Prime Crăciun 2024. Cine poate încasa cel puţin 3.000 de lei pe card de Sărbători. Sunt angajaţi care primesc al 13-lea salariu

Perioada Sărbătorilor de iarnă vine și cu beneficii pentru unii dintre angajați, care au parte de prime sau de diverse cadouri de la angajatori.
Filip Stan
07 dec. 2024, 08:21
Prime Crăciun 2024. Cine poate încasa cel puţin 3.000 de lei pe card de Sărbători. Sunt angajaţi care primesc al 13-lea salariu

Prime Crăciun 2024. Este criză economică şi politică, dar şoriciul românilor şi bradul bogat împodobit nu au cum să lipsească din viaţa românilor.

„În general, aceste prime sunt acordate de către angajatori ca o formă de recompensare a muncii salariaților pe parcursul anului. Deși nu există o reglementare legală care să impună acordarea acestora, multe companii aleg să își motiveze angajații prin oferirea unor bonusuri de sărbători.

Prime Crăciun: 40% dintre salariaţi vor bani, 15% tichete valorice cadou, 13% se așteaptă să primească produse specifice de sărbători, 10% al 13-lea salariu, iar 7% zile libere suplimentare

Primele de Crăciun sunt cel mai frecvent acordate în sectorul privat, în special în companiile mari, unde politica de resurse umane include astfel de beneficii. De asemenea, angajații din sectorul public pot beneficia, în anumite condiții, de prime sau vouchere de sărbători, în funcție de bugetele locale și de măsurile adoptate la nivel central”, a declarat Sorina Faier.

Prime Crăciun 2024 – variază în funcție de sectorul de activitate, dimensiunea companiei și performanțele individuale ale angajaților.

„În 2024, o parte considerabilă a românilor va primi aceste prime, contribuind la îmbunătățirea stării de bine și la consolidarea consumului în perioada sărbătorilor.

Bonusurile de Crăciun, cunoscute și sub denumirea de prime de Crăciun, sunt o tradiție bine înrădăcinată în România, reflectând nu doar recunoștința angajatorilor față de angajați, ci și dorința de a crea un mediu de lucru motivant și stimulativ. În 2024, contextul economic, precum și schimbările legislative, au influențat modul în care aceste prime sunt acordate, dar și valoarea lor.

Sunt numeroase provocări economice la nivel global și local. Inflația, care a fost o problemă semnificativă în anii anteriori, a început să se stabilizeze, însă companiile românești se confruntă cu o cerere fluctuantă și cu un climat economic global incert. Aceste condiții au determinat angajatorii să analizeze cu atenție bugetele pentru primele de Crăciun. Din păcate, unele companii au fost nevoite să reducă sau să suspende aceste bonusuri pentru a-și menține stabilitatea financiară.

Românii primesc 700 de lei de la stat de Moș Nicolae. Beneficiarii vor primi banii direct pe card

Pe de altă parte, sunt companii care au reușit să mențină o performanță bună au continuat să ofere prime, uneori chiar mai mari decât în anii anteriori. Dincolo de aspectul financiar, primele de Crăciun reprezintă și o formă de apreciere față de dedicarea angajaților. De aceea, companiile care reușesc să ofere bonusuri subliniază importanța angajaților lor pentru succesul organizației.

Valoarea primelor de Crăciun variază semnificativ în funcție de sectorul de activitate, mărimea companiei și performanța individuală a angajaților. Potrivit unor studii recente, media primei de Crăciun în România se situează între 500 și 1500 de lei, dar există multe variații”, a adăugat specialistul în HR.

Unii angajați se bucură de al treisprezecelea salariu. „Companiile mari, în special cele din sectorul IT sau din industria bancară, pot oferi prime de până la 3.000 de lei sau chiar mai mult, pe când micile afaceri din sectoare cum ar fi comerțul cu amănuntul pot oferi sume mai modeste.

Alte companii oferă prima sub forma celui de-al treisprezecelea salariu. Un alt aspect interesant este faptul că multe companii aleg să ofere prime sub formă de tichete cadou sau vouchere, care pot fi folosite în diverse magazine. Acestea nu doar că pot contribui la satisfacția angajaților, dar și stimulează economia locală prin încurajarea consumului”, a adăugat Sorina Faier pentru ziare.com.

Un alt factor care influențează primele de Crăciun este cadrul legislativ.

„În ultimii ani, au avut loc modificări referitoare la impozitarea veniturilor, care pot afecta modalitățile de acordare a bonusurilor. Tichetele cadou beneficiază de un regim fiscal favorabil, ceea ce încurajează angajatorii să le utilizeze ca metodă de recompensare a angajaților. De asemenea, este esențial ca angajatorii să fie bine informați cu privire la aceste reguli pentru a evita eventualele sancțiuni.

Primele de Crăciun joacă un rol crucial în menținerea moralei angajaților. Într-un context în care angajamentul și loialitatea sunt esențiale, recompensa oferită în perioada sărbătorilor poate contribui la creșterea încrederii și a satisfacției angajaților. De asemenea, acestea oferă o oportunitate de a evidenția cultura organizațională a companiei, subliniind valorile precum recunoașterea și aprecierea muncii depuse”, spune expertul în recrutare.

Una dintre industriile cele mai renumite pentru generozitatea primelor de Crăciun este cea financiar-bancară.

„Bancherii de investiții, analiștii financiari și managerii de portofoliu sunt cei care, de obicei, primesc cele mai mari bonusuri. Aceste prime pot varia de la câteva mii de euro până la zeci de mii sau chiar site de mii de euro, in cazul președinților, în funcție de performanțele fiecărei echipe și de rezultatele financiare ale fiecărei bănci. De exemplu, în anii buni pentru bănci, un bancher de investiții ar putea primi o primă care depășește suma sa anuală de salariu, datorită profitabilității și a realizărilor sale individuale. Aceasta este, fără îndoială, o industrie unde banii și succesul sunt corelate strâns, iar recompensele reflectă riscurile și responsabilitățile implicate.

Un alt sector care oferă prime semnificative în perioada sărbătorilor este industria tehnologică. Inginerii software, managerii de produs și specialiștii în marketing digital sunt printre cei mai bine plătiți, având șanse mari să primească bonusuri substanțiale.

În vânzări și marketing angajații care îndeplinesc sau depășesc obiectivele de vânzări pot primi prime semnificative. Rolurile precum director de vânzări sau specialist în dezvoltarea afacerilor pot beneficia de recompense substanțiale de Crăciun, mai ales în sectoare precum imobiliare, automobile sau produse de lux, unde comisioanele pot fi impresionante. Aceasta încurajează o competiție sănătoasă și motivația angajaților de a-și depăși limitele”, a mai spus specialistul în HR.

Primă anti-inflație de 3000 de euro. Cine sunt angajații care primesc acest bonus

Primă anti-inflație de 3000 de euro. Din cauza majorării prețurilor și a inflației, mulți dintre angajații din Austria primesc din 2022 bani în plus la salariu. Pentru acești bani nu se plătesc taxe și contribuții sociale.

Angajații din mai multe domenii din Austria beneficiază și anul acesta de prime speciale, cunoscute sub denumirea de Teuerungsprämie. Aceste prime care îi ajută pe oameni să facă față mai ușor inflației pot ajunge până la 3000 de euro.

În 2024, această primă a mai putut fi dată doar dacă era prevăzută în contractul colectiv de muncă. Angajatorii pot oferi până la 3.000 de euro sub formă de primă angajaților lor, însă plata trebuie făcută până la sfârșitul anului calendaristic, scrie finanz.at, citat de ziarulromânesc. 

Oamenii care lucrează în industria hârtiei și cartonului au primit aceste bonusuri în valoare de 400 de euro în două tranșă: prima tranșă s-a dat în luna iulie, iar cea de-a doua în luna octombrie.  De asemenea, și angajații de la Poșta Austriacă beneficiază de o primă netă lunară din iulie 2024. Aceștia primesc câte 200 de euro pe lună.

Citește și Ai pensie sub 2000 de lei? Primești bani în plus de la 1 ianuarie 2025. S-a dat lege în România 

Angajații din sectorul hotelier și din cel gastronomic primesc bonusul de până la 3000 de euro, potrivit contractului colectiv de muncă pentru 2024. Și angajații din industria metalurgică pot primi o primă  asemănătoare,  până la 31 decembrie 2024.Atenție, toți angajații trebuie să primească aceeași primă într-o companie.

Pentru ca angajații din sectorul bancar să poată beneficia și ei de bonusul pentru inflație este necesar un acord încheiat cu sindicatul.

Cei care lucrează cu normă întreagă în instituțiile private de învățământ, pot primi un bonus de 750 de euro. De asemenea, contractul colectiv de muncă mai prevede și un bonus de loialitate pentru vechime.

De asemenea, în domeniul IT, contractele colective permit angajatorilor să acorde prime, cu condiția respectării criteriilor stabilite, fără diferențieri bazate pe performanță sau încărcare suplimentară.

Și angajații cabinetelor medicale din Viena pot primi o primă de până la 2.200 de euro, această sumă fiind echivalentul unui salariu lunar brut pentru cei cu normă întreagă. Suma este calculată proporțional pentru angajații care au lucrat doar o parte din an.

Tot în 2024 a fost introdusă o nouă primă pentru voluntari, de până la 3.000 de euro. Aceasta se acordă persoanelor implicate în activități de instruire, coordonare sau servicii sociale, beneficiind aproximativ două milioane de persoane în Austria, mai scrie sursa citată mai sus.

Citește și Vine austeritatea, se taie primele de Crăciun. Angajaţii lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători

Primele de Crăciun devin o excepţie în 2024. Minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia nu vor mai beneficia, în acest an, de prima de Crăciun. Angajații companiei energetice erau obișnuiți cu acest bonus financiar la finalul fiecărui an, însă, începând din 2024, acest venit nu va mai fi acordat.

Salariații producătorului de energie au avut prinsă această primă în venitul lunar, cu ocazia negocierilor dintre liderii de sindicat și administrația CE Oltenia. S-a ajuns în această situație din cauza Legii austerității care punea în pericol obținerea acestor drepturi financiare de către angajații entității energetice. Astfel, oamenii primesc, lunar, în salariu o parte din primele care sunt negociate în Contractul Colectiv de Muncă. Până în acest an, minerii și energeticienii primeau cu ocazia sărbătorilor de iarnă suma de 3.000 de lei brut, sub formă de primă.

Se dau bani în plus pe cardurile sociale. Cine sunt românii care primesc tichete sociale de Crăciun 2024

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia nu renunţă însă la acest beneficiu. Liderii lor au avut joi discuții cu administrația, în cadrul comisiei mixte.

Punctul principal pe ordinea de zi a fost legat de ajutoarele de boală. În plus, sindicatele au cerut administrației să găsească soluții pentru acordarea unei prime de Crăciun, solicitarea fiind luată în analiză, în măsura în care compania s-ar încadra în fondul de salarii.

Liderii sindicali spun că au lansat întrebări și despre proiectul de buget pentru anul viitor și li s-a spus că este posibil să fie prezentat peste o săptămână.

Au aflat însă că Directoratul încearcă să facă bugetul pe același număr de personal care există în prezent, adică în jur de 8.000 de salariați.

Vouchere alimente 2024. Când se încarcă toate cardurile sociale cu ultima tranşă de 250 de lei din 2024

Prime de Crăciun 2024. Limita pentru care nu se plăteşte impozit

Pentru a motiva salariații, precum și în vederea exprimării gratitudinii pentru efortul depus la nivelul companiei, angajatorii pot decide să acorde angajaților cadouri/ prime în acest sens. Acordarea acestora reprezinta o opțiune a angajatorilor, nefiind obligați de lege să le acorde. În ceea ce privește sistemul impozitării acestor sume sub formă de cadouri/ prime, prevederile art. 76 alin. (4) lit. a) Codul Fiscal instituie aceea că „veniturile reprezentând cadouri în bani și/ sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern sunt venituri neimpozabile”.

Cu toate acestea, legea instituie o limită a valorii veniturilor constând în cadouri. În acest sens, veniturile astfel obținute nu sunt impozabile în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depășește 300 de lei, în contextul:

  • cadourilor oferite angajaților, precum și celor oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare alte altor culte religioase;
  • cadourilor oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
  • cadourilor oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Prin urmare, cumulativ cu aspectul că veniturile reprezentând cadouri în bani și/ sau în natură, inclusiv tichete cadou, sunt venituri neimpozabile, acestea nici nu sunt incluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor socialeîn măsura în care valoarea acestora nu depășește 300 de lei, precum și doar dacă acest beneficiu este reglementat prin contractul individual sau colectiv de muncă.

În ipoteza în care valoarea cadourilor acordate depășește suma de 300 de lei, este esențial a se avea în vedere că diferența va fi supusă contribuțiilor sociale obligatorii și impozitului pe venit, astfel că doar în limita sumei de 300 de lei aceste venituri sunt neimpozabile.

Suplimentar, angajatorii pot opta pentru acordarea de cadouri/ prime în valoare de 300 de lei atât pentru salariații care au copii minori, cât și pentru copiii acestora. Mai mult decât atât, dacă ambii părinți își desfășoară activitatea în cadrul aceleiași companii, fiecare dintre aceștia poate beneficia de facilitatea acordării de cadouri/ prime.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ce să pui în detergentul de rufe ca să fie mai eficient. Ingredientul secret care face minuni pentru petele de pe haine
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale! Cu cine va fi înlocuit? Scenariu BOMBĂ
Playtech.ro
Amenzi de până la 60.000 de lei pentru românii de la curte. Ce greșeală banală îi poate costa scump
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Săptămâna de lucru, extinsă la 90 de ore. Ce îi așteaptă pe angajați
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Deciziile sau hotărârile CCR sunt obligatorii și definitive
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Elon Musk ar putea avea acces la un birou în Casa Albă pentru a lansa un nou proiect
MediaFlux
LOVITURĂ pentru IOHANNIS! Se pregătește SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism, transformată în complex comercial