Primarul Londrei renunţă la peste 15.000 de lire sterline din salariu, în mijlocul crizei Covid-19. Apel disperat către Boris Johnson

Autoritățile locale se confruntă peste tot în lume cu presiuni bugetare imense, generate de criza coronavirusului. În unele locuri, însuşi primarii au oferit exemplul solidaridăţii.

17 iun. 2020, 10:30
Primarul Londrei renunţă la peste 15.000 de lire sterline din salariu, în mijlocul crizei Covid-19. Apel disperat către Boris Johnson

Sadiq Khan, primarul Londrei, a luat miercuri decizia de reducere voluntară a salariului, cu peste 15.000 de lire sterline, ca parte a măsurilor de austeritate care vizează echilibrarea vieţii londonezilor după pandemia de coronavirus.

Pe lângă costurile suplimentare legate de răspunsul în caz de urgență în domeniul sănătății publice, autoritățile locale se confruntă cu mari probleme, inclusiv aceea că multe gospodării nu pot plăti taxele locale. În Londra situația este deosebit de acută, foarte rara prezenţă a călătorilor în mijloacele de transport public diminuând semnificativ veniturile bugetului local. „Londonezii au făcut lucrurile corecte pentru a aborda Covid-19, respectând regulile, rămânând acasă și ajutând la salvarea de vieți. Dar acum Guvernul îi pedepsește cu o nouă eră de austeritate„, a spus Sadiq Khan. Totodată, el cere măsuri ferme din partea guvernului Boris Johnson pentru a ajuta bugetele locale, în condiţiile în care încasările pe anumite segmente au scăzut cu 90%. „Dacă guvernul nu acţionează, numărul actual de ofițeri de poliție va trebui să fie redus și va fi imposibil ca autorităţile să  combată violența în rândul tinerilor„, a mai spus el.

Citeşte şi Poveste emoţionantă a unui român din Londra care a murit de coronavirus: „Mă duc la terapie intensivă şi nu mă mai întorc”

Sadiq Khan ia în calcul o reducere imediată, cu 10%, la salariul său anual, care se ridică la 152.734 lire sterline, ceea ce înseamnă că renunţă la aproximativ 15.300 lire sterline. Cu toate acestea, decizia este una simbolică, raportat la presiunile financiare cu care se confruntă Primăria Londrei.

Londonezoo ar fi trebuit meargă la urne în luna mai, pentru a-şi alege primarul, dar scrutinul a fost amânat, din cauza crizei coronavirusului. Sondajele sugerează însă că Sadiq Khan va câştiga fără probleme un al doilea mandat.