Primul film interactiv din lume ajunge în România, după ce a fost interzis de comunişti VIDEO

Primul film interactiv din lume creat de către Raduz Cincera pentru pavilionul cehoslovac de la Expo '67 din Montreal, filmul care a revoluţionat relaţia spectatorului cu filmul de pe ecran - Kinoautomat - va ajunge şi în România după ce a fost interzis de regimul comunist, "pentru că dădea posibilitatea de alegere".

07 mart. 2013, 08:07
Primul film interactiv din lume ajunge în România, după ce a fost interzis de comunişti VIDEO

Filmul Kinoautomat, dublat în limba engleză, va putea fi văzut pe 7 martie la Cinema Victoria din Cluj şi pe 9 martie la Cinemateca Eforie din Bucureşti.

În nouă momente ale filmului acţiunea se opreşte şi un moderator roagă publicul să aleagă cu ajutorul unor telecomenzi între două scene, apoi scena aleasă continuă, conform voturilor audienţei.

„Acest film este sold-out de patruzeci de ani. Ne bucurăm că putem să-l aducem şi în Romania, unde sperăm că publicul va umple sălile de cinema”, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh, informează Agerpres.

Filmul, „Un om şi casa sa” (Clovek a jeho dum), este o comedie neagră, creată de membri ai Noului Val cehoslovac de film, din anii ’60: Raduz Cincera, Pavel Juracek, Jan Rohac, Vladimir Svitacek şi Miroslav Hornicek. Începe cu o scenă în care apartamentul lui Petr Novak este în flăcări. Indiferent de deciziile care sunt luate, acţiunea se termină întotdeauna cu incendierea apartamentului, făcând din film – aşa cum intenţiona Cincera – o satiră a democraţiei.

Kinoautomat s-a dovedit aproape profetic vorbind despre democraţie, atunci când, la un an după premieră, comuniştii au ocupat Cehoslovacia, interzicând şi filmul în scurt timp.

Patruzeci de ani mai târziu, mecanismul perfect funcţional al proiectului realizat de Cincera este readus în sălile de cinema. După ce a fost prezentat publicului în Londra, Basel şi Praga, Kinoautomat vine în România pentru două proiecţii.