Primele sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de programare la vaccin. La Rădăuţi au fost imunizaţi 563 de oameni din etapa a 3-a

Au fost date primele sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de programare la vaccinul anti-covid. Este vorba despre centrul de vaccinare de la Rădăuţi. Acolo, 563 de persoane au fost imunizate deși se încadrau în etapa a treia.

28 ian. 2021, 16:22
Primele sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de programare la vaccin. La Rădăuţi au fost imunizaţi 563 de oameni din etapa a 3-a
Primele sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de programare la vaccin. La Rădăuţi au fost vaccinaţi 563 de oameni din etapa a 3-a

Primele sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de programare la vaccin. La cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcției Sănătate Publică Suceava au efectuat un control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost imunizate în acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Primele sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de programare la vaccin

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii, controlul a avut ca scop verificarea modului de aplicare a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România în acest centru.

La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienți programati pentru ziua în curs.

Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați.

Citeşte şi Adrian Marinescu: „Sunt șanse mari ca Ivermectina să fie folosită și în România pentru tratarea COVID. Poate fi folosit și în cazurile grave”

În centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora.

Inspectorii sanitari au verificat listele de pacienți programați si au constatat că sunt pacienți în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare (nu sunt trecute datele de identificare a celui care a programat si nici nu există câmp în care să fie trecută categoria populațională din care face parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare).

Centrul de vaccinare din cadrul spitalului a fost organizat pentru personalul medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, apoi activitatea centrului a fost prelungită pentru personalul din etapa a II-a, în Municipiul Rădăuți nu există alte centre comunitare deschise.

S-a mai constatat că, centrul de vaccinare nu a fost reoptimizat pentru a II-a etapă de vaccinare și pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare. Nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotație.

Citeşte şi Peste 900.000 de români s-au programat pentru vaccinare în etapa a doua

În urma celor constatate, se aplică următoarele măsuri și se formulează următoarele recomandări :

1. Medicul coordonator al centrului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei, conform HG 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.

2. Inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea și operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale ( OMS nr.2171/2020) privind evidența persoanelor vaccinate și respectarea prevederilor HG 103/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare impotriva Covid-19 si a OMS nr. 2171/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea ,organizarea și functionarea centrelor de vaccinare impotriva Covid-19.

Au apărut „vânătorii de vaccin”. Cozi uriaşe în faţa centrelor de vaccinare: „Decât să arunce serul, nu mai bine îl facem noi?”

În Los Angeles au apărut „vânătorii de vaccin”. De câteva zile, tinerii formează cozi uriaşe în faţa centrelor de vaccinare anti-covid în aşteptarea dozelor rămase, informează Le Parisien, citat de Aleph News. 

În prezent, în Los Angeles sunt vaccinaţi doar angajaților din sectorul medical, considerați „expuși riscului”, deoarece se află în prima linie, și persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani. Programările se completează foarte repede, dar un număr mic de pacienți nu se prezintă.

Tocmai pe asta se bazează tinerii, dintre care unii stau la cozi de mai bine de optsprezece ore în fața Centrului de sănătate comunitară Kedren din sudul Los Angeles-ului.

„Decât să arunce vaccinul, nu mai bine îl facem noi?”

„Dacă acest vaccin va merge la coșul de gunoi nu foloseste nimănui. Deci, din moment ce suntem tineri și avem o stare de sănătate suficientă pentru a petrece noaptea afară, de ce să nu primim vaccinul?”, explică Elaine Loh, o tânără care așteaptă în fața centrului de vaccinare.

„Cred că toată lumea e de acord. Dacă e să arunce vaccinul, nu mai bine il facem noi? Oricum, totul este închis în acest moment, așa că altfel aș dormi”, adaugă Adam, care locuiește și el în Los Angeles.

 


loading...
Partenerii noștri