Primele acuzaţii după decesul lui Ekeng. Medicul de pe ambulanţă, cercetat pentru ucidere din culpă

Doctorul Mihaela Duţă de pe ambulanţa Puls a fost pusă sub acuzare pentru ucidere din culpă în cazul fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng, mort pe terenul de fotbal pe data de 6 mai, într-un meci cu Viitorul Constanţa

30 iun. 2016, 07:31
Primele acuzaţii după decesul lui Ekeng. Medicul de pe ambulanţă, cercetat pentru ucidere din culpă

Mihaela Duţă va fi judecată în stare de libertate. Doctoriţa a fost chemată în joi dimineaţă la Parchet şi, în urma rezultatelor de la IML şi a tuturor datelor strânse de Poliţie, s-a decis punerea ei sub acuzare.

Este prima persoană acuzată după moartea fotbalistului dinamovist, dar investigaţia continuă.

Mihaela Duţă este cea care a semnat documentele prin care cei de la Puls l-au predat pe jucătorul dinamovist către medicii de la Spitalul de Urgenţă. „Echipajul medical nu a înțeles niciun moment gravitatea situației! Asta se vede din reacția văzută pe înregistrări„, a comentat la vremea respectivă un doctor din sistem.

Citeşte şi Patrick Ekeng, imagini emoţionante. Momente sfâşietoare de la ceremonia de rămas bun de pe stadionul Dinamo

Procurorii au stabilit, în baza probelor de la dosar, că medicul Mihaela Duţă, fără a evalua complet starea lui Patrick Ekeng, nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat în ambulanţă şi transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, aflat în imediata vecinătate a stadionului Dinamo.

Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duţă Elena-Mihaiela nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de  primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului„, arată procurorii Parchetului Capitalei.

Anchetatorii susţin că deşi, în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Ekeng fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duţă de a nu efectua manevre de resuscitare, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că Ekeng se afla în fibrilaţie ventriculară, „anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului„, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Patrick Ekeng (26 ani) s-a prăbușit inconştient pe gazon în minutul 70 al meciului Dinamo-Viitorul, la 7 minute după ce fusese introdus pe teren. Acesta a decedat la spital, după o oră și 30 de minute de încercări de resuscitare.