Primele decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis în 2024. Ce se schimbă pentru români

Preşedintele Klaus Iohannis a avut activitate la început de an, când a transmis uraări românilor şi condoleanţe în Japoinia, după devastatorul cutremur, dar abia de miercuri a semnat primele decrete din 2024.
Filip Stan
03 ian. 2024, 13:10
Primele decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis în 2024. Ce se schimbă pentru români

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2022 privind unele măsuri pentru creşterea capacităţii de control la frontieră a Autorităţii Vamale Române, care prevede suplimentarea numărului maxim de posturi pentru aparatul central al Autorităţii Vamale Române cu 324 până la încetarea crizei actuale existente la graniţa României, generată de conflictul militar care se desfăşoară pe teritoriul Ucrainei, dar nu mai mult de 3 ani.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2022, care prevede suplimentarea numărului maxim de posturi pentru aparatul central al Autorităţii Vamale Române cu 324 până la încetarea crizei actuale existente la graniţa României, generată de conflictul militar care se desfăşoară pe teritoriul Ucrainei, dar nu mai mult de 3 ani.

Proiectul a fost adoptat pe 12 decembrie de plenul Camerei Deputaţilor.  Deputatul Claudiu Năsui (USR), afirma că prin legea adoptată parlamentarii au confirmat angajarea a încă 324 de oameni la stat.

”Să nu mai vorbiţi despre strângerea curelei la stat sau despre faptul că, de fapt, nu vă doriţi creşteri de taxe şi impozite. Prin votul pe care l-aţi dat, abia acum, tocmai aţi confirmat angajarea a încă 324 de oameni la stat. Practic, din cauza asta am ajuns să avem 1.300.000 de funcţionari în ţara aceasta, pe fondul unei populaţii în scădere”, spunea Năsui.

Preşedintele a promulgat Legea pentru ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023, care prevede principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică şi care domiciliază pe teritoriul unuia dintre statele semnatare şi cetăţenii celuilalt stat semnatar, în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii şi plata acestora.
Legea are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023.

Acordul prevede principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică şi care domiciliază pe teritoriul unuia dintre statele semnatare şi cetăţenii celuilalt stat semnatar, în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii şi plata acestora. Totodată, se prevede principiul exportului pensiilor, cu excepţia, în ceea ce priveşte România, a prestaţiilor speciale necontributive în bani.

Klaus Iohannis, ultimul mesaj de Anul Nou în calitate de președinte. Ce le-a transmis românilor. ”Împreună putem depăși orice obstacol”

Sunt incluse aspecte referitoare la stabilirea legislaţiei aplicabile de securitate socială, respectiv legislaţia privind contribuţiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, regulile generale conform cărora persoana care îşi desfăşoară activitatea ca angajat sau lucrător independent pe teritoriul unui stat semnatar este supusă, în ceea ce priveşte angajarea sau activitatea independentă, doar legilor acelui stat semnatar, indiferent de locul unde persoana îşi are domiciliul sau de locul unde se află sediul angajatorului.

Acordul stabileşte o serie de reguli suplimentare pentru anumite categorii de angajaţi sau lucrători independenţi, dar şi reguli de calcul al pensiilor. De asemenea, include prevederi referitoare la măsurile administrative şi cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluţionarea diferendelor, durata şi intrarea în vigoare.

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 100 de milioane de euro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 iulie 2023, în valoare de 100 de milioane de euro împrumut şi 34 de milioane de euro contribuţia României, cu o durată de 7 ani, în perioada 2023-2030, pentru susţinerea Proiectului privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare.
Legea are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 iulie 2023.

Împrumutul în valoare de 100 milioane EUR, reprezintă o continuare a proiectului „Îmbunătăţirea Serviciilor Judiciare”, precum şi o nouă etapă în pregătirea proiectului de dezvoltare „Cartierul pentru justiţie”, aflate deja în implementare la nivelul Ministerului Justiţiei.

Iohannis a promulgat legea acordării unui sprijin prin cardul de energie. 750 de lei pe locuință sau gospodărie vulnerabilă în 2024

Roxana Simona Momeu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, afirma la dezbaterea legii în Parlament că proiectul de lege are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 100 de milioane de euro împrumut şi 34 de milioane de euro contribuţia României, cu o durată de 7 ani, în perioada 2023-2030, pentru susţinerea Proiectului privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare.

”Prezentul împrumut reprezintă o continuare a Proiectului „Îmbunătăţirea serviciilor judiciare”, precum şi o nouă etapă în pregătirea Proiectului de dezvoltare, „Cartierul pentru justiţie”, aflate deja în implementare la nivelul Ministerului Justiţiei. Prin proiect se vor finanţa, în esenţă, următoarele: proiectarea completă a Cartierului pentru justiţie şi obţinerea autorizaţiei de construire; construirea sau reabilitarea a 7 sedii de instanţe în afara Bucureştiului; refacerea infrastructurii de reţele necesare digitalizării, pentru aproximativ 130 de instanţe; elaborarea strategiei de digitalizare a sistemului judiciar; digitalizarea arhivelor pasive ale Tribunalului Bucureşti şi dezvoltarea şi implementarea unui cadru normativ nou şi extins pentru furnizarea de asistenţă juridică”, afirma reprezentanta Ministerului Justiţiei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 3 ianuarie 2024, următoarele decrete:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2022 privind unele măsuri pentru creşterea capacităţii de control la frontieră a Autorităţii Vamale Române (PL-x 513/26.09.2022);
    Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 iulie 2023 (PL-x 693/06.11.2023);
    Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023 (PL-x 624/23.10.2023);
    Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Dumitru Dragoș-Nicolae în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în prezent detașat la Școala Națională de Grefieri – pensionare;
    Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Mesaroș Emanuela, procuror șef Secție judiciară în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș – pensionare;
    Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Hondor Rodica Elena în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – pensionare;
    Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Hondor Alexandru-Mihai în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – pensionare.

DailyBusiness
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă „Țara lui Papură Vodă”, expresia folosită des de foarte mulți români. Ce semnifică, de fapt
Capital.ro
Anunț trist despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte
Playtech.ro
Amenzi de peste 1.000 de lei pentru şoferii care opresc pe aceste străzi! Sunt filtre peste tot
DailyBusiness
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Anunț de ultimă oră. Cum se simte Iliescu
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Un nou avertisment ANM de ploi, grindină şi vijelii! Cât va dura urgia din România și ce județe sunt vizate
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Capital.ro
Mașinile mai vechi de 12 ani vor avea interzis! Noi reguli pentru românii cu mașini pe benzină sau motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Lovitură pentru românii de rând! Parlamentul României ne costă 1.375 de euro pe minut. Luxul de a avea 466 de parlamentari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Producţia de vodcă, în declin. Rușii se dau pe tequila, rom și whisky