Primul centru comercial amendat pentru nerespectarea noilor restricţii. Cum reuşeau nevaccinaţii să intre în magazin

Un centru comercial din Cluj-Napoca a fost amendat cu 5.000 de lei pentru că a permis accesul în mafără certificat verde. Acesta este primul caz de amendă de la instituirea noilor restricţii.

29 oct. 2021, 13:17
Primul centru comercial amendat pentru nerespectarea noilor restricţii. Cum reuşeau nevaccinaţii să intre în magazin

Primul centru comercial amendat pentru nerespectarea noilor restricţii. S-a întâmplat la Cluj-Napoca.

Primul centru comercial amendat pentru nerespectarea noilor restricţii

Reprezentanții centrului comercial din Cluj trebuie să plătească 5.000 de lei, după ce polițiștii au descoperit că un magazin alimentar aflat în centrul comercial a impus propriile reguli de acces pentru nevaccinați.

Oamenii legii au fost sesizați că accesul în centrul comercial se face pe două culoare: unul cu acces la toate magazinele, cu prezentarea certificatului verde, iar celălalt cu acces doar la hypermarket, însă fără certificat.

Citeşte şi Preşedintele CNCD aruncă în aer restricţiile: „Certificatul verde NU este legal în România, nici la mall, nici la restaurant”

Mai mult, magazinul avea și afișe cu propriile reguli, iar ele urmează să fie date jos.

Recent, lanţul de magazine anunţa că accesul în hipermarketurile sale aflate în incinta unor centre comerciale se face pentru toți consumatorii, posesori sau nu ai unor certificate verzi.

„Având în vedere statutul de magazin esențial al hipermarketurilor cora, ceea ce înseamnă, conform legislației în vigoare, că toți consumatorii au accesul liber, cora a organizat culoare și fluxuri separate de acces pentru persoanele care nu pot prezenta un certificat verde la intrarea în galeriile comerciale.

Mai mult, atragem atenția că actuala formă a Hotărârii de Guvern adoptată pe 25 octombrie 2021 nu are prevederi vizavi de vreo interdicție expresă sau explicație privind felul în care se face accesul din galerii în hipermarket. Prin urmare, persoanele care nu pot prezenta un certificat verde vor avea acces în spațiul hipermarketurilor cora prin coridoare autonome și securizate, care nu permit deplasarea către alte spații comerciale din incinta galeriilor, astfel cum a rămas prevăzut și descris în prevederile Legii 55/2020.

Atragem atenția asupra unor confuzii privind definiția „unității alimentare”, noțiune reglementată de HG 843/1999, ignorată în acest moment. Ultimile modificări explică și descriu doar accesul în mall cu privire la restul activităților economice, dar nu au nicio prevedere legată de hipemarket – autoritățile înțelegând importanța respectării accesului clienților la activitatea alimentară esențială”, a transmis lanţul de magazine într-un comunicat.

Reamintim că Hotărârea de Guvern care reglementează accesul persoanelor nevaccinate în mall-uri şi instituţii publice, precum şi cazarea pe baza certificatului verde a fost publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, accesul în centrele comerciale este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală. Potrivit Hotărârii de Guvern, este prevăzută exceptarea persoanelor care merg la centrele de vaccinare pentru imunizare, dacă există culoare separate de acces.

Citeşte şi Revin restricţiile şi în vestul Europei. Olanda e copleşită de numărul mare de infectări şi speriată de dublarea deceselor, într-o săptămână

La serviciile publice comunitare care funcţionează în mall-uri, se permite şi accesul persoanelor care au test negativ pentru COVID.

Atac cu toporul într-un supermarket din Rusia, din cauza măştii de protecţie

Un incident șocant s-a petrecut într-un supermarket din Rusia. Un bărbat înarmat cu un topor a distrus totul în interiorul magazinului. Acesta a vrut astfel să-și răzbune soția, care nu a fost lăsată să intre fără mască de protecție.