Primele imagini cu cometa PANSTARRS pe cerul României FOTO

Zilele acestea, românii pot observa pe cer, cu ochiul liber, o cometă. Pasionaţii de astronomie au reuşit să surprindă minunatul obiect spaţial în fotografii, făcute publice de Observatorul Astronomic din Bucureşti.

15 mart. 2013, 20:49
Primele imagini cu cometa PANSTARRS pe cerul României FOTO

„În ultimele zile, cometa s-a văzut numai prin binoclu, chiar dacă strălucirea este destul de mare. Motivul este simplu: nu s-a putut vedea pe un cer de noapte, ci pe cerul încă iluminat de razele Soarelui, contrastul între cometă și cer fiind destul de mic. Situația se va îmbunătăți după 18-19 martie  și ne așteptăm să vedem cometa cu ochiul liber„, a scris Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti.

Şonka explică că pe 13 martie, prin binoclu, se distingea nucleul (pseudo-nucleul) cometei, care are aspect de stea cu magnitudinea între 1 și 2 – dificil de estimat pentru că nu se vedeau și stele – și un evantai luminos, mai strălucitor pe muchia din dreapta, coada cometei.

Adrian Şonka spune că din seara de 13 martie există rapoarte de observaţii ale cometei şi în sudul ţării, aceasta find observată inclusiv din centrul Bucureştiului.

„Cometa rămâne pe cerul de seară, îndepărtându-se aparent și fizic de Soare. În primul caz înseamnă că obiectul rămâne pe cer mai mult timp după ce apune Soarele, iar al doilea că strălucirea cometei scade. Așteptăm să devină vizibilă cu ochiul liber în următoarele zile, când apune la mai mult de 75 de minute după Soare”, precizează Şonka pe pagina sa.

Citeşte mai multe despre cum putem observa cometa PANSTARRS pe cer: Fenomen extrem de rar, pe cerul României: O cometă, vizibilă cu ochiul liber
 

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS fotografiată din București. Foto: Mihai Dascălu

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Max Teodorescu

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Maximilian Teodorescu

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Alin Țolea

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Sorin Hotea

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Cătălin Păduraru