PRIMARII primesc 500 de milioane de euro la rectificarea bugetară. Guvernul taie din bugetul Preşedinţiei

Publicat: Sâmbătă, 27 Septembrie 2014 18:57 // Actualizat: Sâmbătă, 27 Septembrie 2014 18:57 // Sursa: romaniatv.net

Primarii primesc, la a doua rectificare, peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adaugă încă 1 miliard lei prin (PNDL) şi circa 100 de milioane lei pentru investiţii în cămine culturale şi săli de sport, prin tăierea cofinanţării fondurilor UE. În total puţin peste 2 miliarde de lei, adică 500 de milioane de euro.

Sumele alocate prin proiectul de rectificare bugetară sunt cu mult peste cele prevăzute la rectificările din 2013, când Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare, scrie gandul.info.

De asemenea, anul trecut autorităţile locale au primit sume derizorii la rectificare, în principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap. Sume suplimentare au mai fost prevăzute din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru echilibrare şi pentru plata unor arierate, pentru a răspunde condiţionalităţilor din acordul cu FMI.

Aleşii locali au mai beneficiat de sume suplimentare de circa 1 miliard de lei, tot din alocări în plus din cotele defalcate de TVA, doar în 2012, înainte de alegerile legislative.

Prin a doua rectificare bugetară din acest an, din suma totală de 1,16 miliarde lei pe care primăriile o vor încasa prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată către bugetele locale în ultimele trei luni, 50,6 milioane lei sunt alocate pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, 194,5 milioane lei sunt pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, 542 milioane lei sunt distribuite ca urmare a "solicitărilor unităţilor administrativ-teritoriale şi a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice", iar 380 milioane lei sunt pentru "echilibrarea bugetelor locale", conform proiectului de rectificare.

Guvernul rectifică bugetul săptămâna viitoare. Ponta: Va fi o rectificare pozitivă

Suplimentarea de fonduri este argumentată, în document, prin necesitatea asigurării fondurilor necesare desfăşurării normale a activităţii unităţilor administrativ-teritoriale până la finele anului.

În ceea ce priveşte bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea, acesta creşte, per sold, cu 575,2 milioane lei. Principalele influenţe se regăsesc însă la Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prin care sunt finanţate proiectele autorităţilor locale, cu o alocare suplimentară de peste un miliard de lei, la Programul naţional de construcţii de interes public sau social derulat prin Compania Naţională de Investiţii cu un plus de 83,6 milioane lei, şi la achitarea primei de stat pentru economisire în domeniul locativ restantă aferentă depunerilor de anul trecut, cu 182,3 milioane lei.

Diminuări de sume sunt efectuate în schimb la cofinanţarea programelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, cu un minus de 950 milioane lei.

Astfel, cheltuielile directe ale MDRAP cresc cu peste 1,5 miliarde lei, la care se adaugă fonduri directe către autorităţile locale de 1,16 miliarde de lei.

În totalul cheltuielilor bugetului de stat, transferurile între unităţi ale administraţiei publice se majorează cu 2,4 miliarde lei, iar suma alocată proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminuează cu 3,9 miliarde lei.  Şi cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă scad cu 404,7 milioane lei.

Guvernul taie din bugetul Preşedinţiei, Educaţiei, Culturii şi dă la servicii informaţii

Alocările distribuite Preşedinţiei, Camerei Deputaţilor, Academiei şi ministerelor Educaţiei, Culturii, Tineretului şi Sportului vor fi reduse de Guvern la rectificarea bugetară, de fonduri suplimentare urmând să beneficieze serviciile de informaţii, Senatul, Avocatul Poporului.

Astfel, conform proiectului de rectificare, din cheltuielile bugetului de stat, bugetul Administraţiei Prezidenţiale va fi diminuat cu 1,3 milioane lei, al Camerei Deputaţilor - cu 6,1 milioane lei, al Curţii Constituţionale - cu 200.000 lei, al Ministerului Tineretului şi Sportului - cu 3,5 milioane lei, al Ministerului Educaţiei - cu 5,5 milioane lei, al Ministerului Culturii - cu 10,2 milioane lei, al Agenţiei Naţionale de Integritate - cu 1,2 milioane lei, al Ministerului Economiei - cu 19,8 milioane lei, al Academiei Române - cu 6,9 milioane lei.

Senatul va primi 4,2 milioane lei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - 4,8 milioane lei, Avocatul Poporului - 10.000 lei, Serviciul Român de Informaţii - 67,4 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe - 27 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază - 18,8 milioane lei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - 50.000 lei.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
27 sep 19:35
... on September 27, 2014
Primarii primesc, la a doua rectificare, peste 1,16 miliarde lei, prin...
27 sep 19:32
27 sep 19:32
...şi circa 100 de milioane lei pentru investiţii în cămine culturale şi săli de sport, prin tăierea Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
27 sep 19:26
...lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adaugă încă 1 miliard lei prin (PNDL) şi circa 100 de …read more ...
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H