Primarul Timişoarei nu poate vota la alegerile parlamentare 2020: „Sunt cetățean…”

Primarul din Timişoara, Dominic Fritz, nu poate vota la alegerile parlamentare din 2020 şi asta pentru că nu are cetăţenie română. Anunţul l-a făcut chiar edilul pe pagina sa de Facebook.

06 dec. 2020, 19:06
Primarul Timişoarei nu poate vota la alegerile parlamentare 2020: „Sunt cetățean…”

Primarul Timişoarei nu poate vota la alegerile parlamentare 2020. Dominic Fritz a anunţat printr-un mesaj postat pe contul personal că este cetăţean german şi nu are cum să voteze pentru aleşii din România. Acesta povesteşte că mai are încă şapte fraţi şi s-a născut în sudul Franţei.

Primarul Timişoarei nu poate vota la alegerile parlamentare 2020: Sunt  cetăţean german!

„Sunt cetățean german. M-am născut în 1983 în sudul Germaniei, nu departe de unde izvorăște Dunărea, într-o familie catolică de 8 copii”, este descrierea lui Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.

În legea care reglementează alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, Legea 2018/2015, scrie că este prevăzut au drept de vot doar cetățenii români „indiferent de rasă, sex, naționalitate, origine etnică, limba vorbită, religie, opinie politică, avere sau origine socială conform Constituției și legislației în vigoare”.

Astfel, pentru că Fritz nu are cetățenie română, el nu poate să voteze în cadrul alegerilor parlamentare de duminică 6 decembrie. Înaintea alegerilor locale din septembrie, pentru care cetățenia română nu e obligatorie pentru a candida, Dominic Fritz a afirmat că va aplica pentru a obține și cetățenia română.

Liderii politici ai principalelor partide au mers dis de dimineață la vot

„Este un moment unic în istoria României recente și care poate să marcheze viața României și a românilor”, a declarat Raluca Turcan, prim- vicepreşedinte PNL, la ieșirea de la urne.

Claudiu Năsui, copreședintele Alianței USR PLUS București, a declarat că votul de duminică este foarte important, iar mesajul pe care l-a adresat românilor este să iasă la vot pentru că „o Românie mai bună este posibilă”.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele, a spus că a votat „pentru siguranța unei guvernări responsabile, ca să nu folosească pandemia pentru a-și bate joc de români”.

Citeşte şi: Prezenţa la vot la alegerile parlamentare 2020, mai scăzută cu 2 milioane față de cele locale. Peste 4,6 milioane de români au votat până la ora 18