Primul bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România, la Spitalul Clinic SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR inaugurează primul bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România. Totodată, a fost deschisă prima secție digitalizată de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară în care fiecare pat are autonomie completă. Dotările cu echipamente și tehnologii de ultimă generație pentru noul bloc operator și noua secție de terapie intensivă marchează numeroase premiere absolute pentru România, inclusiv prin conceptul integrator de digitalizare completă.
Alina Costache
01 nov. 2022, 15:48
Primul bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România, la Spitalul Clinic SANADOR

Inaugurăm astăzi cel mai avansat bloc operator dintr-un spital din România, complet digitalizat, care beneficiază de cele mai avansate echipamente și tehnologii disponibile în prezent în lume, toate integrate pentru a face posibile cele mai performante intervenții chirurgicale, în condiții de maximă siguranță pentru pacienți. Am creat prima sală hibridă mobilă din România pentru a susține desfășurarea unor intervenții complexe de chirurgie cardiacă, oferindu-le pacienților toate opțiunile de tratament disponibile, în același timp operator. Se adaugă și noua terapie intensivă pentru chirurgia cardiacă, în care pacienții se vor recupera rapid și în deplină siguranță. Reconfirmăm, prin această investiție, faptul că SANADOR este o referință de seamă pentru sistemul medical din România, iar pentru noi calitatea rămâne principalul obiectiv în furnizarea serviciilor medicale. Din pasiune pentru excelență, investim în tehnologia de ultimă generație, dar și în oameni, cea mai importantă resursă, pentru a continua să oferim pacienților noștri accesul la cele mai bune servicii medicale, la ei acasă”, a declarat Dr. Doris Andronescu, director general SANADOR.

Noul bloc operator, cu două săli de operație ultramoderne, și noua secție de terapie intensivă, cu 8 paturi, se adaugă celor deja existente la Spitalul Clinic SANADOR, numărul sălilor de operație ajungând astfel la 12, în vreme ce numărul paturilor de terapie intensivă a crescut la 49. Totodată, inaugurarea de astăzi este parte dintr-un proiect mult mai amplu, unic în România, de integrare digitală completă a întregului bloc operator, deja în plină desfășurare. Noile spații au fost construite, amenajate, echipate și date în folosință în doar 8 luni, pe baza unei investiții totale de peste 6 milioane de euro.

 

Ce înseamnă un bloc operator complet digitalizat

Primul bloc operator complet digitalizat din România dispune de echipamente de ultimă generație, de la principalii producători de tehnologii medicale pe plan internațional.

Fiecare din cele două săli de operație inaugurate este dotată cu mai multe monitoare mobile de mari dimensiuni, o consolă de control aflată în apropierea mesei de operație și un sistem central fix, cu monitor de mari dimensiuni. Pe fiecare ecran poate fi proiectată oricare din imaginile cerute de chirurg: imaginea 4K filmată de camera de pe lampa principală, cea de pe camera din tavan sau camera 4K a videoendoscopului operator.

Pe lângă acestea, pot fi proiectate pe oricare dintre monitoare informații din dosarul electronic al pacientului, inclusiv rezultatele unor investigații imagistice anterioare, dar și imagini oferite de surse auxiliare, precum angiograful mobil, ecocardiograful, monitorul de terapie intensivă cu semnele vitale.

Mai mult, oricare din aceste imagini pot fi transmise la distanță în timp real, cu posibilitatea adnotării și marcării lor direct pe ecran, iar echipa operatorie poate primi feedback audio și video, de asemenea pe ecran și în timp real, de la distanță. Este astfel posibilă interacțiunea cu specialiști aflați oriunde în lume, cu streaming video 4K.

Integrarea digitală a tuturor surselor de informații permite accesul facil al echipei operatorii la detaliile necesare desfășurării optime a intervenției. În plus, pe lângă monitorizarea continuă a parametrilor vitali ai pacientului, există și o monitorizare a parametrilor sălii de operație, pe care sistemul integrat îi face ușor de controlat: temperatura, presiunea, iluminarea. Fiecare nouă sală de operație de la Spitalul Clinic SANADOR primește aerul purificat și sterilizat de propria centrală de tratare a aerului, care este introdus cu suprapresiune, ceea ce înseamnă că doar aerul curat poate intra în sală. În plus, aerul din sălile de operație este complet schimbat cu aer purificat într-un ritm de 80 de cicluri pe oră, ceea ce asigură gradul maxim de asepsie și reduce foarte mult riscul de infecții nosocomiale. Presiunile sunt controlate automat în toate spațiile, cu senzori inteligenți, pentru a asigura diferențele de presiune necesare fluxurilor de aer.

Și ergonomia sălilor de operație contribuie la reducerea riscurilor pentru pacient, prin faptul că niciunul dintre echipamente nu are contact cu podeaua, iar firele au fost eliminate, în cele mai multe cazuri, prin transmisiuni wireless.

 

Prima sală hibridă mobilă din România

Ambele săli operatorii inaugurate la Spitalul Clinic SANADOR sunt dotate cu mese operatorii radiotransparente, dintre care una este echipată cu blat de carbon, ceea ce-i asigură o radiotransparență totală, de 360 de grade. Astfel, fiecare dintre cele două săli poate deveni o sală hibridă mobilă atunci când se folosește angiograful mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition, cel mai avansat model de braț C mobil disponibil la acest moment în lume, introdus în premieră în România la Spitalul Clinic SANADOR.

Spre deosebire de sălile hibride fixe, în care angiograful tradițional ocupă locul principal și echipa operatorie trebuie să-și găsească locul în jurul acestui echipament, angiograful mobil achiziționat de SANADOR, ultraperformant, ocupă puțin spațiu și poate fi mutat în funcție de nevoi, ceea ce permite efectuarea unor intervenții hibride complexe cu echipe chirurgicale extinse, în condițiile de bloc operator cu grad maxim de asepsie.

Intervențiile hibride presupun realizarea unor intervenții de chirurgie cardiacă și a unor proceduri de cardiologie intervențională, la același pacient, de aceeași echipă operatorie, în același timp operator, cu beneficii foarte mari pentru pacient.

La SANADOR, imaginea radiologică obținută de angiograful mobil poate fi preluată de un alt echipament avansat, Endonaut, care realizează fuziunea imaginilor cu cele obținute anterior prin angio-CT, reușind în felul acesta să reducă semnificativ doza de radiație necesară în cursul unei intervenții.

Pentru planificarea operațiilor care presupun protezarea valvulară sau vasculară, cu ajutorul sistemului Endosize, se poate selecta și dimensiona proteza necesară, iar intervenția propriu-zisă va necesita doze mai mici de radiații.

 

Cea mai avansată secție de terapie intensivă cardiovasculară

Și noua secție de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR este o reală premieră pentru România și se remarcă prin echipamentele de ultimă generație, integrate informatic într-o platformă digitală. Pentru cazurile grave, medicii intensiviști de la SANADOR dispun și de un dispozitiv de oxigenare extracorporală cu membrană (ECMO), așa-numitul „plămân artificial”.

Fiecare pat dispune de toate dotările necesare pentru o autonomie completă și integrează toate echipamentele necesare unui pacient în stare critică: sisteme de monitorizare avansată, saltele antiescară cu senzori de greutate, sistem de ventilație automată, infuzomate, injectomate, stație de lucru conectată la dosarul electronic al pacientului. Paturile sunt multifuncționale, programabile și versatile și facilitează începerea programului de recuperare la foarte scurt timp după operație. În plus, prin bateria cu care sunt echipate, paturile au autonomie completă și pot fi transportate cu ușurința cu care se conduce o mașină electrică.

Fiecare pat este monitorizat video printr-un sistem inteligent, care poate fi accesat de medic și de la distanță, permițând observarea oricăror detalii privind evoluția pacientului.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul centru de excelență în chirurgia cardiacă din România în care este implementat sistemul fast-track de îngrijire postoperatorie. Prin acest sistem, pacientul poate fi detubat în primele 8 ore de la intervenția chirurgicală și este transferat rapid din secția de terapie intensivă către secția de specialitate, permițând reluarea rapidă a activității, în condiții de confort maxim.

 

Centrul de excelență în chirurgia cardiacă de la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează deja cel mai performant centru de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din România. Odată cu inaugurarea noilor săli de operație și a noii terapii intensive cardiovasculare, vor deveni posibile creșterea numărului de intervenții, dar și creșterea complexității acestor intervenții.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cele mai moderne tratamente de chirurgie cardiacă minim invazivă, realizate de medici cu o vastă experiență și cu stagii de formare și perfecționare în importante centre de excelență internaționale.

Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o continuă dezvoltare organică, în prezent deținând cel mai mare spital clinic privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță, situate în București. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având și compartiment de primiri urgențe adulți și copii, 21 linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Șoferii trebuie să obțină certificat de omologare individuală. NU este permis accesul pe drumurile publice. Se aplică amendă
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Apa caldă se oprește pentru aproape 700 de imobile din Capitală! Ce zone sunt afectate de lucrările la rețeaua termică
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Ministrul Muncii anunță noile pensii. Câți bani se primesc după noua recalculare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia