Primarul Robert Negoiţă a interzis grătarele şi muzica tare în PARCUL IOR

Primarul Robert Negoiţă a anunţat pe pagina de Facebook că a interzis grătarele în parcul IOR şi le-a cerut comercianţilor să nu mai dea muzica tare la terase, după ce mai mulţi cetăţeni din sectorul 3 s-au plâns la începutul acestei săptămâni în legătură cu aceasta situaţie, aerul din parc fiind irespirabil din cauza fumului de la grătare.

27 aug. 2015, 06:48
Primarul Robert Negoiţă a interzis grătarele şi muzica tare în PARCUL IOR

Fara gratare in IOR! Stiu ca sunt multi cei care merg in weekend in parc si le face placere sa stea la terasa, sa manance mici. Trecand insa prin zona Parcului Alexandru Ioan Cuza, mi-am dat seama ca sesizarile pe care le primesc pe facebook – referitoare la fumul de la gratare, care a devenit deja suparator – sunt justificate. De aceea, inca de joia trecuta, comerciantii nu mai au voie sa incinga gratarele in parc si nici sa dea muzica tare la terase„, a scris Robert Negoita, pe Facebook.

Cetăţenii din sectorul 3 al Capitalei au cerut Primariei locale sa diminueze numarul de terase din parcurile din sector si sa interzica gratarele deoarece in aceste locatii se vand bauturi alcoolice, iar fumul de la gratare impanzeste parcul si face aerul irespirabil. In plus, cetatenii au cerut administratiei locale sa interzica accesul masinilor si camioanelor in parc.

Primarul Robert Negoita a eliberat (nu stim in baza carei legi!) autorizatii de functionare pentru tot felul de chioscuri/terase pe malurile lacului IOR, multe dintre ele instalate chiar pe spatiile verzi, lucru ce face dificila relaxarea cetatenilor care se plimba prin parc. Extrem de deranjant si grav, multe dintre aceste chioscuri/terase au profil de restaurante care vand bauturi alcoolice si au gratare in aer liber, nerespectand HCL Sectorului 3 173/20212, art. 8, pct 1: „Sunt interzise desfasurarea activitatilor de gratar (foc deschis) si difuzarea de muzica de catre agentii comerciali care isi desfasoara activitatea in parcurile situate pe raza Sectorului 3”. Ca urmare, dupa-amiaza si seara parcul se umple de fum, facand un calvar din plimbarea celor care nu doresc sa se opreasca la terase. Locuitorii din zona suporta aceeasi situatie imposibila, fiind nevoiti sa se baricadeze in apartamente, cu ferestrele inchise, pentru a impiedica patrunderea in case a mirosului de mici si a fumului facut de gratarele pomenite mai sus. In majoritatea cazurilor, fumul este atat de dens, incat da impresia ca s-a lasat ceata peste parc. Iar aceasta situatie se repeta la fiecare sfarsit de saptamana, mai ales ca Primaria organizeaza in proximitatea unei scene instalate pe spatiul verde tot felul de evenimente care au transformat acest parc curat, modern si linistit intr-un adevarat balci cu mici, fum mult, bere, concerte si harmalaie!!!„, se arata in petitia initiata de grupurile de initiativa civica „Cetatean Sector 3” si „Prietenii Parcului IOR”.

In plus, cetatenii cer autoritatilor sa interzica circulatia masinilor in parc, pe timpul zilei.

O alta problema care face imposibila relaxarea in parcurile din sectorul 3 este prezenta zilnica pe alei a tot felul de masini (de la autoturisme pana la camioane), care ba aduna crengile copacilor „toaletati” in permanenta, ba aduna iarba cosita saptamanal (de fapt, rasa la nivelul de maxim 2-3 cm), ziua in amiaza mare, cu moto-coase care produc un zgomot infernal, ba transporta muncitorii care „matura” aleile cu niste suflante ce nu fac altceva decat sa ridice praful de doi metri si sa imprastie gunoaiele prin iarba, intr-o larma ingrozitoare, ba golesc WC-urile din plastic care au imputit aleile, mai ales acum, pe caldura (in conditiile in care s-au cheltuit bani pentru construirea unor WC-uri ce stau inchise de peste un an si jumatate!), ba ii plimba pe cei de la politia locala, ba fac aprovizionarea teraselor si chioscurilor din incinta, ba aduc „artistii” si recuzita cu care intretin atmosfera„, mai spun cetatenii.