Primul proces în Germania pentru CRIME de RĂZBOI. Un jihadist a compărut în faţa judecătorilor din Frankfurt

Procesul unui german care a luptat în rândurile jihadiștilor și este acuzat de "crimă de război" în Siria a început marți la Frankfurt (vest), ceea ce constituie o premieră într-o țară în care afluxul de migranți a permis adoptarea unor proceduri judiciare cu privire la acțiuni comise în Siria și în Irak, relatează AFP, citată de Agerpres.

03 mai 2016, 10:55
Primul proces în Germania pentru CRIME de RĂZBOI. Un jihadist a compărut în faţa judecătorilor din Frankfurt

Aria Ladjevardi, un german de 21 de ani de origine iraniană, a compărut în fața Camerei Penale a Curții de Apel din Frankfurt, unde urmează să fie judecat până în 14 iunie pentru „comiterea unei crime de război”.

El este acuzat că ar fi pozat împreună cu alți doi bărbați în fața a două capete înfipte în țepușe în Siria în primăvara anului 2014 și că apoi ar fi postat aceste imagini pe Facebook. Potrivit Parchetului federal, cei trei combatanți doreau să ridiculizeze victimele pe care le considerau „necredincioase” și să le înjosească după moarte.

Aria Ladjedvardi fusese reținut în octombrie 2015 în regiunea Frankfurt în cursul unei percheziții în apartamentul său, întrucât era vizat de un mandat de arestare. El se află de atunci în detenție provizorie.

Acesta a mers în Siria în primăvara anului 2014 pentru a se înrola în milițiile islamiste. El ar fi regăsit acolo o cunoștință din Germania, împreună cu care s-a instruit în mânuirea armelor, potrivit Parchetului.

„Zece anchete legate de Siria și Irak” pentru crime de război sunt în prezent instrumentate la Parchetul federal și peste 30 de proceduri împotriva unor ex-jihadiști pentru „apartenență la un grup terorist”, a precizat recent pentru AFP un purtător de cuvânt, informează Agerpres.

Citeşte şi Un jurnalist francez s-a infiltrat într-o celulă jihadistă. Ce DEZVĂLUIRI a făcut

Procesul lui Aria Ladjedvardi este primul de acest gen în Germania, o țară care a primit 1,1 milion de refugiați în 2015, dintre care jumătate provenind din Siria și Irak, prilej pentru înmulțirea surselor de informații despre abuzurile comise în aceste țări, destabilizate de regimul lui Bashar al-Assad și de cuceririle grupării Stat Islamic, precum și de alte miliții înarmate.

Semn al importanței crescânde al acestor dosare, circa 25-30 de informații sosesc în fiecare zi la anchetatori prin procedurile cererilor de azil, care includ de la sfârșitul anului 2013 un chestionar sistematic privind crimele de război, rezervat cetățenilor sirieni.