la Primăria Sutești. Edilul local, Alin Dumbravă, susține că este nevoit să scoată la vânzare microbuzele, pentru că altă variantă pentru plata datoriei nu există.

Cele două microbuze școlare transportă aproximativ 140 de elevi. Părinții tinerilor sunt revoltați și pun mare presiune pe Dumbravă.

„Avem 140 de copii la şcoala gimnazială din localitate şi probabil că mulţi vor alege să meargă la şcoli din localităţile învecinate unde au transport asigurat. Oamenii au aflat despre această situaţie şi vă daţi seama că sunt foarte revoltaţi, însă nu avem alte posibilităţi să achităm datoria”, a declarat primarul, potrivit Agerpres.

 

Primăria din Vâcea și lăutarii nu au reușit să ajungă la un consens

 

Procesul dintre Primărie și lăutari s-a încheiat definitiv în 2019. Până în prezent s-au mai efectuat plăți către firma cântăreților, dar modeste.

„Din păcate, aceasta este realitatea. Este o datorie care în momentul de faţă este de 5,2 miliarde de lei vechi către nişte lăutari din Satu Mare care au cântat la Ziua Comunei în 2013. Au fost aduşi pe un contract cu un onorariu de 25.000 de lei, dar care nu a fost achitat la timp de administraţia de la acea vreme, astfel că s-a ajuns la această sumă foarte mare pentru posibilităţile bugetului local.

Procesul s-a terminat definitiv în 2019 şi s-au mai făcut de atunci anumite plăţi către această trupă, dar nu avem cum să achităm toată datoria. Am încercat să ajungem la o înţelegere şi să plătim eşalonat, dar au spus că vor toţi banii deodată astfel că executorul a scos la licitaţie bunuri ale primăriei – utilaje şi maşini, între care şi cele două microbuze pe care le avem pentru transportul elevilor din localitate”, a declarat primarul din Suteşti.

Sutești este o localitate aflată la 60 de kilometri de orașul Râmnicu Vâlcea, condus de către controversatul Mircia Gutău, simpatizat, dar și contestat în urma problemelor sale în justiție. Edilul conduce orașul din Oltenia în mandatul cu numărul patru.