Primarul general al Capitalei cere stabilirea unor proceduri pentru urgentarea consolidării clădirilor cu risc seismic

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, le-a cerut joi reprezentanților direcțiilor din PMB responsabile cu implementarea programului de acțiuni pentru reducerea riscului seismic al imobilelor expertizate tehnic și încadrate în clasa I, cu pericol public, să stabilească o serie de proceduri pentru urgentarea acțiunilor de consolidare a acestor clădiri.

18 aug. 2016, 13:45
Primarul general al Capitalei cere stabilirea unor proceduri pentru urgentarea consolidării clădirilor cu risc seismic

Potrivit unui comunicat al PMB, Gabriela Firea le-a solicitat factorilor implicați să inițieze o campanie de informare prin care cetățenii Capitalei care locuiesc în clădiri cu bulină să înțeleagă riscurile la care se supun dacă refuză consolidarea, dar și o centralizare completă a tuturor informațiilor privind proprietatea privată și de stat din clădirile care reprezintă pericol public.

Reprezentanții municipalității vor solicita sprijinul primăriilor de sector pentru a avea o imagina clară a situației juridice a imobilelor proprietate privată incluse în categoria pericol public, care nu se regăsesc în programul Primăriei Capitalei.

„Bucureștenii care locuiesc în clădirile cu risc seismic I, pericol public, trebuie să înțeleagă că, deși poate părea un neajuns faptul că pe perioada de desfășurare a lucrărilor de consolidare trebuie să se mute din propria locuință, este pentru binele lor și pentru binele celor dragi. Subliniez că Municipalitatea pune la dispoziția bucureștenilor care doresc să-și reconsolideze locuințele două blocuri cu 120 de apartamente, în centrul Capitalei, în Piața Națiunilor Unite. Acestea sunt locuințe de necesitate, din care sunt ocupate doar 30 de apartamente. Bucureștenii trebuie să fie informați, iar noi ne dorim să-i susținem pe proprietari să accepte aceste măsuri de maximă urgență”, a declarat primarul general.

Firea a explicat că va solicita primarilor de sector un inventar al tuturor clădirilor instituții publice pe care aceștia le au în administrare și care trebuie consolidate — școli, grădinițe sau spitale, astfel încât să se demareze un program coerent și eficient de punere în siguranță a acestora.

Edilul-șef al Capitalei a mai declarat că sunt necesare ample acțiuni de informare pentru bucureștenii care locuiesc în Centrul Vechi, astfel încât aceștia să conștientizeze riscul la care se supun locuind în clădiri pericol public și să accepte demararea acțiunilor de consolidare.

Conform aceleiași surse, în centrul istoric, pe baza documentelor proprietarilor, prevăzute de lege, municipalitatea are în program contractarea execuției lucrărilor de consolidare a trei clădiri, pentru alte două proiectele de consolidare sunt în curs de elaborare și urmează contractarea pentru încă o clădire.

Pentru alte zece clădiri din Centrul Vechi, care necesită consolidare și care se află în proprietatea statului, s-au elaborat studii și expertize, urmând a se decide în consiliu dacă finanțarea se va face din bugetul local sau în parteneriat public-privat.

Potrivit Gabrielei Firea, se va lua în calcul și varianta accesării de fonduri europene pentru finanțarea acțiunilor de consolidare la imobilele din Centrul Vechi proprietate privată, urmând să se recupereze de la proprietari, eșalonat, costurile.

În prezent, lista imobilelor expertizate tehnic existente în București cuprinde un număr de 183 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, precum și 172 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic, fără pericol public. Până în acest moment 75 clădiri au fost consolidate.

Pentru 62 clădiri din cele 183 au fost depuse documentele legale de către asociațiile de proprietari, însă doar pentru 11 imobile sunt încheiate contracte de execuție a lucrărilor, în condițiile legii, și numai la trei dintre acestea sunt deschise șantiere. Pentru alte 19 clădiri sunt elaborate proiectele de consolidare iar pentru restul de 29 dosarele proprietarilor sunt incomplete.

Asociațiile de proprietari de la celelalte 121 imobile, deși au fost notificate, nu au depus până în prezent niciun document.

Municipalitatea a mai consolidat Teatrul „Constantin Tănase” aflat pe Calea Victoriei la nr.33-35, acolo unde a fost necesar acordul proprietarilor locuințelor situate deasupra spațiului aferent instituției de cultură.

Primăria Municipiului București are în prezent în execuție lucrări de consolidare la Teatrul „Ion Creangă” și la Teatrul Evreiesc, aflate în clădiri care au numai această destinație.

Din punct de vedere tehnic și juridic, în aceeași situație se află și alte teatre și spații publice, însă fără acordul tuturor proprietarilor, în condițiile legale actuale, nu se pot întreprinde acțiuni de consolidare.

Lista imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic se regăsește pe site-ul Primăriei Municipiului București (www.pmb.ro).