Primarul din Brăila, REŢINUT pentru fapte de corupţie, dus în arestul IPJ Galaţi UPDATE

Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a fost reţinut, miercuri seară, de către procurorii DNA, şi dus în arestul IPJ Galaţi. Edilul a fost ridicat de procurorii DNA în urma unor percheziţii efectuate miercuri dimineaţă, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în 2010, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție.
Iulian Tudor
03 feb. 2016, 07:10
Primarul din Brăila, REŢINUT pentru fapte de corupţie, dus în arestul IPJ Galaţi UPDATE

UPDATE 22.40. Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, și fostul director economic în Primăria Brăila, Stoica Anghelescu, au ajuns în arestul IPJ Galați, după ce au fost reținuți miercuri seară de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați.

La ieșirea din sediul DNA Galați, edilul din Brăila, Aurel Simionescu, nu a făcut nicio declarație, iar o sacoșă îi acoperea mâinile încătușate.

E o problemă modalitatea în care se face ancheta. Acest dosar este din 2014, actele sunt preluate în timp și eșalonat de către DNA, valorificate prin specialiști și, la momentul în care apreciază dumnealor că este oportun, cheamă persoana și o incriminează direct ca suspect și apoi ca inculpat. Se aduc la cunoștință învinuiri foarte grave, sub aspectul dimensiunii valorice, moment în care întrebi: „Dați-mi și probele’. Și nimic. Nu ni s-au prezentat. Clientul meu a spus că nu este vinovat. Ceea ce i se întâmplă este și poate o răfuială între firme, e posibil, nu știu. Sunt firme din Galați cu firme din Brăila… Nu am văzut nicio piesă a cauzei decât declarațiile pe care le-a dat, deci nu pot să fac alte afirmații. O să vină mâine cu propunere de arest preventiv la tribunal și, în cazul ăsta, cred că vom afla măcar o mică parte din materialul probator care stă la baza propunerii„, a declarat Ioan Paul Vasilache, avocatul lui Aurel Simionescu.

Avocatul lui Stoica Anghelescu a refuzat să facă declarații pe motiv nu i-a dat permisiunea clientul său.

UPDATE 20.15 Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, şi fostul director economic în Primăria Brăila, Stoica Anghelescu, au fost reţinuţi, miercuri seară, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, pentru fapte de corupţie, informează Agerpres. Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene.

Aurel Simionescu şi Stoica Anghelescu vor fi prezentaţi, joi, Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit rechizitoriului DNA, in 22 iulie 2009, in contextul derularii Programului Operational Regional, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) in proportie de 85% (ce privea sprijinirea unei dezvoltari economice si sociale durabile si echilibrata teritorial, a tuturor Regiunilor Romaniei), Primaria Braila a incheiat cu institutiile abilitate un contract de finantare care avea ca obiect modernizarea bulevardului Dorobantilor.

In cursul anului 2010, Simionescu, in calitate de ordonator principal de credite si responsabil de controlul financiar preventiv, beneficiind de sprijinul lui Anghelescu, in calitate de director executiv al Directiei Finantelor Publice Locale, a schimbat, cu intentie, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 2.642.179,91 lei, ce reprezinta o parte din cei 15.703.464 lei primiti ca prima transa de prefinantare din fonduri europene, in cadrul proiectului mentionat mai sus. Aceasta suma de bani a fost folosita in alte scopuri decat pentru cheltuieli eligibile in cadrul proiectului respectiv (‘Invatamant’, ‘Locuinte, servicii dezvoltare publica’ etc.)„, precizeaza DNA.

Procedura de atribuire a contractului de achizitie publica de lucrari de „Modernizare bulevardul Dorobantilor, municipiul Braila” s-a desfasurat in mai multe etape, astfel: o prima etapa in 2009, care a avut ca finalitate anularea procedurii prin decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor; a doua etapa, in perioada aprilie – iulie 2010, anulata de acelasi Consiliu; a treia etapa, in luna august 2010.

Din probatoriul existent la dosarul cauzei a rezultat ca modalitatea de fraudare a procedurilor de atribuire a unor contracte de prestari servicii ori executie lucrari la nivelul autoritatilor publice locale a fost aceea ca anumite firme agreate, in coniventa cu reprezentantii si functionarii din cadrul autoritatilor publice locale, fie sa ofere pretul cel mai mic/ cea mai buna oferta economica, fie sa indeplineasca ‘anumite’ conditii (tehnice, profesionale, etc.) apreciate ca esentiale de catre membrii comisiilor de analizare si evaluare a ofertelor, conditii care, bineinteles, erau stabilite in mod evident in scopul aratat mai sus. Aceasta situatie a condus ca, in timp, anumite societati comerciale sa detina monopolul lucrarilor licitate de autoritatile publice locale din municipiu, respectiv CJ si Primaria Braila. Astfel, aceste firme au castigat marea majoritate a contractelor de achizitie publica pe plan local si judetean„, sustin procurorii.

DNA mentioneaza ca, in 22 decembrie 2010, Primaria Braila a incheiat cu o asociere de firme un contract de achizitie publica, in conditiile in care oferta financiara a acesteia a fost mai mare decat cea clasata pe locul al doilea, care ar fi trebuit sa fie desemnata castigatoare.

Prin incheierea acestui contract, inculpatii Simionescu si Anghelescu si-au indeplinit cu intentie, in mod defectuos, atributiile de serviciu ce derivau atat din calitatea de ordonator principal de credite si responsabil de controlul financiar preventiv, cat si din calitatea de responsabil cu viza de control financiar preventiv si presedinte, cu drept de vot, al comisiei de evaluare a ofertelor. Acest lucru a fost posibil prin stabilirea unor criterii vadit discriminatorii de calificare si de selectie a ofertelor, in procedura de atribuire a contractului de lucrari mentionat, organizata si in anul 2009 (procedura anulata prin decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor)”, se spune in comunicat.

Sursa citata mai precizeaza ca acestia au avizat si aprobat documentatia de atribuire a contractului respectiv catre asocierea de firme care propusese suma de aproape 100 milioane lei pentru executarea lucrarilor, cauzand prin aceasta vatamarea intereselor legitime ale ofertantului clasat pe locul al 2-lea, care a acumulat cel mai mare punctaj in urma aplicarii algoritmului de calcul in evaluarea ofertelor si care ofertase pentru lucrari suma de peste 65 milioane lei.

DNA arata ca prin actiunile celor doi a fost produs Primariei Braila un prejudiciu de aproape 40 milioane lei, din care aproximativ 25 de milioane lei reprezentand finantare nerambursabila primita de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei in cadrul Fondului European de Dezvoltare Regionala si aproximativ 15 milioane lei prejudiciu adus bugetului local.

UPDATE Primarul municipiului Brăila Aurel Simionescu a fost ridicat miercuri de anchetatori și a fost transportat cu o dubă a jandarmeriei la sediul DNA Galați pentru audieri.

„Nu știu despre ce este vorba. Mi-au fost cerute mai multe documente”, a declarat primarul.

Primarul municipiului Brăila, Aurel Gabriel Simionescu, vizat de perchezițiile efectuate miercuri de DNA, ar fi favorizat un consorțiu de firme la o licitație pentru modernizarea unui bulevard, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Faptele asimilate celor de corupție ar fi fost comise cu concursul mai multor funcționari publici din subordinea edilului, precum și al reprezentanților firmelor interesate în obținerea contractelor de lucrări publice, conform acelorași surse.

Potrivit acestora, pentru fraudarea procedurilor de atribuire a licitațiilor publice, reprezentanții firmelor agreate au decis, în complicitate cu unii angajați din administrația locală, fie să ofere prețul cel mai mic, fie să se încadreze în anumite criterii tehnice considerate esențiale pentru realizarea proiectelor vizate.

În cazul proiectului de modernizare a bulevardului Dorobanți, derulat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, oferta inițială a asocierii căreia i-a fost încredințat contractul în condiții suspecte ar fi fost majorată ulterior cu peste 50%, au explicat sursele. Majorarea s-ar fi făcut prin creșterea tarifelor din oferta inițială, fără nicio justificare.

Potrivi surselor judiciare, diferența dintre cele două oferte a fost de peste 40 de milioane de lei, sumă care ar reprezenta prejudiciu adus fondurilor administrate de administrația locală.

Edilul Brăilei, Aurel Gabriel Simionescu, este suspectat de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

Citeşte şi: Peste 150 de descinderi în 24 de judeţe şi Bucureşti, la persoane care ar fi emis avize de însoţire a lemnului

În cursul zilei de 3 februarie 2016 au fost efectuate percheziții domiciliare în 2 locații situate în municipiul Brăila, din care una reprezintă sediul unei instituții publice, a anunţat DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Procurorii DNA însoțiți de 10 jandarmi au descins la Primăria Brăila. Perchezițiile au avut loc în biroul primarului și la Contabilitate, accesul la etajul al doilea al Palatului Administrativ, unde se află sediul Primăriei Brăila, fiind blocat. Potrivit unor surse, procurorii DNA ar fi descins și la casa fostului director economic al Primăriei Brăila, Stoica Anghelescu, actual consilier personal al primarului Aurel Simionescu, și l-au ridicat în vederea cercetărilor.

În acest dosar se fac cercetări cu privire la infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și fraudare de fonduri europene. Ar fi vorba de obținere de fonduri europene pentru modernizarea bulevardului Dorobanți, iar prejudiciul s-ar ridica la aproape 10 milioane de euro, au menționat surse judiciare.

Faptele asimilate celor de corupție ar fi fost comise cu concursul mai multor funcționari publici din subordinea edilului, precum și al reprezentanților firmelor interesate în obținerea contractelor de lucrări publice, conform acelorași surse.

Potrivit acestora, pentru fraudarea procedurilor de atribuire a licitațiilor publice, reprezentanții firmelor agreate au decis, în complicitate cu unii angajați din administrația locală, fie să ofere prețul cel mai mic, fie să se încadreze în anumite criterii tehnice considerate esențiale pentru realizarea proiectelor vizate.

În cazul proiectului de modernizare a bulevardului Dorobanți, derulat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, oferta inițială a asocierii căreia i-a fost încredințat contractul în condiții suspecte ar fi fost majorată ulterior cu peste 50%, au explicat sursele. Majorarea s-ar fi făcut prin creșterea tarifelor din oferta inițială, fără nicio justificare.

Potrivi surselor judiciare, diferența dintre cele două oferte a fost de peste 40 de milioane de lei, sumă care ar reprezenta prejudiciu adus fondurilor administrate de administrația locală.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Prima demisie importantă după alegerile prezidențiale: Elena Lasconi pleacă de la șefia USR
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cardurile care vor fi interzise. Noile reglementări au fost anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Vladimir Putin, mesaj despre succesorul său și despre cum vrea să încheie războiul din Ucraina
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica