Primii deţinuţi liberaţi în baza legii recursului compensatoriu

Sute de detinuti au fost puşi în libertate ca urmare a aplicarii legii 169/2017 referitoare la recursul compensatoriu, potrivit Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor. In perioada urmatoare, alti peste 1.000 de detinuti vor fi analizati, in plus, in comisiile de liberare conditionata, spun sindicaliştii din ANP. Potrivit noii legi a zilelor compensatorii, cei care au stat încarcerati în condiţii improprii beneficiază de o reducere de 6 zile la fiecare 30 de zile executate efectiv. Deşi noua lege anulează practic o condamnare primită în instanţă, ministrul Tudorel Toader spune că totul se întâmplă ca închisorile din România să nu mai fie supraaglomerate.

19 oct. 2017, 19:49
Primii deţinuţi liberaţi în baza legii recursului compensatoriu

Pe lângă bucuria libertăţii, deţinuţii eliberaţi de la Jilava s-au plâns de condiţiile grele din spatele gratiilor.

„Este de la foarte greu în sus. Ce vedeti aici, aici e gardu si acolo e leopardul. O harababura pentru ca la unu nu o sa ia la altu i-a pus in plus, e o zapaceala totala”, a declarat unul dintre deţinuţii eliberaţi de la Jilava.

„Sunt bolnavi de SIDA care sunt ascunşi aici, nimeni nu îi intreabă nimic. Mancarea e proastă, hepatite, nu ne întreabă nimeni. Nu am învatat să facem nimic bun. Aici ne distrugem, ce să învatam? Unii s-au bucurat, altii nu pentru că nu ii avantajează”, a povestit alt deţinut de la Jilava.

„Acum în libertate este bine, este emotionant. Sunt ploşnite, apa cu mormoloci. Dacă nu bei apa la tifon, bei cu mormoloci. Dacă nu ai bani să-ti iei macare de la magazin, faci foamea”, a spus alt deţinut.

 

37 de deţinuţi au ieşit, joi seara, de pe porţile Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, beneficiind de legea recursului compensatoriu. La plecare, oamenii au vorbit despre condiţiile inumane din închisorile din România şi despre supraaglomerare, potrivit unei relatări Mediafax.

Robert Banu a fost închis pentru trafic de droguri şi avea de ispăşit 5 ani şi jumătate. A executat 5 ani din pedeapsă, pentru că prevederile legii 169/2017 i-au tăiat aproape 6 luni din pedeapsă.

„Am ieşit acum de pe poarta puşcăriei, cum se numeşte asta, Penitenciarul Iaşi. Condiţiile sunt inumane. Anul trecut, cu revolta, ne-au bătut, ne-au aruncat în ţară fără bagaje fără nimic, ploşnite în cameră, mucegai, igrasie, gândaci, saltele rupte, câte 2-3 inşi în pat, e grozav ce e în penitenciare. E jale ce e aici. Cadrele se comportă rău cu deţinuţii, înjură, normal că ne luăm şi noi în gură cu ei şi ni se fac rapoarte. De vreo un an şi patru luni trebuia să ies afară şi mi s-au dat patru amânări. Azi dimineaţă (joi – n.r.) de la şeful de secţie am aflat că ies. Foarte bine m-am simţit. Doamne, uite acum mi-a venit şi mie ziua ca să ma eliberez”, a declarat Robert Banu la ieşirea din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

Citeşte şi: Recursul compensatoriu este o graţiere mascată, care va încuraja infractorii, consideră sindicatul Equitas

Despre aceleaşi condiţii vorbesc şi alţi deţinuţi care s-au eliberat joi, printre primii care au avut parte de efectele legii 169.

„Condiţiile îs inumane, mâncare ca la porci, amânări, bat mascaţii de rup, distrug nu alta, mai ales maxima (Maximă Siguranţă – n.r.). În partea aialaltă, deschisul (Regim semi-deschis – n.r.), 200 deţinuţi sunt aici, din 200, 170 sunt în amânare. Îs condiţii inumane. Dacă nu făcea Toader nimic cu legile astea eram mâncaţi toţi. Am avut 3 ani şi 10 luni şi am executat 3 ani şi jumătate pentru furt calificat. Nu mi-e ruşine să zic. De mâine mă duc să îmi depun actele pentru angajare, vă spun sigur. Momentan vreau să dau în judecată penitenciarul Iaşi pentru condiţiile care sunt în Penitenciar, pentru că sunt inumane”, a explicat Andrei Matei.

Deţinutul a povestit cum a venit ministrul Justiţiei, Tudorel Toader la penitenciar şi cum s-a plimbat cu director, care i-a arătat terenul.

„Nu a intrat pe blocurile noastre, să intre într-o cameră sa vadă cum sunt, ca stau câte 30 în cameră de 7 metri pătraţi”, a mai spus bărbatul la ieşirea din Penitenciar.

Un alt deţinut a povestit că atunci când i s-a comunicat că va fi eliberat a fost atât de fericit încât a simţit că s-a „născut” a 15 – a oară.

„Eu nu am ştiut nimic, m-au luat prin surprindere. Mi-au zis hai până la cabinet. Îmbracă-te că te eliberezi. Era să fac infarct, şi acum am temperatură. Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară”, a declarat un alt deţinut la ieşirea din penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.