Cherecheş a refuzat extrădarea! Primele imagini cu mătuşa care l-a ascuns în Germania UPDATE

Încep să apară din ce în ce mai multe detalii legate de traseul fugarului Cătălin Cherecheş şi despre capturarea acestuia, fiind identificată chiar şi mătuşa care l-a ajutat pe acesta în demersul de a se ascunde şi de a scăpa de poliţie.

30 nov. 2023, 17:03
Cherecheş a refuzat extrădarea! Primele imagini cu mătuşa care l-a ascuns în Germania UPDATE

Cătălin Cherecheș a refuzat să fie extrădat în România prin procedură simplificată. Aceasta ar fi durat doar zece zile potrivit legii germane.

El a solicitat să își execute pedeapsa de 5 ani în Germania. În două săptămâni instanța se va pronunța, apoi în alte patru până la șase săptămâni, instanța va decide daca va fi sau nu extrădat.

„Este vorba despre un mandat european de arestare și de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare, pentru că în acest caz se practică o procedură care se practică de la instanță la instanță.

Nu sunt implicate direct Ministerele de Justiție sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. E vorba de o procedură standard de reglementări europene. Din practica anterioară, undeva între 30 și 45 de zile, în funcție de instanță (nr. va fi pronunţarea).
Fostul primar din Baia Mare, fugarul Cătălin Cherecheş, a fost prins marți seara de polițiștii din Germania, în Ausburg. El se afla în mașină cu mătușa lui care gonisepână acolo cu o viteză de 200 km/h.

Antena 3 susţine că a identificat-o pe mătuşa primarului Cătălin Cherecheş, care ar fi medic şi chiar ar avea o clinică în Germania.

„Este, probabil, mătușa păstrătoare a averii lui Cherecheș. Aceasta a declarat în trecut, înainte să fie condamnat, că nu are încredere în băncile din România și că își transferă 1,5 milioane de euro în Germania, într-un seif. Mătușa lui Cătălin Cherecheș este medic şi deține o clinică în Germania, unde lucrează cu familia sa”, a explicat realizatoarea postului menţionat, Cătălina Porumbel.

Avocatul Adrian Cuculis a declarat că mătuşa lui Cherecheş nu riscă nicio pedeapsă, pe legislaţia actuală.

„Sunt două momente distincte: înainte și după condamnare. Elementele de ‘ajutorare’ (n.r. a lui Cherecheş) dinaintea condamnării nu prea le cunoaștem.

Ulterior condamnării, când a fost depistată pe autostrada bavareză cu 200 de kilometri pe oră, (polițiștii) nu puteau să-i deschidă ei un dosar penal.

Ei îl căutau pe un infractor condamnat, pe Cherecheș, care avea pe numele său un mandat european de arestare.

Citeşte şi: Decizii şocante în cazul accidentului din 2 Mai! Tatăl lui Vlad Pascu scapă de controlul judiciar, iar Miruna Pascu, mama şoferului drogat, de arestul la domiciliu

Nu cred că are (mătușa) un dosar penal (deschis pe numele ei)”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

El a subliniat că fuga din România a lui Cherecheș se produsese deja și că, în termenii legislației curente, nu se poate spune că mătușa i-ar fi înlesnit fugarului „evadarea”.

„Haideți să ne întoarcem la legislația noastră: ieri a trecut o lege importantă de Parlament și a ajuns la președinte, în vederea promulgării.

Vorbim de o modificare conceptuală a noțiunii de evadare. Adică, dacă nu te prezinți la poliție sau nu te predai într-o țară, fie Germania, fie oricare alt stat, să ți se adauge  sau să fii cercetat și pentru infracțiunea de evadare.

De-abia în momentul respectiv (n.r.la intrarea în vigoare a noilor modificări), am putea avea o mătușă care să înlesnească evadarea”, a explicat avocatul Cuculis.

Cherecheş va fi mutat în închisoarea din Munchen

Un răspuns al Procuraturii Generale din München arată că, deşi plasat de ieri în închisoarea Augsburg-Gablingen, Cătălin Cherecheş va fi mutat în curând închisoarea din München.

„Persoana va fi transferată la închisoarea din München în viitorul apropiat; condiţiile de detenţie sunt reglementate de dispoziţiile legale generale.

Tribunalul regional superior din München decide cu privire la detenţia în vederea extrădării şi la admisibilitatea extrădării.

De regulă, decizia se ia pe baza dosarului; în acest sens, nu este de aşteptat o audiere orală. Persoana urmărită penal este liberă să formuleze obiecţii în orice moment.

În principiu, procedurile de extrădare ar trebui să fie accelerate; de asemenea, este adevărat că, în conformitate cu Decizia-cadru europeană, o decizie ar trebui să fie luată în termen de 60 de zile. Cu toate acestea, nu există un termen limită absolut”, susţine Procuratura Generală din München.

Citeşte şi: Ce telefon avea Cătălin Cherecheș asupra lui în momentul capturării. Doar traficanții de droguri folosesc astfel de mobile