Primele imagini cu victimele exploziei de la Petromidia. Care e starea lor. Pompieri din cinci județe au intervenit la fața locului

Update. O persoană a murit în urma exploziei de la Petromidia, Năvodari, a confirmat prefectul din Constanța. În acest moment sunt alte cinci victime.

02 iul. 2021, 13:32
Primele imagini cu victimele exploziei de la Petromidia. Care e starea lor. Pompieri din cinci județe au intervenit la fața locului

Update

. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: „Referitor la starea pacienților de la Combinatul Petromidia

Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății m-a informat că două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca). Conform primelor evaluari de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și o persoană cu arsuri pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B.

Alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital. Rămânem în legătură cu echipele medicale în privința stării pacienților”.

Update. Bilanțul exploziei de la Petromidia, din Năvodari, a ajuns la șase victime, a confirmat ISU Constanța. Una dintre ele a fost transportată la spital cu elicopterul SMURD. Pompieri din cinci județe intervin la fața locului, iar Raed Arafat și Lucian Bode sunt pe drum spre locul incidentului.

Update. Sunt șase victime în urma exploziei de le Petromidia. O altă persoană este dispărută, a transmis purtătorul de cuvânt ISU Constanța, Anamaria Stoica.

Știre inițială

Incendiul violent, urmat de explozie, a izbucnit în cursul zilei de vineri la Midia Năvodari. Focul și fumul puternic au putut fi observate și de pe plaja din Mamaia, dar și din localitățile din împrejurimi, precum Corbu. Explozia a avut loc la parcul de rezervoare al Rompetrol Midia Năvodari. Din primele informaţii, explozia a avut loc la o instalație de la rafinărie, la instalația Hidrofinare Petrol – Motorină. Potrivit replicaonline.ro, ar fi luat foc un compresor de gaze și a urmat incendiul.

Ministerul Sănătății face primele precizări cu privire la situația victimelor în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari:

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

• 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare
• 1 victimă cu traumatism lombar
• 1 victimă cu arsură la nivelul feței

Potrivit Ministerului Sănătății, două dintre victimele preluate de UPU Spital Clinic Județean de Urgență Constanța, au arsuri de gradul II.
„Au fost preluate la UPU Spital Clinic Județean de Urgență Constanța un număr de 2 victime cu arsuri. Din prima evaluare, este vorba despre 2 persoane cu vârsta în jurul a 50 de ani, 1 persoană cu arsură pe 40% din suprafața corporală, intubat, grad II A/II B, și 1 persoană cu arsură pe 35%, neintubat, din suprafața corporală, grad II A/II B”, se arată în informațiile transmise de Ministerul Sănătății.

ISU susține că au existat 6 victime și toate erau angajații rafinăriei.

„Sunt șase persoane rănite în urma exploziei cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Toate victimele sunt angajații rafinăriei. Un bărbat se afla la rafinărie la serviciu în momentul exploziei.”, a declarat ISU.

Potrivit reprezentantului ISU, în afară de victimele care au suferit arsuri, celelalte persoane, dintre cele șase implicate în explozie, au suferit traumatisme la nivelul membrelor.

„Sunt 6 victime, dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafaţa corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feţei transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore şi 1 persoană dispărută”, a precizat ISU.

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat că se aflau 5 persoane pe secția unde a izbucnit incendiul, iar în întreaga instituție se aflau 15 persoane.

„În secția respectivă se aflau 5 persoane, cu un număr de aproximativ 15 persoane în întreaga rafinărie.”

S-a activat planul roșu de urgență. Pentru gestionarea incidentului, la fața locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere (ISU Călărași – 2 autospeciale de stingere, ISU Ialomița – 2 autospeciale de stingere, ISU Tulcea – 2 autospeciale de stingere, ISU Brăila – 2 autospeciale de stingere și autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere), 2 ambulanțe SMURD, 6 ambulanțe SAJ și 1 unitate de terapie intensivă mobilă.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin IGSU, a transmis vineri mesaje prin intermediul sistemului Ro-Alert, privind explozia puternică de la Rafinăria Midia.

„ATENȚIE, ATENȚIE, ATENȚIE La Petromidia, zona Midia, Năvodari, s-a produs o explozie puternică cu degajări mari de noxe. Pentru siguranța dumneavoastră, evitați zona pe o rază de 1000 de metri, rămâneți în interiorul locuinței, închideți geamurile ți nu vă expuneți la fum/noxe!”.