Primele cazuri de Flurona în România. Care sunt simptomele bolii. Pacienții au fost internați la Institutul Matei Balș

Elevii au revenit la cursuri luni, după vacanţa de iarnă. Autoritățile sunt în alertă după răspândirea cazurilor de gripă. De asemenea, au apărut și primele cazuri de îmbolnăvire simultană cu gripă și COVID-19. Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal. Accesul în școli se va face după triaj al elevilor.

09 ian. 2023, 12:02
Primele cazuri de Flurona în România. Care sunt simptomele bolii. Pacienții au fost internați la Institutul Matei Balș

Elevii au revenit la şcoală după vacanţa de iarnă. Toate școlile s-au redeschis în condiții normale. „Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri”, declara Ligia Deca, ministrul Educației, într-o conferință de presă comună de la sediul Ministerului Sănătății.

Redeschirea școlilor vine într-o perioadă de alertă din punct de vedere epidemiologic. În România a fost anunțată alertă epidemiologică de gripă. Gripa a făcut deja primele victime în țara noastră. Este vorba despre două persoane de sex feminin în vârstă de 25 de ani și respectiv 50 de ani, din București.

 

Primele cazuri de Flurona în România. Care sunt simptomele bolii

De asemenea, au apărut primele cazuri de Flurona în România, adică îmbolnăvire simultană cu gripă și COVID-19. Deocamdată, toate cazurile au fost la copii. Pacienții au fost internați la Institutul Matei Balș. Boala debutează brusc, cu dureri crunte de cap, dureri musculare și articulare.

”Ne așteptăm ca în viitorul apropiat, având foarte multe cazuri de gripă, să discutăm despre foarte multe astfel de situații. Nu va fi o explozie, dar vom avea concomitent cele două virusuri.

Vorbim despre o simptomatologie zgomotoasă, pentru că este o însumare care ține de gripă și ține în același timp și de COVID, cu dureri de intensitate crescută musculare, articulare, dureri de cap, stare generală modificată, dar mult mai important este riscul pe care îl avem de a ajunge la complicații, mai ales la persoanele care sunt vulnerabile, adică cei care au boli cronice, persoanele care au o vârstă avansată, și o atenție sporită trebuie să o acordăm copiilor mici.

În astfel de cazuri, când prin testare avem cele două virusuri, este important să se facă un consult medical de specialitate, să fie o evaluare corectă, și probabil că trebuie și o monitorizare cu spitalizare pentru o perioadă, în așa fel încât să ne asigurăm că nu apar forme severe care să pună viața pacientului în pericol”, a explicat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.

Citește și: Mihai Craiu: Cele 3 semne de gripă la copii la care trebuie sa fie atenţi parinţii. Dacă apar, trebuie mers la Urgenţe!

 

Primele cazuri de Flurona în România. Acces în școli după triaj și cu recomandare de a purta masca

Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal şi a recomandat inspectorilor şcolari să sprijine unităţile de învăţământ pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale şi să pună accent pe prevenţie.

Conform recomandărilor, se va face triaj zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb. Acolo unde nu există personal medical suficient, triajul se va face de către cadrele didactice-cu mențiunea că este vorba, în acest caz, de un triaj observațional, ceea ce presupune observarea/identificarea eventualelor simptome ale virusului gripal. În cazul in care acestea există, părinții/reprezentanții legali vor fi informați cu privire la necesitatea consultării medicului de familie pentru stabilirea indicațiilor terapeutice.

În ceea ce privește măsurile specifice de la nivelul unitatilor de învățământ, vor fi luate acele măsuri recomandate de către Ministerul Educației și de către Ministerul Sănătății. Toate materialele informative și recomandările au fost transmise conducerilor unitatilor de învățământ, spre a fi diseminate cadrelor didactice, elevilor și părinților.

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății recomandă părinților efectuarea triajului zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului in colectivitate. ”Mizăm pe responsabilitatea acestora atât în efectuarea triajului la domiciliu, cât și în a nu trimite în colectivitate copiii, dacă aceștia prezintă simptome specifice virusului gripal”, au transmis autoritățile.

În ceea ce privește accesul părinților/reprezentanților legali în incinta unității de învățământ, acesta se face în conformitate cu prevederile legale și cu cele stabilite prin procedura de acces.

”În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinate de gripă, considerăm oportună respectarea, pe cât posibil, a recomandării de a se limita accesul, în unitățile de învățământ, al persoanelor care nu sunt direct implicate in desfășurarea actului educațional”, au mai transmis autoritățile.