Primii „turişti spaţiali” chinezi vor pleca în Cosmos între 2014 şi 2015

Mai mulţi oameni de afaceri, ale căror nume nu au fost dezvăluite, şi-au rezervat locurile pentru a pleca în spaţiu, la sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015, cu navetele spaţiale Lynx Mark I şi II, devenind astfel primii 'turişti spaţiali' chinezi, informează ziarul China Daily, citat luni de agenţia EFE.

13 ian. 2014, 09:01
Primii „turişti spaţiali” chinezi vor pleca în Cosmos între 2014 şi 2015

Turiştii vor plăti aproximativ 95.000 de dolari pentru o călătorie de o oră, la peste 60 de kilometri înălţime, fapt ce le va permite să experimenteze lipsa de gravitaţie, notează ziarul oficial China Daily, citat de Agerpres.

La 27 decembrie, agenţia de voiaj chineză Dexo Travel a început să ofere astfel de peripluri spaţiale în această ţară asiatică, iar de atunci peste o sută de persoane şi-au arătat interesul, a declarat ziarului chinez directorul agenţiei, Zhang Yong.

Navetele spaţiale Lynx Mark I şi II sunt fabricate de compania particulară americană XCOR Aerospace, iar voiajele private la bordul ei sunt gestionate de firma olandeză SXC, care a încheiat un acord cu Dexo pentru promovarea acestor excursii spaţiale în China.

Dacă se respectă planurile prevăzute, Lynx Mark I va pleca în cosmos la sfârşitul anului 2014 şi va urca la o înălţime de 60 de kilometri, în timp ce Lynx Mark II va pleca la începutul anului 2015 şi va depăşi altitudinea de 100 de kilometri.

Primul turist spaţial a fost americanul Dennis Tito, în 2001, iar de atunci alte şase persoane au repetat această experienţă, ultimul fiind canadianul Guy Laliberté (fondatorul companiei Cirque du Soleil) în 2009.