PRIME DE CRĂCIUN 2021. Angajații nevaccinaţi nu vor primi bonusuri de Sărbători

Sărbătorile sunt aşteptate de angajaţi cu bonsuri la salariu, tichete de masă sau măcar mai multe zile libere decât cele legale. O mare companie a decis să nu dea nimic din toate acestea angajaţilor nevaccinaţi.

16 dec. 2021, 22:53
PRIME DE CRĂCIUN 2021. Angajații nevaccinaţi nu vor primi bonusuri de Sărbători

PRIME DE CRĂCIUN 2021.

Mii de angajați ai unor lanțuri de magazine din Australia vor fi nevoiți să demonstreze că s-au vaccinat antiCovid, altfel nu vor primi bonusuri de Crăciun.

Conducerea grupului Spotlight – care deține lanțurile de magazine Anaconda, Mountain Designs și Harris Scarfe – și-a informat printr-un email angajații că trebuie să furnizeze dovada vaccinării.

Prime de Sărbători în valoare de peste 5 milioane de euro. Ei sunt angajaţii care au tras lozul câştigător

Astfel, emailul a fost trimis către toți cei 8.000 de angajați. Grupul Spotlight a anunțat că bonusurile de Crăciun vor fi plătite mai devreme, cu condiția ca angajații să facă cel puțin o doză de vaccin antiCovid, notează News.com.au.

„Vaccinarea este calea cea mai rapidă pentru a pune capăt blocajelor, cel mai eficient mod de a micșora riscul ca oamenii noștri și întreaga comunitate să facă Covid și singura modalitate de a deschide economia australiană”, a declarat directorul general Spotlight, Avi Gilboa, pentru The Australian.

După decizia transmisă de companie mai multe persoane s-au întrebat dacă acest lucru este legal.

„Este foarte neobișnuit să oferi stimulente bazate pe o procedură medicală sau tratament medical”, a spus avocatul Giri Sivaraman, precizând că nu este ilegal să se procedeze în acest fel, dar că pot să apară probleme dacă cineva nu poate face vaccinul din cauza unui motiv medical.

PRIME DE CRĂCIUN 2021. 4 din 10 comenzi de tichete cadou oferite de companii angajaților sunt comandate în perioada sărbătorilor de iarnă

Solicitările de carduri Up Cadou s-au dublat în 2021 față de anul precedent și se estimează un trend ascendent în achiziționarea acestora. Conform analizelor Up România, compania care oferă instrumente de motivare a angajaților români, a crescut interesul angajatorilor de a-și răsplăti echipele la final de an. Și în acest an, cele mai mari valori acordate pe carduri cadou au fost în București/Ilfov, Cluj și Iași, județele care oferă și cele mai atractive salarii pentru viitorii angajați. Printre industriile care apelează cel mai frecvent la acest tip de beneficiu extrasalarial sunt companiile de distribuție, de producție, de automotive și companiile de imobiliare.

Prime de Crăciun 2021. Veşti bune pentru angajaţi, cine încasează şi al 13-lea salariu

Cardurile şi tichetele cadou sunt scutite de impozit pe venit şi de taxe sociale salariale, în limita unui plafon maxim de 150 de lei per beneficiar. De Crăciun, companiile pot oferi tichete cadou atât angajaţilor, cât şi copiilor minori ai acestora. 4 din 10 comenzi de tichete cadou din cursul unui an sunt acordate în perioada sărbătorilor de Crăciun. Un procent de 20% este reprezentat de comenzile de Paște, în timp ce diferența procentuală este alocată evenimentelor interne sau altor sărbători legale, precum 8 Martie și 1 Iunie, conform unui comunicat.

PRIME de Sărbători. Bonuri grase şi al 13-lea salariu în companiile falimentare de la stat
În 2021, tot mai multe companii optează pentru soluții digitalizate de motivare a angajaților: față de anul trecut, s-a dublat numărul beneficiarilor de carduri. În România, județele Arad, Maramureș și Bistrița au înregistrat cea mai bună creștere în tranziția către digitalizarea beneficiului de cadou. Clienții Up România își pot accesa cardul Up Cadou din aplicația Up Mobil, iar plățile pot fi făcute simplu, de pe telefon sau ceas. Astfel, utilizatorii nu mai au grija cardului fizic când îl uită în altă geantă sau haină. Mai mult, cei care folosesc Up Mobil beneficiază de oferte speciale ale partenerilor, își pot verifica soldul și istoricul tranzacțiilor în orice moment.

Nevoia generală de flexibilitate la locul de muncă

„Ultimii doi ani au fost marcați de nevoia generală de flexibilitate la locul de muncă, dar și în alegerea beneficiilor extrasalariale. Cardul Up Cadou, spre deosebire de darurile clasice în obiecte sau produse, permit angajaților să-și aleagă singuri cadoul de Crăciun, în funcție de nevoile și interesele lor. În plus, aceștia se pot bucura de libertatea cumpărăturilor oriunde și oricând. Pentru a încuraja companiile să ofere în această perioadă daruri cu impact emoțional personal, Up România va oferi costuri zero de emitere și livrare celor care optează pentru cardul Up Cadou până la 24 decembrie 2021”, a declarat Elena Pap, Director Regional Up Group.

Departamentele de resurse umane pot administra cardurile Up Cadou într-un mod simplu și rapid din platforma www.uponline.ro. Angajații sunt notificați la scurt timp că au primit bonusul și pot folosi întreaga sumă sau o parte din ea fără a fi condiționați, așa cum se întâmplă la valoarea unui tichet pe suport de hârtie.

Rețeaua de magazine partenere în care poate fi folosit cardul și tichetele Up Cadou include branduri și magazine din diverse domenii, precum IT&C, fashion & beauty, home & deco, librării, farmacii și clinici medicale, hypermarket-uri sau restaurante. Lista națională a partenerilor este disponibilă în aplicația Up Mobil (pentru utilizatorii de carduri) și pe site-ul www.upromania.ro.