Primarul din Herson anunţă că oraşul ucrainean a rămas fără curent şi apă: „Trupele ruseşti sunt peste tot”. Oamenii s-au aşezat în faţa blindatelor ruseşti

Primarul din Herson, un oraş important din punct de vedere strategic, anunţă că trupele ruseşti sunt peste tot. Localnicii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de ocupaţia rusă.

05 mart. 2022, 18:27
Primarul din Herson anunţă că oraşul ucrainean a rămas fără curent şi apă: „Trupele ruseşti sunt peste tot”. Oamenii s-au aşezat în faţa blindatelor ruseşti

UPDATE. Forţele ruseşti au preluat sâmbătă controlul asupra unei mari baze militare din apropierea oraşului ucrainean Herson, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, în comentarii transmise de Interfax, relatează DPA.

Moscova a precizat că trupele ucrainene au abandonat baza şi au lăsat în urmă tancuri şi vehicule blindate. De asemenea, a comunicat că militarii ruşi au găsit un arsenal plin de arme antitanc. Kievul nu a oferit nicio confirmare.

Forţele ruseşti ar fi distrus, de asemenea, patru avioane de luptă SU-27, cinci staţii radar şi două sisteme de apărare antiaeriană Buk M-1, potrivit purtătorului de cuvânt militar Igor Konaşenkov.

Citat de agenţii de presă ruse, acesta a anunţat sâmbătă că, din cauza lipsei de interes a Kievului pentru prelungirea regimului de încetare a focului, Rusia şi-a reluat ofensiva în Ucraina începând cu ora 15:00 GMT – relatează EFE.

Purtătorul de cuvânt rus a declarat că batalioanele naţionaliste ucrainene au profitat de încetarea focului decretată de Rusia pentru ”a-şi regrupa forţele şi a-şi întări poziţiile”.

Primarul din Herson anunţă că oraşul ucrainean a rămas fără curent şi apă. Ihor Kolykhaiev spune că trupele ruseşti sunt peste tot şi face apel la asistenţă umanitară,

Primarul din Herson anunţă că oraşul ucrainean a rămas fără curent şi apă

„Trupele ruseşti sunt peste tot. Serviciile normale s-au oprit, nu mai au cum să funcţioneze. Producţia, infrastructura critică a fost suspendată. Oraşul a rămas fără energie electrică şi fără apă”, a spus Ihor Kolykhaiev pentru CNN.

Primarul spune că nu există nicio modalitate de a introduce ajutoare în oraş, deoarece singura modalitate de a le face să intre este prin Crimeea, din partea rusă.

Citeşte şi Vladimir Putin ameninţă: Rusia va considera cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei

„Aşadar, ruşii vor să trimită ajutorul lor umanitar, dar locuitorii din Herson îl refuză. Pentru că sunt patrioţi şi nu vor ajutor de la ruşi. Ei vor ajutor de la ucraineni. Aşa că nu primim ajutor umanitar în acest moment. Avem o mulţime de oameni aici care au nevoie. Avem bolnavi de cancer, copii care au nevoie de medicamente. Aceste medicamente nu ajung în prezent la ei”, a spus edilul, potrivit Mediafax. 

Proteste faţă de ocupaţia rusă în Herson. Oamenii se întind pe asfalt în fața blindatelor rusești

Mii de ucrianeni au ieşit pe străzile din centrul oraşului Herson, din Ucraina, pentru a protesta faţă de ocupaţia rusă. Aceştia au scandat „Rusii să plece acasă” şi „Herson este Ucraina”.  Mai mult, în unele zone din oraș, protestatarii s-au întins pe asfalt pentru a bloca înaintarea blindatelor rusești.

Alții s-au aşezat în fața coloanei de blindate rusești.

Herson este un oraş important din punct de vedere strategic, situat la Marea Neagră, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori.

Citeşte şi Zelenski: „Sunt sigur că în curând vom putea spune oamenilor noştri: Întoarceţi-vă! Veniţi înapoi din Polonia, România, Slovacia”