Primii călători pe șosele ce n-au fost construite încă. Andrei Capătă, Inginer Geodez in cadrul companiei STRABAG, ne arată cum jocurile pe calculator se pot transforma în drumuri reale

Drumurile nu înseamnă doar piatră și asfalt, aşa cum podurile nu înseamnă doar beton și fier. Prea grăbiți să le parcurgem în drumul nostru spre destinație abia dacă aruncăm o privire superficială în jur, cel mult atrăgându-ne atenţia arcadele construite cu măiestrie sau o cale de rulare ghidată ingenios şi şerpuitor printre peisaje fermecătoare.
Alina Costache
27 oct. 2022, 12:00
Primii călători pe șosele ce n-au fost construite încă. Andrei Capătă, Inginer Geodez in cadrul companiei STRABAG, ne arată cum jocurile pe calculator se pot transforma în drumuri reale

Suntem pe bicicletă, motocicletă sau în maşină. Şi totuşi, cum am ajuns aici, în mijlocul drumului? Tehnic pare simplu, practic e mult mai complicat şi mai fascinant. Topografia a stat dintotdeauna la baza construirii oricărei şosele, încă de pe vremea romanilor, cei mai faimoşi constructori de drumuri. În zilele noastre principiile sunt în mare parte aceleaşi, dar constructorii de astazi, precum cei de la STRABAG, le-au adaptat şi implementat, s-au specializat şi au performat.

Andrei Capata, Inginer Geodez specializat in modelare 3D, de mai bine de şapte ani, vine cu exemplul personal pe acest drum. „În jurul vârstei de 18 am auzit pentru prima dată de topografie. M-a atras şi mi-a stârnit curiozitatea. La scurt timp am început „călătoria” în domeniul digital şi grafica pe calculator, în prima faza lucrand in plan (2D). Mai târziu, un coleg nou care avusese deja interacțiuni cu modelarea 3D mi-a prezentat un proiect 3D la care participase, iar acest lucru m-a atras nespus şi mi-a stârnit interesul. Astfel, am început sa studiez „autodidact” crearea modelelor 3D”, spune el.

Primul model 3D integral l-a realizat în 2015, pentru Pasajul Ploieşti, iar de atunci cererile au venit una după alta. Clasicul a fost abandonat în detrimentul noului, iar asta nu din capriciu, ci pentru că noile metode permit extragerea mult mai rapidă a datelor şi cantităților relevante, precum și identificarea eventualelor neconcordanțe din proiect, mai eficient decât prin metoda clasică.

Lucrand la STRABAG Andrei şi-a luat licenţa în geodezie, iar printre proiectele importante la care a participat cu modelele sale 3D le aminteşte cu mândrie pe cele pentru Autostrada de la Târgu Mureş, Podul rutier peste Târnava Mica, proiect care a obținut Trofeul Calității din partea Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), Pasajul de la Miercurea Ciuc, drumul de legătură între centura Oradea şi autostrada A3 (acum în construcţie).

Dacă un şofer profesionist ar avea acces în biroul lui Andrei Capătă în faza de proiectare a unui drum ar rămâne profund uimit. Practic, ar vizualiza întregul traseu pe care îşi va purta marfa şi ar putea visa că se află chiar acolo, pe drum, dacă nu l-ar trezi din reverie bâzâitul calculatoarelor sau murmurul abia desluşit al laptop-urilor. Asta pentru că un model 3D redat cu acurateţe se apropie într-un mod aproape absolut de realitate, făcând astfel posibilă vizualizarea efectiva a lucrarii încă din faza de licitație si putand fi folosit în continuare până în faza finală a proiectului. „Cu adevărat spectaculos este atunci când, prin intermediul proceselor digitale de colectare şi interpretare a datelor, progresul de pe șantier poate fi monitorizat in aplicatie în timp real. Prin folosirea conceptului BIM atât generarea cât şi interpretarea acestor date devin mai ușoare şi mai accesibile”, ne spune entuziasmat inginerul Capătă.

Deasemenea, ne spune ca în proiectarea şi construcţia unei lucrari nu sunt neglijate aspectele de securitate, pe cele două paliere ale sale, oamenii şi mediul. Referitor la primul, nu cu mult timp în urmă a avut loc o simulare a unei situații de urgenţă la punctul de lucru din Sibiu. Simularea a atins subiecte ca: factorii de risc, măsurile şi comportamentul adecvat al persoanelor în caz de incendii, acordarea primului ajutor, inclusiv resuscitarea. Metodele de prevenire a evenimentelor nefaste au fost constant subliniate şi s-au ţinut demonstrații practice în care s-a pus accentul pe reacția corectă care trebuie avută în momentele critice.

Cât despre protecţia mediului, STRABAG a îmbinat-o cu implementarea celor mai înalte tehnologii. „Un exemplu concret este atunci când la un proiect de anvergură, cum ar fi o autostradă, folosim o dronă performantă care vine în completare la Stația totală şi aparatura de tip GNSS. Aceasta scade drastic timpul de lucru şi mărește totodată siguranța celui care face măsurătorile pe traseu”, ne spune Andrei Capătă. Acest lucru nu doar că reduce timpul de colectare a datelor şi deplasările, dar are un efect benefic important atât pe termen scurt dar si pe termen lung, prin diminuarea impactului asupra mediului şi redistribuirea resurselor într-un mod sustenabil.

În cele mai multe cazuri, astfel de proiectări şi simulări seamănă cu un joc pe calculator şi până la un punct poate chiar este, inclusiv în ochii entuziaşti ai specialiştilor. Numai că plăsmuirea aceasta virtuală are avantajul că, atunci când atinge perfecţiunea, este transpusă în realitate şi oferită nouă.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!