Primarul general al Capitalei ar putea avea în subordine un Corp de control

Înființarea Corpului de control al primarului general al Capitalei, la nivel de direcție, este prevăzută într-un proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului General al Municipiului București.

30 mart. 2016, 13:48
Primarul general al Capitalei ar putea avea în subordine un Corp de control

Corpul de control va avea o structură distinctă în cadrul aparatului de specialitate al primarului general și va fi în subordinea directă a acestuia, potrivit Agerpres. Prevederea apare la art. 8 al proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii CGMB nr. 305/2013.

Conform anexelor proiectului, activitatea Corpului de control are caracter administrativ și nu se suprapune cu cea efectuată de către Direcția Managementul Calității, Direcția Audit Public Intern sau de către Direcția Generală de Poliție Locală și Control.

În cadrul Corpului de control ar urma să își desfășoare activitatea funcționari publici și personal contractual, care vor realiza controlul activităților aparatului de specialitate al primarului general, precum și al serviciilor și instituțiilor publice de interes local ale Capitalei, în baza planului anual de control sau din dispoziția primarului general.

În exercitarea atribuțiilor de control, personalul nominalizat va fi îndreptățit să solicite documente, informații și date referitoare la aspectele care fac obiectul acțiunii de control.

Corpul de control ar urma să aibă competență materială în ceea ce privește: verificarea respectării hotărârilor CGMB și dispozițiilor primarului general, precum și a punerii în aplicare a acestora; controlul îndeplinirii atribuțiilor compartimentelor aparatului de specialitate al primarului general, precum și al serviciilor și instituțiilor publice de interes local; verificarea sesizărilor, reclamațiilor sau petițiilor repartizate spre soluționare care au ca obiect încălcarea dispozițiilor legale de către personalul aparatului de specialitate al primarului general, precum și al serviciilor și instituțiilor publice de interes local din Capitală; controlul în vederea stabilirii răspunderii materiale a personalului din cadrul aparatului de specialitate al primarului general pentru prejudicii cauzate autorității publice; inițierea sesizării instituțiilor și organismelor abilitate acolo unde este depășită competența sa.

De asemenea, ar urma să verifice implementarea sistemului de control intern managerial în cadrul Primăriei.

Corpul de control va întocmi rapoarte de control intern, note și informări cu privire la rezultatele controalelor efectuate, pe care le va prezenta primarului general, propunând și măsuri pentru înlăturarea deficiențelor.

Corpul de control va fi condus de un director executiv.

Alte prevederi ale proiectului de hotărâre: Serviciul Managementul Calității se transformă în Direcția Managementul Calității; Serviciul Suport Tehnico-Administrativ se transformă în Direcția Suport Tehnico-Administrativ; Serviciul Contracte din cadrul Direcției Generale Achiziții își modifică atribuțiile și va deveni Serviciul Concesionări; se înființează Serviciul Peisagistică Urbană ca structură distinctă în cadrul Direcției de Mediu.

De asemenea, conform proiectului, se aprobă numărul de posturi al aparatului de specialitate al Primarului General, 1.093.