Primele stele căzătoare ale anului: Quadrantidele fac spectacol pe cer VEZI LIVE

În noaptea de miercuri spre joi, 2-3 ianuarie, am avut primul spectacol astronomic al anului: curentul de meteori Quadrantide, unul dintre cei mai puternici, a ajuns la maximum. Puteţi urmări imagini, în direct, cu ploaia de stele, transmise din SUA.

02 ian. 2013, 10:01
Primele stele căzătoare ale anului: Quadrantidele fac spectacol pe cer VEZI LIVE

Curentul de meteori Quadrantide este unul dintre cei mai puternici, producând, în timpul maximului circa 100-140 de meteori pe oră. Aceştia sunt, însă, slabi în strălucire, aşa că este nevoie de un cer curat, fără lumini, pentru a îi putea observa, arată Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti.

Quandrantidele apar atunci când Pământul trece prin praful lăsat în urmă de asteroidul 2004 EH1, bănuit a fi, de fapt, o rămăşiţă a unei comete bătrâne.

Dacă nu aveţi posibilitatea de a observa meteorii pe cer, puteţi să îi urmăriţi în direct, pe computer, mulţumită NASA. Cercetătorii de la  Marshall Space Flight Center, NASA, din Huntsville, Alabama, vor transmite live imagini cu meteorii. Transmisiunea are loc începând de miercuri, 2 ianuarie, până vineri, 4 ianuarie.

Când transmisiunea va începe, mai jos va apărea feed-ul Ustream al NASA.


Video streaming by Ustream

VEZI ŞI EVENIMENTELE ASTRONOMICE ALE ANULUI 2013