Primele pastile din lume: Vechi de două milenii, au aceleaşi ingrediente ca şi cele de azi

Medicamente mai vechi de 2.000 de ani au fost descoperite pe epava unei nave romane, într-un golf din Italia. După cercetarea compoziţiei, cercetătorii au rămas surprinşi de ceea ce au găsit.

09 ian. 2013, 14:53
Primele pastile din lume: Vechi de două milenii, au aceleaşi ingrediente ca şi cele de azi

Arheologii cercetează epava unei nave romane, scufundată pe coasta Toscanei, în Italia, acum 2 milenii. Printre lucrurile găsite pe navă, ei au găsit şi o cutie de zinc ce conţinea un medicament ce cred cercetătorii că era folosit pentru inflamarea ochilor.  

Spre surprinderea cercetătorilor, substanţele găsite în acel medicament sunt asemănătoare cu cele folosite în prezent pentru tratarea aceleaşi afecţiuni, printre care ulei de măsline, răşini de brad, ceară de albine, oxid de fier şi grăsimi animale şi vegetale.  

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai vechi produse folosite drept medicament. Pentru sute de ani a fost folosit pentru tratarea pielii uscate, pentru combaterea mătreţii, pentru îmbunătăţirea digestie şi pentru prevenirea sforăitului.

Răşina de brad a fost folosită drept un anti-inflamator, şi ajută la tratarea reumatismului. De asemenea, este un remediu eficient pentru arsuri şi pentru răceală. Ceara de albine are aceleaşi proprietăţi ca şi răşina de brad. Mestecatul ei se pare că ajută dinţii şi gingiile.

„Cercetarea arată importanţa pe care o dădeau oamenilor, chiar din vremuri străvechi, găsiri celui mai bun medicament, prin amestecarea mai multor produse”, a declarat directorul cercetărilor Gianna Giachi.

Cu toate că epava a fost găsită încă din 1974, de abia acum s-a făcut o cercetare amănunţită a medicamentului găsit. Potrivit cercetătorilor, această descoperire atestă faptul că anumite medicamente au fost folosite cu succes de mii de ani.

 „Această informaţie poate să reprezintă mai multe secole de cercetări medicale. În cazul în care tratamentul a fost folosit de mai multe secole, nu cred că s-a datorat faptului că nu funcţionează”, a adăugat Alain Touwaide, directorul ştiinţific al Institutului de Conservare a Tradiţiilor medicale, pentru Daily Mail.