Primarul Sorin Oprescu declanşează REFERENDUM în privinţa EUTANASIERII câinilor fără stăpân

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe organizate la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, că va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor fără stăpân şi va proceda "exact cum vrea populaţia" în privinţa maidanezilor. 

04 sept. 2013, 14:21
Primarul Sorin Oprescu declanşează REFERENDUM în privinţa EUTANASIERII câinilor fără stăpân

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat că se simte vinovat de moartea copilului de patru ani ucis de câinii maidanezi, în Parcul Tei din sectorul 2. Acesta a anunţat că va declanşa un referendum în privinţa eutanasierii câinilor maidanezi. Referendumul se va organiza pe data de 29 septembrie.

„Această declaraţie de presă este pentru părinţii lui Ionuţ. Sufleteşte sunt alături de dumneavoastră. Sper să puteţi avea puterea să mergeţi înainte. M-am luptat cu moartea şi orice înfrângere mi-a lăsat urme în suflet. Este regretabil că ne demonstrează cât de serioasă este problema câinilor comunitari. Această problemă nu se poate rezolva decât prin solidaritate, indiferent de culoarea politică. Trebuie să ne unim forţele. Consider necesară declanşarea unui referendum local pentru eutanasiere, voi face ce decide populaţia. Referendumul se poate declanşa pentru orice problemă de interes şi trebuie comunicat populaţiei cu 20 de zile înainte”, a spus Sorin Oprescu.

„Cu toţii am crezut că există şi altă cale, cea a legii. Am respectat legea şi am făcut ceea ce am crezut că va duce la o îmbunătăţire. Iată că viaţa ne dovedeşte că nu este aşa. Dacă oamenii din Bucureşti şi Ilfov vor considera că e mai bine ca maidanezii să fie eutanasiaţi, aşa vor face, iar în acest fel vor modifica şi parlamentarii legea. Refuz să cred că parlamentarii nu iau în considerare ceea ce-şi doresc cetăţenii”, a mai spus primarul Capitalei.

Oficialul a anunţat că, în vederea organizării referendumului, a convocat pentru vineri, la ora 12.00, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în şedinţă de îndată.

Sorin Oprescu a anunţat totodată că joi va avea o întâlnire cu primarii de sector, prefectul Capitalei, autorităţi din judeţul Ilfov pentru a discuta despre situaţia câinilor maidanezi. Tot joi va fi demarată şi o anchetă privind activitatea din ultimii 10 ani a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), al cărei rezultat va fi prezentat peste şapte zile.

Sorin Oprescu a precizat că, în Capitală, în fiecare zi, se prind 40 de câini, „ceea ce este foarte puţini” şi se doreşte să se ajungă la prinderea a aproape 200 de câini pe zi.

Vizibil emoţionat şi cu ochii în lacrimi, Sorin Oprescu a spus că nu are cuvinte pentru a alina durerea părinţilor care şi-au pierdut copilul. „Ce să le spun? Vorbe? Nu m-am căţărat niciodată pe durerea cuiva. Îi iubesc aşa cum îi iubesc pe toţi cetăţenii. Am trei nepoţi, putea să fie unul dintre ei victima câinilor maidanezi. Ce să le spun? Iertaţi-ne pe toţi dacă puteţi! N-am să uit niciodată acest moment de cumpănă”, a declarat edilul Capitalei.

Oficialul speră ca toţi cei care se fac vinovaţi de producerea tragediei să plătească.

CITEŞTE ŞI: Mesaj SFÂŞIETOR al tatălui băieţelului ucis de câini: Cine iubeşte maidanezii să vină să-mi vadă copilul

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern că problema câinilor fără stăpân este una gravă şi nu mai poate fi uitată, el precizând că legea pe această temă este în Parlament şi speră ca în următoarele zile să se găsească „soluţia corectă”.

Şi preşedintele Traian Băsescu a făcut apel la Guvern să emită o OUG prin care să stabilească „un termen scurt sau rezonabil” în care persoanele care doresc să adopte câinii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate.

Conferinţa de la Primăria Capitalei a fost organizată după ce, luni, un copil în vârstă de patru ani a murit după ce a fost atacat de mai mulţi câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior.