Primul manager de spital din România a anunțat că doar personalul vaccinat anti-Covid mai poate lucra

Managerul Spitalului Municipal Dej, medicul Mihai Pandrea, a anunțat că doar personalul vaccinat anti-COVID va mai lucra în anumite secții din spitalul pe care îl conduce. Este primul manager de spital care anunță public această măsură.

23 sept. 2021, 13:00
Primul manager de spital din România a anunțat că doar personalul vaccinat anti-Covid mai poate lucra

Managerul Spitalului Municipal Dej, medicul Mihai Pandrea, a anunțat că doar personalul vaccinat anti-COVID va mai lucra în anumite secții din spitalul pe care îl conduce. Este primul manager de spital care anunță public această măsură.

„În două săptămâni a explodat numărul pacienților infectați. Astăzi, în acest moment, avem 23 de pacienți pe secția de COVID-19 și șase în terapie intensivă (…) De această dată dau decizie internă, urmează azi să o scriu, am anunțat pe toată lumea: nu voi mai accepta să se lucreze pe secția COVID și în punctele unde există contact cu COVID – Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU), Terapia Intensivă, Radiologie, etc. – decât cu personal vaccinat. Am transmis asistentelor – celor care nu sunt vaccinate – că, deși vor fi afectate la buzunar, nu voi ezita să le detașez. Le iau de acolo, le detașez, și duc altele care sunt vaccinate. Eu, ca și manager, consider în acest moment că pe acele secții și compartimente care lucrează cu pacienții COVID este obligatoriu ca personalul să fie vaccinat”, a declarat medicul Mihai Pandrea, managerul Spitalului Municipal Dej.

Ieri, în municipiul Dej rata de incidenţă cumulată la 14 zile a ajuns la 3,05 la mie (117 cazuri COVID-19). După ce o localitate ajunge la incidența de 3 cazuri la mia de locuitori, certificatul verde este obligatoriu pentru toți cei care vor să intre în restaurante, să meargă la cinema, la piscină sau la competiții sportive sau să participe la nunți și botezuri. Excepție fac doar copiii cu vârste mai mici de 6 ani. Certificatul verde atestă că o persoană este vaccinată, este testată negativ sau a trecut prin boală.

Ce noi restricții vrea Guvernul să impună în România: Carantina de noapte, aplicată în weekend la incidența de 6 la mie. Accesul în restaurantele din mall doar cu certificatul verde, după ce rata trece de 3

Guvernul va stabili astăzi noi măsuri cu privire la utilizarea certificatului verde. Astfel, printre modificările principale se numără carantina de noapte în weekend la incidența de 6 la mia de locuitori și accesul în restaurantele din mall-uri doar cu certificatul verde, când incidența trece de 3 la mia de locuitori.

Guvernul a adoptat o hotărâre, la îndemnul Comitetului Național pentru Situații de Urgențăcare să adapteze restricțiile existente în prezent la noile reglementări care prevăd obligativitatea certificatului verde pentru mai multe activități, în localitățile în care rate de incidență COVID este între 3 și 6 la mie.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19

Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează:

a) creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
b) creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:
c) * creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
d) delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.
e) introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.