Primele buletine electronice au fost emise la Cluj. În aproximativ două luni, noile cărți de identitate vor fi disponibile și la București, apoi în toată țara

Primele cărți de identitate electronice au fost emise la Cluj, un proiect pilot care se va extinde în toată țara în lunile următoare. Echipate cu cip, noile buletine au dimensiunea unui card bancar și sunt prevăzute cu tehnologii avansate de securitate. Copiii sub 14 ani vor putea beneficia de aceste cărți de identitate electronice, la cererea părinților.
Mircea Filipescu
21 mart. 2025, 08:57
Primele buletine electronice au fost emise la Cluj. În aproximativ două luni, noile cărți de identitate vor fi disponibile și la București, apoi în toată țara

Clujul este primul județ din România unde noile cărți de identitate electronice sunt de acum accesibile cetățenilor. Pentru a obține noul buletin, locuitorii nu sunt nevoiți să se prezinte personal la Serviciul pentru Evidența Populației cu dosare pline de documente, deoarece întregul proces a fost digitalizat.

Cătălin Giurescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne, a explicat că procesul de obținere a noilor cărți de identitate s-a simplificat semnificativ.

Citește și: Trump ar putea spune STOP ridicării vizelor pentru români! Includerea României în Visa Waiver, revizuită. Reacţii de la MAE, Ilie Bolojan şi de la Departamentul de stat al SUA

Acum, certificatele de stare civilă sunt scanate, cererea este generată automat pe baza datelor deja existente în sistem, iar informațiile despre domiciliu sunt preluate direct printr-o interconectare cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Românii vor putea alege între două tipuri de cărți de identitate: cu cip și fără cip. Cea cu cip va conține mai multe informații, inclusiv semnătura electronică, și va fi oferită gratuit. În schimb, pentru cartea de identitate fără cip, va exista o taxă de 39 de lei, iar aceasta nu va permite titularului să călătorească în afacerea țării.

Printre avantajele principale ale noii cărți de identitate se numără dimensiunea standardizată, similară cu cea a cardurilor bancare, și conformitatea cu normele europene.

Mai mult, cartea electronică va include elemente de securitate avansate, ce asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate. Aceasta va putea fi utilizată și ca document de călătorie, va oferi acces la servicii electronice și va permite semnătura electronică.

Un alt aspect important menționat de MAI este faptul că, în perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate va fi acoperită din fonduri externe nerambursabile, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Elemente distincte de identificare

În ceea ce privește datele conținute de noul document, acestea vor include informații precum nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, CNP, semnătura olografă și imaginea facială. În formatul electronic, vor fi adăugate și informații suplimentare, precum prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului, precum și certificatele digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.

De asemenea, „anumite linii din designul cărții conțin texte, inclusiv versuri din Mihai Eminescu, dar și pasaje speciale cu greșeli intenționate, menite să crească nivelul de securitate.”, scriu editorii de la Digi24.

Mulți cetățeni consideră noile cărți de identitate ca fiind mult mai practice, apreciind în mod deosebit designul compact și tehnologiile avansate de securitate pe care le conțin. Acestea sunt considerate mai moderne și mai adaptate cerințelor diferitelor instituții europene.

În aproximativ două luni, cărțile de identitate electronice vor fi disponibile și în București, urmând să fie extinse ulterior în întreaga țară. De la 2 iunie, părinții vor putea solicita actul de identitate electronic pentru copiii lor, chiar de la naștere.

Executivul a aprobat, în ședința de joi, 13 martie 2025, trei Hotărâri de Guvern care finalizează procesul legislativ pentru emiterea Cărții Electronice de Identitate. Astfel, s-a stabilit cadrul tehnic și procedural pentru implementarea noii forme de buletin pe întreg teritoriul României.

Citete și: Important pentru seniori! Cum pot primi, rapid și comod, talonul de pensie

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Bestia din trafic îi face pe români să tremure de frică. Consecințe grave
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici