Primul român diagnosticat cu coronavirus. Anunţ oficial făcut de MAE. Arafat: Nu se pune problema să fie adus în România

Unul dintre cei 17 români aflaţi la bordul navei de croazieră Diamond Princess a fost diagnosticat cu coronavirus, anunţă Ministerul Afacerilor Externe, care a fost notificat în acest sens de Ambasada României la Tokyo. Nava se află ancorată în portul nipon Yokohama.

13 feb. 2020, 11:20
Primul român diagnosticat cu coronavirus. Anunţ oficial făcut de MAE. Arafat: Nu se pune problema să fie adus în România

„Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei că un cetățean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus). Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații.

Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetățeanul român și a efectuat în regim de urgență demersuri pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităților nipone. De asemenea, Ambasada României în Japonia menține legătura și cu ceilalți cetățeni români aflați pe vasul Diamond Princess. Pe vas s-au aflat 17 cetățeni români (15 membri ai echipajului și 2 pasageri).

Citeşte şi Spitalele din Wuhan sunt aproape goale, în ciuda epidemiei de coronavirus. Adevăruri crunte din spatele propagandei Chinei

În ceea ce privește nava de croazieră Westerdam, Consulatul General al României la Hong Kong a obținut confirmarea că la bordul navei se află un număr de 17 cetățeni români, respectiv 9 pasageri și 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocată în portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia. Procesul de evaluare medicală a pasagerilor și membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecție cu coronavirus. Reprezentanțele diplomatice și oficiile consulare ale României din regiune sunt în contact cu autoritățile locale și reprezentanțele diplomatice ale altor state membre UE și sunt pregătite să acorde asistență consulară cetățenilor români”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Joi dimineaţă, autorităţile nipone anunţaseră că au fost descoperite 44 de noi cazuri de coronavirus pe nava Diamond Princess, fără a specifica însă naţionalităţile bolnavilor. În total s-a ajuns la 218 îmbolnăviri pe navă, însă până acum au fost testate doar 713 persoane, dintr-un total de 3.711.

Raed Arafat: Nu se pune problema ca românul cu coronavirus să fie adus în ţară

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat faptul că românul care s-a îmbolnăvit de coronavirus pe vasul de croazieră nu va fi adus în ţară, ci va fi tratat la spitalul din Japoni în care a fost transportat imediat după diagnosticare. De asemenea, Ministrul de Externe ţine legătura cu autorităţile japoneze.

„În momentul în care s-a confirmat că este coronavirus, autoritățile japoneze l-au preluat și l-au transportat la spital, unde va fi tratat. Nu se pune problema readucerii lui în țară în acest moment și nu se pune problema niciunei intervenții, decât că MAE ține legătura cu autoritățile japoneze și o să fie informat de situația lui. Noi sperăm să nu fie nicio problemă. Majoritatea, mai ales persoanele tinere, se vindecă”, a spus Arafat.

Până în acest moment nu se cunoaşte dacă este vorba despre un membru al echipajului sau despre un turist.

 

 

 

 loading...
Partenerii noștri