Primarii din România au renunțat la contractele de deszăpezire. Cum iernile nu mai sunt la fel de dure ca altădată, unii edili au decis să facă economie și să se descurce cum pot în perioadele în care va ninge.
Unii edili și-au cumpărat câteva utilaje pentru a se putea descurca în perioadele în care va ninge, renunțând la contractele de deszăpezire.
Citește și Meteorologii au actualizat prognoza meteo. Pe ce dată va ninge în București
În această situație este și comuna Bengești-Ciocadia din județul Gorj. Din cauza faptului că primăria trebuie să plătească prea multe ajutoare sociale, edilul a decis să facă economie la bugetul local și să renunțe la contractele de deszăpezire. A reușit astfel să economisească 60 de mii de lei.
„Avem oameni la 416 care, dacă este nevoie, îi scoatem și pe ei să ajute la școli, la instituții, iar eu aș vrea să ningă, că oricum ne descurcăm. Facem față, fiindcă mai am un băiat care are un plug și am vorbit cu el și a spus că nu-i trebuie decât motorină”, spune Victor Geogia, primarul comunei primar Bengești-Ciocadia, potrivit digi24.
Indiferent cât de mult va ninge în această iarnă, Primăria trebuie să se descurce și să deszăpezească cei 50 de kilometri de drum cu un singur utilaj.
Nu doar primarul din comuna Bengești-Ciocadia a decis să renunțe la contractele de deszăpezire și ci cel din comuna Drăguțești, o comună aflată la 40 de kilometri distanță.
„Nu am avut niciodată contract și nu sunt de acord. Ne autogospodărim și mi se pare cea mai ieftină variantă”, spune Dumitru Popescu, primar Drăguțești.
Potrivit edilului, acesta a investit timp de 9 ani în utilaje pe care le are mereu la dispoziție, bani provenind din fonduri europene. primiți prin fonduri europene.
Oamenii spun că, deși iernile nu mai sunt la fel de dure ca în anii trecuți, primarii ar trebui să se gândească de două ori înainte să renunțe la contractele de deszăpezire.
„ Se descurcă cu un utilaj? – Nu știu, poate da, poate nu…”, „ E o idee bună, dacă nu ninge… Și dacă ninge… Treaba lui, să-și rezolve cazul, să rezolve problema” .
Edilii s-au pregătit cum au putut pentru a face face față situațiilor provocate de zăpadă la iarnă. Au cumpărat sare și nisip pentru a presăra pe drumuri atunci când va apărea gheața.