Primele decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis în 2024. Ce se schimbă pentru români

Preşedintele Klaus Iohannis a avut activitate la început de an, când a transmis uraări românilor şi condoleanţe în Japoinia, după devastatorul cutremur, dar abia de miercuri a semnat primele decrete din 2024.

03 ian. 2024, 13:10
Primele decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis în 2024. Ce se schimbă pentru români

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2022 privind unele măsuri pentru creşterea capacităţii de control la frontieră a Autorităţii Vamale Române, care prevede suplimentarea numărului maxim de posturi pentru aparatul central al Autorităţii Vamale Române cu 324 până la încetarea crizei actuale existente la graniţa României, generată de conflictul militar care se desfăşoară pe teritoriul Ucrainei, dar nu mai mult de 3 ani.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2022, care prevede suplimentarea numărului maxim de posturi pentru aparatul central al Autorităţii Vamale Române cu 324 până la încetarea crizei actuale existente la graniţa României, generată de conflictul militar care se desfăşoară pe teritoriul Ucrainei, dar nu mai mult de 3 ani.

Proiectul a fost adoptat pe 12 decembrie de plenul Camerei Deputaţilor.  Deputatul Claudiu Năsui (USR), afirma că prin legea adoptată parlamentarii au confirmat angajarea a încă 324 de oameni la stat.

”Să nu mai vorbiţi despre strângerea curelei la stat sau despre faptul că, de fapt, nu vă doriţi creşteri de taxe şi impozite. Prin votul pe care l-aţi dat, abia acum, tocmai aţi confirmat angajarea a încă 324 de oameni la stat. Practic, din cauza asta am ajuns să avem 1.300.000 de funcţionari în ţara aceasta, pe fondul unei populaţii în scădere”, spunea Năsui.

Preşedintele a promulgat Legea pentru ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023, care prevede principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică şi care domiciliază pe teritoriul unuia dintre statele semnatare şi cetăţenii celuilalt stat semnatar, în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii şi plata acestora.
Legea are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023.

Acordul prevede principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică şi care domiciliază pe teritoriul unuia dintre statele semnatare şi cetăţenii celuilalt stat semnatar, în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii şi plata acestora. Totodată, se prevede principiul exportului pensiilor, cu excepţia, în ceea ce priveşte România, a prestaţiilor speciale necontributive în bani.

Klaus Iohannis, ultimul mesaj de Anul Nou în calitate de președinte. Ce le-a transmis românilor. ”Împreună putem depăși orice obstacol”

Sunt incluse aspecte referitoare la stabilirea legislaţiei aplicabile de securitate socială, respectiv legislaţia privind contribuţiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, regulile generale conform cărora persoana care îşi desfăşoară activitatea ca angajat sau lucrător independent pe teritoriul unui stat semnatar este supusă, în ceea ce priveşte angajarea sau activitatea independentă, doar legilor acelui stat semnatar, indiferent de locul unde persoana îşi are domiciliul sau de locul unde se află sediul angajatorului.

Acordul stabileşte o serie de reguli suplimentare pentru anumite categorii de angajaţi sau lucrători independenţi, dar şi reguli de calcul al pensiilor. De asemenea, include prevederi referitoare la măsurile administrative şi cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluţionarea diferendelor, durata şi intrarea în vigoare.

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 100 de milioane de euro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 iulie 2023, în valoare de 100 de milioane de euro împrumut şi 34 de milioane de euro contribuţia României, cu o durată de 7 ani, în perioada 2023-2030, pentru susţinerea Proiectului privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare.
Legea are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 iulie 2023.

Împrumutul în valoare de 100 milioane EUR, reprezintă o continuare a proiectului „Îmbunătăţirea Serviciilor Judiciare”, precum şi o nouă etapă în pregătirea proiectului de dezvoltare „Cartierul pentru justiţie”, aflate deja în implementare la nivelul Ministerului Justiţiei.

Iohannis a promulgat legea acordării unui sprijin prin cardul de energie. 750 de lei pe locuință sau gospodărie vulnerabilă în 2024

Roxana Simona Momeu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, afirma la dezbaterea legii în Parlament că proiectul de lege are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 100 de milioane de euro împrumut şi 34 de milioane de euro contribuţia României, cu o durată de 7 ani, în perioada 2023-2030, pentru susţinerea Proiectului privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare.

”Prezentul împrumut reprezintă o continuare a Proiectului „Îmbunătăţirea serviciilor judiciare”, precum şi o nouă etapă în pregătirea Proiectului de dezvoltare, „Cartierul pentru justiţie”, aflate deja în implementare la nivelul Ministerului Justiţiei. Prin proiect se vor finanţa, în esenţă, următoarele: proiectarea completă a Cartierului pentru justiţie şi obţinerea autorizaţiei de construire; construirea sau reabilitarea a 7 sedii de instanţe în afara Bucureştiului; refacerea infrastructurii de reţele necesare digitalizării, pentru aproximativ 130 de instanţe; elaborarea strategiei de digitalizare a sistemului judiciar; digitalizarea arhivelor pasive ale Tribunalului Bucureşti şi dezvoltarea şi implementarea unui cadru normativ nou şi extins pentru furnizarea de asistenţă juridică”, afirma reprezentanta Ministerului Justiţiei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 3 ianuarie 2024, următoarele decrete:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2022 privind unele măsuri pentru creşterea capacităţii de control la frontieră a Autorităţii Vamale Române (PL-x 513/26.09.2022);
    Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 iulie 2023 (PL-x 693/06.11.2023);
    Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023 (PL-x 624/23.10.2023);
    Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Dumitru Dragoș-Nicolae în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în prezent detașat la Școala Națională de Grefieri – pensionare;
    Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Mesaroș Emanuela, procuror șef Secție judiciară în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș – pensionare;
    Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Hondor Rodica Elena în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – pensionare;
    Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Hondor Alexandru-Mihai în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – pensionare.