Primarul din Deva, declaraţie revoltătoare! I-a înfuriat pe mineri: Suferă că ei nu-s în stare să dea cărbune. Numai se plâng

Primarul din Deva a avut o primă reacţie după ce un protest de anvergură a fost declanşat de minerii din Valea Jiului. Chiar dacă li s-a promis că își vor primi salariile până în data de 26 februarie, aceștia spun că nu cedează și nu renunță la proteste.

20 feb. 2021, 17:49
Primarul din Deva, declaraţie revoltătoare! I-a înfuriat pe mineri: Suferă că ei nu-s în stare să dea cărbune. Numai se plâng

Primarul din Deva, declaraţie revoltătoare! Manifestaţiile au blocat la propriu activitatea Termocentralei Mintia, iar mii de locuinţe din Deva au rămas fără căldură şi apă caldă.

Primarul din Deva, declaraţie revoltătoare! I-a înfuriat pe mineri

La începutul săptămânii viitoare, peste 4.200 de preşcolari şi elevi din Deva vor rămâne acasă, din cauza opririi furnizării agentului termic, în unităţile de învăţământ. Între timp, în Valea Jiului, de miercuri, circa 100 de mineri au rămas blocaţi în subteranul minei Lupeni, iar sute de oameni din zonă li s-au alăturat protestului, în faţa sediului Exploatării Miniere Lupeni.

Primarul Devei vine cu acuzaţii grave la adresa angajaţilor minelor din Valea Jiului. Florin Oancea spune că aceştia au creat blocajul în urma căruia sunt afectaţi peste 20.000 de localnici din Deva.

„Minerii au intrat în grevă. Nu mai vor să lucreze 100 de mineri. O problemă socială? E dreptul lor să intre în grevă. Pentru ce? Că nu s-au plătit salariile câteva zile şi se vor plăti în 26 februarie. Şi pentru nişte sporuri. Au făcut grevă. Şi care-i problema? Se va rezolva în câteva zile. Sâmbăta şi duminica, ei nu lucrează, minerii. Foarte bine, ei stau acasă la căldurică.

Dar în contract spune 33 – 34 de vagoane minimum, în fiecare zi, trebuie să livreze minele din Valea Jiului către Termocentrala Mintia. Şi ele furnizează 15 vagoane într-o zi. În altă zi a fost o inundaţie, s-a surpat nu ştiu ce într-o galerie – nu am putut să scoatem cărbune, nu vă trimitem cărbunele numai poimâine sau poate răspoimâine. Păi dacă nu există ritmicitate cu ce să funcţioneze termocentrala, cu aer? Există un lanţ, cu mai multe verigi, unde s-a produs blocajul?

La furnizarea cărbunelui ritmic. Eu ca devean, ce pot să fac? Să îi iau pe toţi devenii, să mergem noi în locul minerilor în Valea Jiului, să intrăm în abataje, în subteran şi să extragem cantitatea de cărbune necesară pentru a face o garnitură de tren în fiecare zi. Acesta este rolul primarului Devei şi al devenilor? Să mă fac eu miner la 53 de ani? Nu. Rolul nostru este să plătim contractual facturile pentru care Termocentrala Mintia a livrat agent termic către Deva, ceea ce am făcut.

Ei spun: dar ştim că mergem pe pierderi şi care e problema? Dar noi sâmbătă şi duminică nu lucrăm, că suntem mineri. Dar dacă ne-au întârziat salariile cu o zi sau cu două – trei, facem grevă. (Vă întreb:) Dar voi aveţi productivitate? Nu. Dar extrageţi cantitatea de cărbune necesară? Pentru că există un lanţ întreg iar 22.000 de deveni suferă pentru cei din Valea Jiului. Că nu sunt în stare să scoată cantitatea de cărbune necesară şi numai se plâng. Ce să fac? Să vă apăr eu pe voi? Munciţi mai mult”, a afirmat primarul Devei, într-o emisiune de televiziune difuzată pe InfoTV Deva.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă, la protestul minerilor de la Lupeni: De 31 de ani România este condusă din afară. Nu dau doi bani pe oameni, pe ţară, pe popor. Arafat, unul dintre criminalii din România