Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, urmărit penal pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, este urmărit penal pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri, în urma unor plângeri adresate Direcției Naționale Anticorupție de fostul consilier local, Viorica Macavei, care a reclamat în special proiectul domeniului schiabil Parâng. Dosarul de la DNA a fost transmis către Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, procurorii anticorupție declinându-și competența prin ordonanța emisă pe 19 august.

31 aug. 2016, 09:50
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, urmărit penal pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri

Fostul consilier local de la Petroșani, Viorica Macavei, a trimis, încă din iulie anul trecut, mai multe sesizări la DNA prin care reclama acțiunile desfășurate de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, acuzându-l pe acesta de abuz în serviciu, deturnare de fonduri și trafic de influență.

În sesizarea transmisă procurorilor anticorupție, Viorica Macavei, arăta că primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, și Adrian Gărdean ”au pus bazele unei înțelegeri ilicite în scopul atragerii de fonduri publice pentru domeniul schiabil din masivul Parâng și folosirea acestora în scop personal”.

”Astfel, încă din etapa de proiectare, făcută de societatea controlată de Adrian Gărdean, urmată de etapa de achiziție a terenurilor necesare construcției, de începere a construcției propriu-zise, făcută tot de către Adrian Gărdean, tot ce s-a întâmplat în legătură cu Domeniul schiabil Parâng este opera înțelegerii infracționale între cei doi”, arată fostul consilier local în sesizarea cptre DNA.

Acesta își susține afirmațiile și pe comunicatul prin care DNA făcea referire la alocarea fondurilor către stațiunile montane din Valea Jiului la momentul în care a fost pus sub acuzare, în dosarul Gala Bute, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, dar lu raportul corpului de control al primului ministru din 2014, prin care erau indicate anumite nereguli la proiectul turistic din Parâng.

 ”Începând cu licitația pentru studiul de fezabilitate pentru o sumă exagerată de 5,3 milioane de lei, licitație cu cântec pentru care Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a cerut anularea, s-a continuat cu licitația de 70 milioane de euro pentru contractul de lucrări la care trei firme au concurat individual, apoi sub pretextul unui aviz de mediu s-a anulat licitația și a fost reluată cu cele trei firme asociate pentru a nu fi nevoite să mai concureze între ele și implicit pentru a nu scădea prețul lucrărilor, astfel observăm foarte clar că lucrurile nu au fost corecte”, se mai arată în sesizarea către DNA, conform gazetadedimineata.

În același document se susține că lucrările din teren nu reflectă sumele de bani alocate până până în prezent, singura lucrare ”mai vizibilă” fiind telescaunul cu numărul 3 ”care de fapt a fost construit în beneficiul unui constructor care are un hotel la stația de plecare și duce într-o zonă unde este o pensiune a aceluiași constructor. De precizat că același constructor este și acționarul firmei care a întocmit studiul de fezabilitate”.

    ”Concluzia este că implementăm proiecte pe bani publici pentru investitori privați, totul cu largul concurs al reprezentanților administrației locale, și nicidecum în interesul comunității. Tot cu ocazia acestui proiect au fost achiziționate terenuri la prețuri exorbitante față de prețul pieței pe traseul telegondolei ce nu a mai fost construită. Vă rog să verificați demersul pe care numitul Tiberiu Florin Iacob-Ridzi l-a făcut prin consiliul local în vederea atragerii unor împrumuturi bancare, sume pe care să le folosească pentru domeniul schiabil Parâng, în ciuda acordului de parteneriat cu SC Kranz Eurocenter SRL, prin care aceasta se obliga să continue lucrările pe banii proprii. Nu a fost altceva decât o deturnare de fonduri și folosirea în interes propriu a unor sume importante, îndatorând comunitatea locală pentru foarte mulți ani”, se mai arată în sesizarea transmisă Direcției Naționale Anticorupție.

Reclamația împotriva lui Tiberiu Iacob-Ridzi nu ocolit nici implicarea acestuia în dosarul soției sale, Monica Iacob-Ridzi, fost ministru al Tineretului și Sportului condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, arătându-se că în rechizitoriul întocmit de DNA ”primarul se întâlnea cu inculpații sau făcea recomandări pentru zădărnicirea adevărului în cauză„.

La mai bine de un an de la prima reclamație, perioadă în care la DNA au mai ajuns alte  trei sesizări, procurorii anticorupție au decis să claseze acuzațiile de trafic de influență aduse primarului Tiberiu Iacob-Ridzi.

În ceea ce privește acuzațiile de abuz în serviciu și detrurnare de fonduri, DNA a decis formarea unui nou dosar.

    ”Disjungerea cauzei și declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara cu rpivire la infracțiunile de abuz în serviciu și deturnare de fonduri”, se arată în ordonanța procurorilor anticorupție.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, că nu știe că are un dosar pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri.

    ”Nu mi s-a comunicat că sunt urmărit penal. Nu am fost chemat nici la Parchet, nici la DNA, nu am știut nici de plângerile făcute”, a precizat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Potrivit sursei citate, nu există nicio problemă legată de proiectul turistic de dezvoltare  Domeniului schiabil Parâng, acesta catalogând acuzațiile ca ”aberații”.

Primarul în exercițiu susține că plângerile au la bază o luptă politică.

    ”Urma campania electorală din 2016, cred că pe fondul acesta vin reclamațiile”, a mai spus Tiberiu Iacob-Ridzi.

Domeniul schiabil Parâng, estimat la peste 60 de milioane de euro, a fost, încă de la inițiere, unul controversat. Început de mai bine de cinci ani, proiectul este realizat în proporție de 20 la sută. Actualul ministru al Dezvoltării, Vasile Dîncu, chiar spunea că proiectul din Parâng face parte din cele cu probleme pe care le-a găsit la minister.

În martie anul trecut, Primăria Petroșani a renunțat la contractul de asociere cu Kranz Eurocenter, firmă care apare în dosarul Gala Bute în care e judecat fostul ministru al Turismului, Elena Udrea.

La începutul anului 2013, după un sezon turistic dezastruos, Primăria Petroşani a decis o asociere în participaţiune cu Kranz Eurocenter Piteşti, motivându-se necesitatea punerii în valoare a ceea ce se poate din amenajarea domeniului schiabil din Parâng. Potrivit contractului, repartizarea beneficiului se făcea după achitarea tuturor cheltuielilor generate de exploatarea domeniului schiabil, iar cotele de participare la profit şi pierdere au fost stabilite la 88, 76% Primăria Petroşani, reprezentând procentul lucrărilor achitate către Kranz Eurocenter, respectiv 11,24% societatea privată, reprezentând procentul lucrărilor neachitate de către municipalitate.

Proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng nu s-a făcut cu respectarea normelor legale, situația juridică a terenurilor nefiind clarificată la momentul începerii investiției, iar pentru o recepție ce a avut loc mai târziu decât arată procesul verbal mai mulți angajați ai Primăriei Petroșani sunt suspecți de fals intelectual.

Corpul de control al primului ministru Victor Ponta a sesizat parchetul pentru cercetarea abaterilor constatate în Parâng.